E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street boğası hedef küçülttü---

Wall Street boğası hedef küçülttü

Wall Street boğası hedef küçülttü
08 Temmuz 2022 - 10:29 borsagundem.com

ABD borsalarındaki en büyük boğalardan biri olarak bilinen John Stoltzfus, yıl sonu hedeflerini düşürdü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım bankası Oppenheimer’ın Baş Yatırım Stratejisti John Stoltzfus Wall Street’in en büyük boğa piyasası destekçilerinden biri olarak biliniyor. Ancak Stoltzfus 2022’nin ilk yarısında jeopolitik gerginliklerin olağanüstü bir biçimde arttığı ve enflasyonda uzun süreli rekor yükselişlerin gerçekleştiği 2022’nin ilk yarısının ardından ABD borsalarında S&P 500 Endeksi için yıl sonu hedefini küçülttü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel piyasalar yılın ilk yarısını ekonomiye ilişkin karamsar göstergelerin ve jeopolitik belirsizliklerin etkisi altında geçirdi. ABD’de Haziran ayı enflasyonu son 40 yılın en yüksek seviyesinde kaldı. Merkez bankalarının yükselen enflasyonu kontrol altına almak için uyguladığı agresif faiz artırımları ise resesyon endişelerini beraberinde getirdi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin’deki ‘Sıfır Kovid’ stratejisi nedeniyle uygulanan kısıtlamalar küresel tedarik zincirinde aksamalara yol açtı ve belirsizlikleri artırdı. Tüm bunların bir sonucu olarak S&P 500 Endeksi 1970 yılından bu yana en zayıf ilk yarı performansını gösterdi. Endeks Perşembe günü kapanışı itibariyle yıl başından bu yana %18,64 düşüş gösterdi.

S&P 500 Endeksi Perşembe gününü %1,50’lik yükselişle 3.902 puanda kapattı. Ancak MarketWatch’un haberine göre Oppenheimer Baş Yatırım Sorumlusu John Stoltzfus piyasalardaki belirsizliklerin artması nedeniyle endeksin için 5.330 olan yıl sonu tahminini 4.800 puana düşürdüğünü açıkladı. Stoltzfus’un tahminleri yine de endeksin son kapanış seviyesi ile karşılaştırıldığında yıl sonunda %24’ün üzerinde bir yükselişi işaret ediyor.

Stoltzfus konuyla ilgili açıklamasında, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve Çin’in diğer şehirleriyle birlikte 25 milyonun üzerinde insanın yaşadığı Şangay’da da uyguladığı kısıtlamalar, yüksek ve kalıcı enflasyonla birlikte bu yılın ilk yarısındaki piyasa hareketlerinin katalizörleriydi. Bu gelişmeler borsa performansını daha önce beklediğimizden daha büyük ölçüde olumsuz yönde etkilemek için yeterli belirsizlik ve yatırımcı duyarlılığı ekledi” ifadelerine yer verdi.

Stoltzfus, geçen ay Bloomberg International’daki bir açıklamasında, 5.330 hedefine bağlı kaldığını söylemişti ve S&P 500'ün 21 Haziran'da bulunduğu noktadan %40'lık bir ralliyle yükseleceğini öngörmüştü.

Oppenheimer stratejistleri konuyla ilgili açıklamalarında, “Belirsizlik ve gözle görülür durgunluk riskleri karşısında bile, ABD ekonomisi ve borsa uzun vadeli okumalarımızda kesinlikle yükseliş beklentisini sürdürüyor. ABD ekonomisinin sağlam temeller üzerinde durduğuna inanıyoruz. ABD büyümesi, tüketici talebi, yatırımlar ve hükümet harcamaları ile güçlü bir şekilde desteklenmeye devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

Diğer Wall Street bankaları da S&P 500 Endeksi’ne ilişkin 2022 tahminlerini düşürüyorlar. Hafta başında Credit Suisse analistleri yıl sonu beklentilerini 600 puan düşürerek endeksin yıl sonunda 4.300 puanda olacağı tahminini yaptı. Citigroup ise geçtiğimiz ay yıl sonu hedefini 500 puan düşürdüğünü ve 4.200 puan alarak güncellediklerini açıkladı.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Haziran ayındaki politika toplantısına ilişkin tutanaklar, FED’in şahin faiz artışlarının ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğini kabul ettiğini gösterdi. Ancak tutanaklarda FED yetkililerinin resesyon ihtimaline rağmen para politikasını daha da sıkılaştırmaya hazır oldukları görüldü. FED geçen ay gösterge faiz oranlarını 75 baz puan artırarak 1994’ten bu yana en büyük faiz artışını gerçekleştirdi. FED Üyesi Christopher Waller Perşembe günü yaptığı açıklamada, bu ayın sonlarında 75 baz puanlık bir artışı ve muhtemelen Eylül ayında 50 baz puanlık bir artışı desteklediklerini söyledi.

Oppenheimer analistleri FED’in yumuşak iniş hedeflediği para politikasına ilişkin, "FED'in sert bir inişten kaçınabileceğini umuyoruz Bununla birlikte, engebeli bir düşüş ihtimal dışı bir durum değil" açıklamasında bulundu.

Piyasalar ABD'nin tarım dışı istihdam verisini takip edecek

 

Kriz kâhini yatırımcıdan çok yıllı enflasyon uyarısı

 

Emlak yatırımcılarını korkutan tahmin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)