E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKriz kâhini yatırımcıdan çok yıllı enflasyon uyarısı---

Kriz kâhini yatırımcıdan çok yıllı enflasyon uyarısı

Kriz kâhini yatırımcıdan çok yıllı enflasyon uyarısı
07 Temmuz 2022 - 11:15 borsagundem.com

2008 Finans Krizi’nin tahmin eden ve uyguladığı açığa satış stratejisiyle Hollywood filmlerine konu olan Michael Burry enflasyonun uzun yıllar sürebileceğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2008 Küresel Finans Krizi’nden önce konut piyasasına karşı uyguladığı açığa satış yatırım stratejisiyle ünlenen hedge fonu yöneticisi Michael Burry Salı günü yaptığı açıklamada yüksek enflasyonun yıllarca devam edebileceğini düşündüğünü söyledi. Konut piyasasına yönelik yatırımıyla The Big Short (Büyük Açık) filmine de konu olan Burry fiyatlardaki yükselişin küresel tedarik zincirinden kaynaklandığına dikkat çekti.

Varlık yönetimi şirketi Scion Asset Management’ın 51 yaşındaki kurucusu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada küresel tedarik zincirinin yükselen fiyatların ardındaki itici güç olduğu konusunda uyardı. Burry Twitter mesajında, “Üretimin ülke içine taşınması, mavi yaka kıtlığı küresel tedarik zincirinin yeniden yapılanmasına sebep oluyor. Kırbaç etkisi döngüleri en dibe ulaşsa bile uzun vadeli enflasyonun zeminini yükseltiyor” ifadelerine yer verdi.

Burry ayrıca, Çin'in 2023'te Tayvan'a karşı belirsiz bir "hamle" yapacağını öngörerek, ileride daha fazla jeopolitik kargaşa öngördüğünü de yazdı. Hedge fonu yöneticisine göre Ukrayna savaşı da Litvanya üzerinden Avrupa’nın geri kalanına yayılacak.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Burry’nin sözünü ettiği kırbaç etkisi algılanan talep ile gerçek satışlar arasındaki farkın neden olduğu ve envanter seviyelerinin büyük ölçüde değişmesine sebep olan bir ekonomik durumu ifade ediyor. Ünlü yatırımcının genellikle denizaşırı ülkelerle birlikte yapılan üretimin merkezinin bulunduğu ülkeye geri taşınmasının veya devredilmesinin etkilerine de dikkat çekti. Burry, Twitter mesajında ABD’de artan sanayi tesisleri sayısı hakkında bir Bloomberg International makalesine yer verdi.

Burry daha önce birçok kez yaptığı gibi Twitter mesajını ilk kez yayınladıktan yaklaşık bir saat sonra bu mesajı sildi.

Fortune’un haberine göre ünlü fon yöneticisinin son dönemlerdeki Twitter mesajları hisse senetlerinde dibi bulma yolculuğunun henüz sadece yarısına gelindiği gibi karamsar ifadeleri içeriyor. Burry daha önceki bir mesajında da beyaz yakalı çalışanlar için iyi günlerin sona erdiği uyarısında bulunmuştu.

Burry'nin enflasyon tahminine benzer bir şekilde bazı üst düzey ekonomistler enflasyonun yakında sona ermeyeceği konusunda hemfikir. Allianz’ın Baş Ekonomik Danışmanı Mohamed El-Erian geçtiğimiz ay ABD’nin yakın zamanda bir stagflasyonla karşılaşabileceğini söylemişti. ABD’de en son 1970’lerde görülen stagflasyon enflasyonun yüksek kalmasına rağmen ekonominin yavaşlaması anlamına geliyor.

Geçtiğimiz gün ABD Merkez Bankası’nın (FED) Haziran ayı para politikasına ilişkin tutanaklar piyasaların gündemini işgal etti. Tutanaklarda FED'in enflasyonu durdurmak için agresif bir şekilde hareket edebileceği Temmuz ayında faiz oranlarında 0,5 veya 0,75 puanlık bir artışın daha gelebileceği ima ediyor.

Haziran ayında FED, faiz oranlarını 75 baz puan artırdı. Söz konusu hamle 1994'ten bu yana en büyük faiz artışını işaret ediyor oldu.

Fed tutanakları sonrası piyasalarda pozitif seyir

 

Emlak yatırımcılarını korkutan tahmin

 

'Enflasyonun zirve yaptığından emin olmak için çok erken'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sad07 Temmuz 2022 13:18

    insanlar cok azdı sımardı. ALLAH ta ders veriyor. ve kıtlığa gidiyor. adam öldüren tecavüz eden uyusturucu işi yapan adiler pislikler olduğu sürece devam eder bu kıtlık ve açlık yoksulluk.

  • baran07 Temmuz 2022 14:10

    Güzel yorum!  Orman ve Buğday tarlası yakan alçakları  unutmuşsun.  Orman ve başak tarlalarını yakanlar sefil ve aşağılık kimseler olsa da yaktıranların çoğunluğu fetocu bir kısmı da pkk lı.  İşte bunların ne kadar aşağılık olduğunu tahmin bile edemezsin!  Ama daha da aşağılık olmak ise gerçeği ters yüz etmeye çalışmak değil de nedir?  Güya Ormanlar otel yaptırmak için yakılıyormuş  her ne kadar son 20 yılda böyle bir konu dahi olmasa da orman koruma yasası boru gibi ortada!  Ayrıca otel yaptıracak parası olan her kim ise neden yaksın ormanı diye düşünemiyor hayvanat?  Yalan ve iftira ve de gerçeği saptırmak olsun da ne olursa olsun!  Amaç bu olunca şeytanın etli kanlı canlı ayaklı askerleri olduğunu anlamak zor değil.