E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSVB'nin çöküşü yatırımcılar için ne anlama geliyor?---

SVB'nin çöküşü yatırımcılar için ne anlama geliyor?

SVB'nin çöküşü yatırımcılar için ne anlama geliyor?
13 Mart 2023 - 13:32 borsagundem.com

ABD, SVB’nin çöküşü sonrası mevduat sahiplerini kurtarma kararı aldı. Piyasalar biraz olsun nefes alsa da yatırımcıların bilmesi gereken bazı noktalar hala önemini koruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pazar günü geç saatlerden Silicon Valley Bank mağdurlarını imdadına yetişerek vadeli hisse senetlerinde bir rahatlama rallisini de tetiklemiş oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, SVB’nin iflasının borsalarda daha fazla oynaklık anlamına geleceğini söylüyor. Bu da yatırımcıların daha dikkatli olmaları gerektiği anlamına geliyor.

Daha fazla oynaklık

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, stratejistler, SVB’nin iflası sonrası faiz oranları başta olmak üzere genel görünümü değerlendiriyor. ABD'li düzenleyiciler Pazar günü geç saatlerde Silicon Valley Bank mağdurlarının imdadına yetişerek hisse senedi vadeli işlemlerinde mütevazı bir rahatlama rallisini tetikledi.

Ancak, merkez bankasının agresif sıkılaştırması ekonomistler ve analistler tarafından ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflasına zemin hazırladığı için, yatırımcılar Fed faiz artışlarının görünümünü tartmak zorunda kalıyor.

Federal düzenleyiciler, Silicon Valley Bank’daki mevduat sahiplerinin Pazartesi sabahı tüm mevduatlara erişebileceğini söyledi. Düzenleyiciler, New York Signature Bank'ın da Pazar günü kapalı olduğunu ve buradaki mağduriyetlerin de giderileceğini söylediler. Fed ayrıca, bankaların tüm mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini sağlamaya yardımcı olacağını söylediği yeni bir acil kredi programı da duyurdu.

Ralliye izin çıktı

Ironsides Macro Economics'in yönetici ortağı ve araştırma direktörü Barry Knapp, Pazar günü öğleden sonraki duyurudan önce yaptığı bir telefon görüşmesinde, mudileri (mevduat sahiplerini) koruyan bir anlaşmanın hisse senetlerinin ‘güçlü bir şekilde ralli yapmasına’ izin vermesinin bekleneceğini söyledi. Tersine, mevduat sahiplerini darbe almaya zorlayacak önlemlerin çirkin bir tepkiye yol açma potansiyeline sahip olacağının da altını çizdi.

Yatırımcılar ayrıca, Fed'in enflasyonu düşürme girişiminde faiz oranlarını daha önce beklenenden daha fazla ve potansiyel olarak daha hızlı artırma planlarını karmaşıklaştırıp zorlaştırmadığını görmek için sürecin derinlemesine değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.

SVB, Cuma günü Kaliforniya düzenleyicileri tarafından kapatıldı ve Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) tarafından devralındı. Düzenleyiciler, SVB'ye ilişkin belirsizliğin geçen hafta sonlarında keskin bir piyasa satışını tetiklemesinin ardından, hafta sonu boyunca mevduat sahipleri için bir çözüm bulmak için yarıştı.

Sistematik bir sorun değil

B. Riley Financial Wealth Baş Piyasa Stratejisti Art Hogan, “2007- 2009 finans krizi. Ortalık yatıştığında, SVB'nin 'sistematik' bir sorun olmadığını anlayacağız” dedi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (Securities and Exchange Commission) Başkanı Gary Gensler, Pazar günü yaptığı açıklamada, düzenleyicilerin suiistimali gözetlediği konusunda uyardı ve şöyle konuştu: “Artan oynaklık ve belirsizlik dönemlerinde, SEC olarak bizler özellikle piyasa istikrarını izlemeye ve bunu bozacak herhangi bir şeyi bir şekilde tespit edip kovuşturmaya odaklanıyoruz. Buna yatırımcıları, sermaye oluşumunu veya daha geniş anlamda piyasaları tehdit edebilecek tüm suistimaller dahil. Herhangi bir bireysel varlık veya kişiyle konuşmadan, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edildiğini tespit edersek soruşturma başlatacağız ve yaptırım uygulayacağız.”

