E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEmlak yatırımcılarını korkutan tahmin---

Emlak yatırımcılarını korkutan tahmin

Emlak yatırımcılarını korkutan tahmin
06 Temmuz 2022 - 16:36 borsagundem.com

Dünyanın dört bir yanında yükselen fiyatlar nedeniyle dikkatleri üzerine çeken emlak piyasası önemli bir değişimin eşiğinde olabilir. Uzmanlara göre bozulan küresel ekonomik görünümün emlak sektörüne de sıçraması yakın

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomideki kargaşa ve yükselen faiz oranları fahiş fiyat artışlarıyla gündeme gelen küresel gayrimenkul piyasasını altüst edebilir. 52 milyar dolarlık varlığı yöneten Kanada merkezli özel varlık fonu şirketi Brookfield’ın Avrupa Gayrimenkulleri Başkanı Brad Hyler gayrimenkul yatırımcılarının ekonomik görünümdeki hızlı bozulmaya hazırlıksız yakalandığını söyledi.

İngiltere’de ve Kıta Avrupası’nda gayrimenkul varlıklarını yöneten yatırım uzmanına göre yükselen enflasyon ve artan faiz oranları gibi küresel ekonomiyi zorlayan değişimler mülk sahiplerini de olumsuz etkiliyor. Financial Times'ın haberine göre Hyler konuyla ilgili açıklamasında "Dünyanın dört bir yanında değişimin hızı ve yatırımcı duyarlılığında makul derecedeki pozitiften negatife kayış büyük bir dönüşümü işaret ediyor” dedi.

Ekonomideki bu değişim emlak piyasasını da yavaşlatıyor. Hyler, “Bankalar daha seçici, daha riskten kaçınan bir hale geldi. İşlem hacminin oldukça önemli ölçüde yavaşlamasını bekliyoruz ki halihazırda yavaşladı” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2003 yılında İngiltere emlak piyasasına giren Brookfield şimdilerde ise Blackstone, Apollo, Ares ve KKR gibi Kuzey Amerika’nın büyük özel yatırım fonları arasında yer alıyor. Firma büyük Avrupa gayrimenkul portföyleri ile her geçen gün piyasayı daha fazla domine ediyor.

Kanadalı firma, son on yılda Avrupa'nın en aktif oyuncuları arasında yer aldı. Laboratuvarlar ve fen bilimleri kampüsleri, kiralık konutlar ve öğrenci konutları firmanın genel portföylerini oluşturuyor. Mayıs ayında firmanın İngiltere öğrenci portföyü 3 milyar sterlinden fazla sattı.

Hyler "daha kaliteli varlıklar" için bir pazarın oluşacağından emin. Ancak gayrimenkul uzmanı ofisler gibi artık tercih edilmeyen alanlarda gayrimenkul değerlerinin keskin bir şekilde düşebileceği konusunda uyardı. Faiz oranlarının ve enflasyonun gayrimenkul sahiplerinin maliyetlerini artırabileceğine dikkat çeken Hyler, aynı zamanda kasvetli ekonomik görünümün kiracıların taleplerini düşürebileceğine işaret etti.

Gayrimenkul uzmanı, ev sahipleri mortgage anlaşmalarını yeniden finanse etmeye geldiklerinde krizin ortaya çıkmasını muhtemel olduğunu söyledi. Yılın başından bu yana faiz oranlarının hızla artması ve eski ofis bloklarına olan kiracı talebinin azalmasıyla, bazı mülk sahipleri için borçlanma maliyetleri binadan elde edilen geliri aşabilir.

Yatırım firması gayrimenkul fiyatlarının düşmesi ihtimaline karşı fonlarında potansiyel bir devralma yaklaşımı için yaklaşık %10’luk bir pay ayırdı. Yeniden fiyatlanma süreci Brookfield’ın ofis varlıkları veya diğer gayrimenkul alımlarını ucuza kapatma olasılığını artırabilir.

Hyler, "Önümüzdeki altı ila 12 ay içinde işler karışırsa ve borçlular büyük sorunlarla karşılaşırsa, çoğu zaman en iyi alım fırsatları bulabileceğiniz yer burasıdır" dedi.

Brookfield, bu yıl Alman ofis gayrimenkulleri şirketi Alstria ve İrlandalı emlak grubu Hibernia GYO’yu satın almak için yaklaşık 5 milyar euro harcayarak Avrupa'da şimdiden önemli bir sıçrama yaptı.

Fiyatların daha da düşebileceğini söyleyen Hyler yine de 2008 Küresel Finans Krizinin bir benzerinin yaşanmasını beklemiyor. Gayrimenkul uzmanı kriz sonrasında oluşturulan standartlar nedeniyle ev sahiplerinin çok daha az borcu olduğuna dikkat çekti.

Hyler krizi ihtimaline yönelik açıklamasında, "Genel olarak konuşursak, böyle bir döneme yakın bir yerde olduğumuzu düşünmüyoruz. Bankalar çok daha sağlıklı, kaldıraç seviyeleri çok daha düşük ve sözleşmeler genellikle biraz daha esnek. Ama henüz konuşmak için erken, ne olacağını göreceğiz" ifadelerine yer verdi.

ABD’de mortgage faizleri yükseldi

 

Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

 

Resesyona dayanıklı 4 sektör

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • istanbul10 Temmuz 2022 17:39

    insallah konut fiyatlar duserde vicdansiz ev sahiplerinde kurur hey zenginler size aciyorum niyemi fakir yeri ev hazir mezarlik sizin yeriniz nere o evleri oparala nereye koyacsksiniz zenginler cocuklariniz birakin herkes icin gecerli degil az birak ti diye kötü söz soylemesin insallah allah herkes yardim etsin zenginler kul hakkina dikjat etin

  • Pala06 Temmuz 2022 20:40

    Faiz oranı %1 bile degil hala İngiltere'de. 10 yıl vadeli olarak alınan evden zarar etme olasılığı 0.

  • Maho ağa06 Temmuz 2022 17:14

    İnşallah tüm evler çöp fiyatına gelirde kimse yüzüne bakmaz, o zaman görürüm millete fahiş fiyattan zulüm yapanları.Ulan barınma bir insanın en temel hakkıdır, buna bedavaya yakın sahip olunmalıdır, devlet sistemleri bunu sağlamalıdır, bunun ve gıdanın spekülasyonunu yapanlar idam edilmelidir,

  • Kro aga07 Temmuz 2022 12:44

    Su , Ekmek , Kutsal kitapların parayla satıldığı bir dünyada evi olmayan adam ev temel ihtiyaç diyor :D 

  • Sığır deha06 Temmuz 2022 20:42

    Barınma en temel insan hakkı ise, her insan en az 1 yıl ev inşaatında çalışmalı, kadın erkek fark etmeksizin. Devlet de bu calismaya katılan herkese 1 ev vermeli, barinacagi kadar, 50 metre kare.