E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSVB krizinin ardından FED beklentileri tepetaklak---

SVB krizinin ardından FED beklentileri tepetaklak

SVB krizinin ardından FED beklentileri tepetaklak
13 Mart 2023 - 13:41 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta ortasında 50 baz puanlık faiz artışını konuşan piyasalar SVB ve Signature Bank’in iflasıyla birlikte güvercin FED beklentilerine geri döndü. Yatırımcılar yılın ikinci yarısında faiz indirimi ihtimalini dahi yeniden satın almaya başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın faiz artışlarının yeniden hızlandırılabileceğini açıklamasından bir haftadan kısa bir süre sonra ABD borsaları aniden yükselen bir bankacılık krizinin etkisi altına girdi.

Goldman Sachs gelecek hafta gerçekleştirilecek para politikası toplantısında daha fazla faiz artışı beklemediklerini açıkladı. Üstelik bu açıklama ABD makamlarının Silicon Valley Bank’in (SVB) ve Signature Bank’in iflasıyla tetiklenen krizi kontrol altına almak için harekete geçtiğini açıklamasına rağmen geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri krizin ardından 18 baz puan düşüşle %4,34’e geriledi. Bu Ekim 1987’deki Kara Pazartesi’nden bu yana en sert üç günlük düşüşü işaret ediyor.

ABD Merkez Bankası son bir yıldır ekonomiyi soğutmak ve aşırı yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz artırım döngüsüne girmişti. Son bir yılda faizleri yüzde 4,5 puan yükselten FED’in agresif tutumu resesyon ve riskli varlıklarda düşüş beklentilerine yol açmıştı. Ancak Bloomberg'ün haberine göre, ABD bankacılık sistemindeki şokun ardından yatırımcılar bu yılın ikinci yarısında FED’in faiz indirimine gideceği iddialarını yeniden dile getirmeye başladı.

FED yetkilileri 21-22 Mart’ta gerçekleştirilecek olan para politikası toplantısı öncesinde sessizlik periyoduna giriyor. Ekonomistler geçtiğimiz hafta ise ezici bir çoğunlukla çeyrek puanlık bir artış bekliyordu. Bununla birlikte 50 baz puanlık faiz artışı bekleyen ekonomistler de vardı.

ABD’li düzenleyici kurumlar nasıl yanıt verdi?

Yerel Amerikan bankalarından ardı ardına gelen kötü haberlerin ardından ABD’nin bankacılık düzenleme kurumları da sorunu kontrol altına alabilmek için harekete geçti. FED, bankaların bir yıllık bir süre boyunca nakit karşılığında bir dizi yüksek kaliteli varlık taahhüt etmesine izin vermek için yeni bir acil durum önlemi aldı. Düzenleyiciler ayrıca, SVB'deki sigortasız mevduat sahiplerinin bile varlıklarını tamamen koruma sözü verdiler ve FED de kredi koşullarını gevşetti.

Goldman'dan Jan Hatzius, bu önlemler sonucu "mevduat çıkışlarıyla karşı karşıya kalan bankalara” önemli likidite kaynağı sağlanacağını ve “mevduat sahipleri ile bankalar arasındaki güvenin" tesis edileceğini yazdı. Ancak banka analistleri yine de gelecek hafta yapılacak FED toplantısında çeyrek puanlık faiz artışı beklentilerini geri çekti. Hatzius FED’in yol haritası hakkında ‘önemli bir belirsizlik’ olduğunu sözlerine ekledi.

Tahvil piyasaları çalkalanıyor

2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçtiğimiz çarşamba günü %5’in üzerine çıkarak 2007’den bu yana en yüksek getiri seviyesine ulaşmıştı. Söz konusu yükseliş Powell’ın bir sonraki para politikası toplantısında ekonomik verilere göre faizlerin yeniden 50 baz puanlık bir tempoda yükseltilebileceğine dair uyarısını takip etmişti.

Ancak şimdiyse FED’in çeyrek puanlık faiz artışını tercih edeceği beklentileri artıyor. Piyasaların FED faiz oranlarına ilişkin beklentilerini gösteren OIS eğrisi altı ay sonrasında %5,1’lik bir nihai politika faiz oranını öngörüyor. Çarşamba günü ise bu beklenti oranı %5,71 seviyesindeydi.