Gözler banka hisselerinde

Knapp, mevduat sahiplerini bir bütün olarak kurtaran bir anlaşmanın genel olarak piyasayı yükselteceğini ve geçen hafta çakılan banka hisselerinin ‘ucuz oldukları için' daha da yükselmesine ve bankacılık sisteminin ‘bir bütün olarak gerçekten iyi durumda olmasına’ izin vereceğini söyledi.

Yatırımcılarına atış pozisyonuna geçmesi banka hisselerinde düşüş yaşanmasına neden olurken güvenli liman ABD Hazine tahvillerine yığıldı ve getirilerde fiyatların tersine hareket eden keskin bir düşüşe yol açtı.

SVB'nin başarısızlığının, varlıklar ve yükümlülükler arasındaki uyumsuzluktan kaynaklandığı ifade ediliyor. Banka, teknoloji girişimlerine ve risk sermayesi şirketlerine hizmet veriyordu. Mevduat hızla arttı ve bunu uzun vadeli tahvillere, özellikle devlet destekli ipotek menkul kıymetlerine yatırıldı. Fed yaklaşık bir yıl önce faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya başladığında, teknoloji girişimleri için fon kaynakları kurudu ve bu durum mevduat üzerinde baskı oluşturdu. Aynı zamanda, Fed faiz artışları tarihi bir tahvil piyasası satışını tetikleyerek SVB'nin elindeki menkul kıymetlerin değerinde büyük bir düşüşe neden oldu.

SVB, para çekme işlemlerini karşılamak için bu varlıklarının büyük bir bölümünü zararına satmak zorunda kaldı ve bu da onu, mevduatlarda daha fazla artışa yol açarak ve nihayetinde çöküşe götürdü.

Analistler ve ekonomistler, SVB'nin sıkıntılarının bankacılık sisteminde temel ve sistemik bir soruna işaret ettiği fikrini büyük ölçüde reddetmişti. UniCredit Bank Baş Ekonomi Danışmanı Erik F. Nielsen, bunun yerine, SVB'nin kısa vadeli yükümlülüklerle finanse edilen büyük miktarlarda uzun vadeli tahvilleri elinde tutan, zayıf bilanço yönetiminin oldukça özel bir durumu gibi göründüğünü söyledi.

Fed sorunlara zemin hazırladı

Analistler, kötü yönetim bir yana, Fed'in faiz artırımlarının sorunlara zemin hazırlayan bir ortam yarattığını söylüyor. Kısa vadeli Hazine getirilerinin daha uzun vadeli Hazine tahvillerinin üzerinde keskin bir şekilde yükseldiği derinden tersine çevrilmiş bir verim eğrisi, yükümlülük ve varlık uyumsuzluklarını artırıyor.

Geçen hafta başında 2 yıllık tahvilin getirisi, 1980'lerin başından bu yana ilk kez 100 baz puanın üzerinde işlem gördü.

Knapp, “Verim eğrisini olduğu kadar tersine çevirmek... bu yolda devam ederlerse daha fazla kaza olacak. Bu şeyi 150 baz puana çıkarın ve ne olduğunu görün. Daha fazla patlama kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuştu.

Yatırımcılar, Fed’in Mart toplantısında gösterge faiz oranında 50 baz puanlık bir artış için yüzde 70'ten fazla bir ihtimal öngörüyordu. SVB iflası sonrası ise beklentiler 25 baz puanlık bir harekete geri döndü ve yatırımcılar da oranların ne zaman zirve yapacağına dair beklentileri yeniden ölçeklendirdi.

Avrupa borsalarında 'SVB' baskısı

 

SVB’yi FED mi öldürdü?

 

Altında 'SVB' etkisi

 

Binance'den SVB hamlesi

 

SVB'nin ardından Signature Bank da iflas etti

 

SVB'nin CEO'su iki hafta önce 3,5 milyon dolarlık hisse satmış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)