E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yatırımcılarının kâbusu kara pazartesi---

Wall Street yatırımcılarının kâbusu kara pazartesi

Wall Street yatırımcılarının kâbusu kara pazartesi
19 Ekim 2020 - 11:48 borsagundem.com

ABD borsaları Kara Pazartesi’nin 33. yıldönümünde bir kez daha sert bir düşüş ihtimalini sorguluyor. Borsalardaki aşağı yönlü risklerse bu ihtimali destekleyen faktörler

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

1980’ler küresel borsaların oldukça iyi performans gösterdiği dönemlerdi. Ağustos 1982 ile Ağustos 1987 arasında dünyanın en büyük 19 küresel endeksi ortalama %296 oranında getiri sağladı.

Dow Jones Endeksi bu dönemde 776 puan yükselerek 2.722 puana ulaştı. Endeks sadece 1987’nin ilk sekiz ayında %44 oranında yükseldi. Ancak 19 Ekim 1987 borsa tarihinde herkesin hatırlayacağı bir gün olarak akıllara kazındı.

ABD’deki artan ticaret açığı, portföy sigortası uygulamaları, artan hisse senedi değerlemeleri ve belki de en önemlisi bilgisayar satışlarının artması gibi etkilerin oluşturduğu zehirli kombinasyon borsa tarihinin en kötü günlerinden birinin zeminini hazırladı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri bir seansta %20’nin üzerinde değer kaybetti.

Bugün borsalar “Kara Pazartesi”nin 33. yıl dönümünü yaşıyor. Bazı yatırımcılarsa Kara Pazartesi ile bugün arasındaki benzerlikleri göstererek dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor:

Yukarıdaki grafiği paylaşan Reddit yatırımcısı bir tahmin yapmmadığının altını çiziyor. Ancak borsaların korona virüs dalgası, aşırı yükselen hisse değerleri, seçim, protestolar, muazzam iklim değişikliği etkileri gibi bir dizi aşağı yönlü riskle karşı karşıya olduğu da bir gerçek.

Yatırımcılar halihazırda satış tetiğini çekmek için hazır durumda olduğunu gösteriyor. Dow Jones Mart ayında %11 oranında düşüş gösterdi. Bu 1987 yılından bu yana kaydedilen en sert düşüşü ifade ediyordu.

Yatırım danışmanlığı şirketi Capito Securities Management’ın Baş Borsa Stratejisti Kent Engelke Marketwatch’a verdiği röportajda, “Borsaların en büyük sorunu korona virüs değil yaklaşan likidite krizi. Bu açıkçası korkutucu. Borsaya olan güveni gerçekten sarsıyor” ifadelerine yer vermişti.

Cuma günkü ticaretin ardından Wall Street hisse senetleri pandemi ve seçimlerin arttırdığı belirsizliğe rağmen üç gün üst üste devam eden düşüşlere son vermişti. Buna karşı Ohio ve Michigan eyaletleri de dahil olmak üzere yatım düzineden fazla eyalet perşembe günü rekor sayıda korona virüs vakası kaydetmiş, ABD’deki günlük vaka sayıları iki aydan uzun bir süredir ilk kez 60.000’in üzerine çıkmıştı.

SPAC'lar hiç patlamayan bir balon mu?

 

Borsaya girmek için doğru zaman mı?

 

Global piyasalar Powell ve Lagarde açıklamalarına kilitlendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • papatya falı20 Ekim 2020 04:09

    Likidite krizi büyük sorun hem de dünyada bu sıkıntıyı yaşamayan ülke neredeyse yok.Hazır teknikte destekliyorken aradan çıksa iyi olurdu.Biz hazırız kara pazartesiye.

  • HÜLYA KOBALT19 Ekim 2020 17:17

    hiç güleceğim yoktu.1987 yılı başka 2020 başka o zamanki şartlar ile şimdiki şartlar hiç aynımı.sonra bizim borsa dolar bazında beleş.sonra bizim küçük yatırımcımız var.onlar borsamızın düşmesine asla izin vermezler çünkü ne yapacaklarını bilmiyorlar ki.hisse senetlerini bunlara kitlediler.onlarda 10 sene bu hisse senetlerini asla ve asla satmazlar.

  • BORSACI19 Ekim 2020 15:56

    EVDE ARABADA GİYİMDE GIDA DA BALON OLMAYAN PİYASA YOK. KİM DAHA PAHALIYA SATACAK YARIŞI VAR. HEP DİKİNE HEP YUKARI PİYASA GİTMEZ, AŞAĞISIDA VAR .BİR YERDE PATLAYACAK ELBETTE

  • hurafe19 Ekim 2020 12:28

    saçma sapan huafe kaygılarla insanlara karamsarlık pompalanıyor. Türk hisselerinin F/K oranları tarihi dip seviyesinde. ölmüş eşek kurttan korkmaz misali. isterse ABD batsın. daha kötü ne olabiir ki..çok ucuzuz.. aşırı ucuzuzz.. patron senetleri hariç. bist-30 tarihi ucuz seviyesinde. abd düşse ne yazar?

  • BORSACI19 Ekim 2020 15:59

    SENETLERİN UCUZLUĞUNU YAZMAMIŞ VEYA PAHALILIĞINI YAZMAMIŞ. FİYAT OLARAK 3 -4 10-100 -1000 KATLAYAN SENET VAR, OKUDUĞUNU İYİ ANLA ŞİŞEN PATLAMAYA HAZIR BALON PİYASA VAR. REEL EKONOMİDE DEĞERİNDEN ÇOK ARTAN FİYATLAR VAR