Euro-dolar piyasaları ise yılın ikinci yarısında faiz indirimi ihtimalini satın almak için harekete geçti.

Bu arada swap yatırımcıları sekiz büyük gelişmiş piyasa ekonomisinde merkez bankası oranlarındaki altı aylık değişiklikler için tahminlerini düşürdü. Kanada ve Norveç'in bu zaman diliminde politika faizlerini sabit tutacağı öngörüldü. OIS vadeli göstergelerine göre Avustralya Merkez Bankası’nın gelecek ay faiz oranlarını sabit tutma ihtimali %75’ten daha yüksek görülüyor.

FED gelecek hafta ne yapacak?

JPMorgan Chase Baş ABD Ekonomisti Michael Feroli pazar günü paylaştığı piyasa notunda, “Gelecek haftaki toplantıda 25 baz puanlık artış öngörmeyi sürdürüyoruz. Bankacılık sektöründe sorunlar alevlenmeden önce bile, 50 baz puanlık bir artışın kötü tavsiye olabileceğini düşünüyorduk ve hâlâ durumun böyle olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Daha düşük oranlı bir faiz artışı gerçekleştirmek ve hatta faiz artışlarını duraklatmak Powell ve ekibinin bankacılık sisteminde ortaya çıkabilecek başka sorunlar olup olmadığını değerlendirmesi için daha fazla zaman sağlayacak. İsmi verilmeyen üst düzey bir ABD Hazinesi yetkilisi pazar günü gazetecilere verdiği demeçte, SVB ve Signature Bank ile benzerlikleri varmış gibi görünen bazı kurumlar olduğu konusunda uyardı.

Avustralya & Yeni Zelanda Bankacılık Grubu ekonomistleri Tom Kenny ve Arindam Chakrabortyu pazartesi günü paylaştıkları bir notta, “SVB'nin çöküşünün tüm sonuçlarının ortaya çıkması biraz zaman alabilir. Piyasalar için akılda tutulması gereken ilk şey, bulaşma riski, kötüleşen risk duyarlılığı ve potansiyel olarak daha geniş bir finansal krizdir” ifadelerine yer verdi.

Bu arada ABD ekonomisine ilişkin verilerse hâlâ bekleniyor. Salı günü FED yöneticileri şubat ayı tüketici fiyat endeksi verileriyle enflasyona ilişkin son göstergeleri izleyecek. Ekonomistler TÜFE’nin aylık bazda %0,4 yükseleceğini öngörüyor. Ocak ayında ABD enflasyonu aylık bazda %0,5 artmıştı.

SVB'nin çöküşü yatırımcılar için ne anlama geliyor?

 

ABD'de seans öncesi First Republic Bank hisselerinde sert düşüş

 

SVB’yi FED mi öldürdü?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cem14 Mart 2023 14:37

    Fed aşırı faiz artışı ile piyasayi belkide fazla sıktı ve şirket iflası ile sonuçlandı. Durumun ne kadar ciddi olduğu anlaşıldı. Eğer FED faiz artışında ısrarcı olarak devam ederse iflaslarin devamı gelebilir. FED beklemeye geçebilir yada faiz artışını durdurabilir. Iflas olayı istenen en son sonuç idi. Ve buda gerçekleşti. FED kendine ayar vermek zorunda kalacak. Iflas olması ulkeyi geriye götürür. Bunların arkasıda gelebilir. 3 bankanin Amerikada batması FED için büyük bir sinyal niteliğinde. Daha fazla iflas olması Amerika ekomomisini derinden sarsacaktır. FED faiz artışını durdurması gerekir bence. Dunyadaki enflasyon savaş nedeniyle yükseldi. FED Rusya Ukrayna Savaşınin bitmesini beklemesi gerekirdi. Sonrasında faiz artışı yapabilir

  • Türk.14 Mart 2023 01:06

    Rezerv para lakin işleri karışık. Yeni faizsiz bir dünya düzeni gerekiyor artık.

  • yorum 13 Mart 2023 22:56

    istifa edersin artık powell