E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok---

SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok

SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok
14 Mart 2023 - 10:51 borsagundem.com

SVB’nin iflası her ne kadar 2008 Finans Krizi’ni hatırlatsa da, uzmanlar aradaki benzerliklerin çok az olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank'in (SVB) iflası ve sonrasında yaşananlar, yeni bir finans krizinin tetiklenebileceğinden endişe etti. Neyse ki, mevduat sahiplerinin mağduriyetlerinin giderileceğinin açıklanmasıyla, olası bir krizin de önüne geçilmiş oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, SVB’nin iflası, bir finansal krizin aksine ekonominin daha iyi olacağını ve resesyonun belki de daha da uzaklaştığını bile gösteriyor olabilir.

Ekonominin daha iyiye gideceğine işaret mi?

Insider’dan Jacob Zinkula’nın haberine göre, SVB'nin çöküşü '2008 Finans Krizi’ne hiç benzemiyor. Aksine bu iflas, ekonominin daha iyi olacağını bile gösteriyor olabilir.

ABD Hükümeti'nin SVB’nin müşterilerini kurtaracağını açıklamasının, bu durumun bir krize dönülmemesinde olumlu anlamda büyük etkisi olduğu kabul ediliyor. Uzmanlar, başka bir ‘Büyük Durgunluk’un tetiklenme olasılığını oldukça düşük görüyor.

ABD Hazinesi, Federal Rezerv Kurulu ve Financial Deposit Insurance Corporation (FDIC), Silicon Valley Bank'ta fonları olan tüm mevduat sahiplerini 'tamamen koruyacaklarını' duyurdu. Haber, kurumun Cuma günü kapatılmasından sonra geldi ve uzmanlar, eylemsizliğin bankacılık sektöründe daha geniş kargaşaya yol açabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Son günlerde birçok kişi, bu süreci, federal hükümetin ABD bankacılık sistemini desteklemek için yüzlerce bankaya yaklaşık 200 milyar dolar dağıttığı ‘2008 Finans Krizi’yle karşılaştırdı. SVB'nin iflasının banka başarısızlığı anlamındaki boyutu Amerikan tarihinde yalnızca bir kez aşıldı: 2008 yılında çöken Washington Mutual tarafından.

2008 Finans Krizi, Büyük Durgunluk için zemin hazırladı ve milyonlarca Amerikalı işini kaybetti. İşsizlik oranı yaklaşık yüzde 10'a ulaştı. Ancak bugünün manzarası, on buçuk yıl öncesinden çok farklı.

Daha sıkı bankacılık düzenlemeleri

Bankacılık sektörünün, henüz tam anlamıyla düzlüğe çıkmamış olsa da, geniş anlamda ABD ekonomisi ele alındığında, daha iyi durumda olma ihtimali yüksek görülüyor. Bunun dört ana nedeni bulunuyor.

2008 krizinden sonra, ABD bankaları, endüstrinin gelecekte benzer bir krizden kaçınmasını sağlamaya yardımcı olmak için daha sıkı düzenlemelere tabi tutuldu. Buna, bankaların kriz zamanlarında yeterli rezerv seviyelerine sahip olmalarını sağlamayı amaçlayan sermaye gereksinimlerinin artırılması da dahil edilmelidir. Aynı dönemde kurumların iyi çeşitlendirilmiş gelir akışlarına sahip olmasını sağlamak için kurallar da uygulamaya kondu.

SVB büyüklüğündeki bir banka, kısmen Trump yönetimi sırasında çıkarılan bir yasa nedeniyle, aynı seviyede düzenlemelere tabi değildi. Senatör Bernie Sanders gibi isimleri bankanın çöküşünden bunu sorumlu tuttu.

Bununla birlikte, bu düzenlemeler en az 250 milyar dolarlık varlığa sahip olan yaklaşık on iki büyük ABD bankası için hala geçerli durumda ve bu düzenlemlerin 2008 tarzı bir başarısızlığı daha az olası kılmaya yardımcı olması bekleniyor.

Federal hükümet krizi bastırmak için hızlı hareket etti

SVB’de hesap sahiplerinin tam mevduat koruması alacağını duyuran federal hükümet, daha geniş anlamda bankacılık sektörü üzerindeki etkileri en aza indirmek için de adımlar attı. Ayrıca, Pazar günü kapatılan Signature Bank adlı ikinci bir kurumdan da mevduat sahiplerinin aynı korumayı alacağını duyurdu.

Bu eylemlerin başarılı olmasının, benzer büyüklükteki bankalarda başlayan daha fazla çöküş olasılığını azaltarak, ek banka kurtarma işlemlerine duyulan ihtiyacın önlenmesine yardımcı olacağı kabul ediliyor.

Veri analitiği firması Arcana CEO'su Rich Falk-Wallace, “SVB ve Signature'daki tüm mevduatları sigortalayarak, düzenleyiciler diğer bölgesel bankalara ve daha geniş ekonomiye kademeli etki riskinin FDIC limitlerini artırmanın ahlaki tehlikesinden daha önemli olduğuna karar verdiler” diyor.

Büyük bankalar etkilenmeyecek

SVB'nin geçen yılın sonunda açıklanan 209 milyar dolarlık varlığı, ABD'nin en büyük 16. bankası olduğunu gösterse de, bu rakamın tek başına yaygın bir bankacılık krizini körükleyecek kadar büyük olmadığı biliniyor. Ülkenin en büyük dört bankası olan JPMorgan Chase, Bank of America, Citibank ve Wells Fargo'nun her biri 1 trilyon doların üzerinde varlığa sahip bulunuyor. Son yıllarda mevduat için büyük ölçüde teknoloji girişimlerine güvenen SVB ile karşılaştırıldığında, bu bankaların iş modellerinin çok daha çeşitli olduğu gözüküyor.

Güçlü mali durumları göz önüne alındığında, ABD'nin en büyük bankalarından bazıları da bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Düzenleyiciler şu anda SVB'nin varlıklarını satın alacak bir kurum arıyor.

Bankrate Baş Finansal Analisti Greg McBride yaptığı açıklamada, “Silicon Valley Bank’in varlıklarının kaderi hâlâ belli değil. Bir alıcının mı yoksa birden fazla alıcının mı ortaya çıkacağı şu an için henüz belirlenmedi” diyor.

Borsada volatilite arttı

Pazartesi öğleden sonra erken saatlerde olumlu seyreden S&P 500 Endeksi de yatırımcıların SVB'nin çöküşünün daha fazla tahribata yol açacağı konusunda fazla endişelenmediğini gösteriyor ancak banka hisseleri mücadele etmeye devam ediyor.

Ekonomi ve piyasalar aynı şey olmasa da, mücadele eden bir piyasa, zayıflayan bir ekonomi için olumsuz bir öncü gösterge işlevi görebilir. Ancak ABD ekonomisi, bazı uzmanların beklediği gibi bir durgunluğa girerse, bunun nedeninin SVB'nin başarısızlığı olması pek olası gözükmüyor.

SVB krizi Bitcoin'e yaradı

 

Fed, SVB'nin denetimini inceleyecek

 

İflas eden SVB ile iki yöneticisine dava açıldı

 

SVB'nin batması yatırımcıları devlet tahvillerine yöneltti

 

SVB krizinin ardından FED beklentileri tepetaklak

 

SVB'nin çöküşü yatırımcılar için ne anlama geliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)