E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSteve Eisman: Fed’in faizleri indirmesine gerek yok---

Steve Eisman: Fed’in faizleri indirmesine gerek yok

Steve Eisman: Fed’in faizleri indirmesine gerek yok
06 Şubat 2024 - 15:07 borsagundem.com

ABD’li efsane yatırımcı Steve Eisman, Fed’in enflasyonun yeniden canlanma tehlikesi karşısında faiz indirimi riskini almaması gerektiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘The Big Short’ isimli sinema filminde hikayesine yer verilen ve 2008 konut krizini öngörmesiyle tanınan efsane yatırımcı Steve Eisman, Fed’in, ABD ekonomisinin sağlıklı yapısı ve enflasyonun yeniden canlanması riski karşısında faizleri indirmemesi gerektiğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in para politikasına dair görüşlerini paylaşan Eisman, ticari gayrimenkul kayıplarında da sistemik bir sorun görmediğini belirtiyor.

Faiz oranlarının düşürülmesine gerek yok

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, 2007-2008 ABD konut krizini tahmin etmesiyle tanınan efsanevi yatırımcı Steve Eisman, ekonomisinin sağlıklı kaldığını, dolayısıyla Fed'in faiz oranlarını düşürmesine gerek olmadığını söylüyor. Eisman’a göre, son aylarda önemli ölçüde soğuyan enflasyonda ise bir toparlanma riski var.

Eisman, verdiği röportajda, “Aslında Powell'ın Volcker dönemini canlandırmaktan korktuğunu düşünüyorum. Ekonomi gerçekten zayıflamaya başlarsa bazı verileri görmek için bekleyeceğiz. O zamana kadar her şeyi olduğu gibi bırakacağız; bu nedenle de oldukça iyi görünüyor. Bunun nesi yanlış?” diyor ve mevcut durumun normale yakın olduğunu vurguluyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, son yaptığı açıklamada, ekonominin gücünün Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşüreceğine karar verirken ‘dikkatli’ olmasına izin verdiğini ancak politika yapıcıların kısıtlayıcı politika duruşlarını ne zaman geri çevireceklerini hala ‘aktif olarak değerlendirdiklerini’ söyledi. Ayrıca, Powell, geçen hafta Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamaları yineleyerek Mart ayında faiz indiriminin olası olmadığını yineledi.

Amerikan Merkez Bankası geçen hafta gösterge politika faizini yüzde 5,25 - 5,5 aralığında sabit bıraktı ancak 19-20 Mart'taki toplantısında piyasanın faiz indirimi beklentilerini de geri çekmesini sağlamaktan geri durmadı.

Fed'in mevcut parasal sıkılaştırma yolunu inceleyen pek çok piyasa gözlemcisi, Başkan Paul Volcker ve Fed'in 1980'lerin başında karşılaştığı ekonomik sorunlarla paralellikler kuruyor. Ağustos 1979'da Fed’in başına geçen Volcker, çift haneli enflasyonu bastırmanın bedeli olarak faiz oranlarını tarihi yükseklere çıkarmış ve durgunluğu tetiklemişti.

ABD Ocak 1980'de resesyona girdi ancak altı ay sonra büyümeye geri döndü. Ancak, ertesi yıl daha derin ve daha sancılı bir ekonomik kriz yaşandı ve 18 ay sürdü. Bu da işsizliğin 1982'nin sonlarında yüzde 10'un üzerine çıkmasına neden oldu. Bu Büyük Buhran'dan sonra görülen en yüksek seviyeydi.

Hafta başı itibarıyla yatırımcılar, Fed'in Mart ayında faiz indirimi olasılığını büyük ölçüde masadan kaldırsa da Mayıs ayına kadar en az çeyrek puanlık bir indirim olasılığının yaklaşık yüzde 55 olduğunu fiyatlıyor. Ayrıca, CME FedWatch Tool'a göre, yıl sonuna kadar olan altı veya yedi faiz indirimi beklentisinin aksine, 2024 yılı boyunca beş faiz indirimi olasılığının arttığı da görülüyor.

Bölgesel bankacılık krizi ve ticari gayrimenkul sektörü

Aynı zamanda Neuberger Berman portföy yöneticisi olan Eisman, New York Community Bancorp'un yatırımcı endişeleri nedeniyle geçen hafta ABD bölgesel banka hisselerinde yaşanan iki günlük düşüşten sonra bile ticari gayrimenkul sektöründe ‘sistemik bir sorun’ görmediğini söylüyor. Eisman, New York Community Bancorp’un (NYCB) yüzde 10,60’lık kasvetli kayıplarının sektörde daha büyük sorunların sinyalini verdiğini de ekliyor.

Eisman, “Ofis gayrimenkulünün kendisi belirli topluluk bankaları ve bölgesel bankalarla sınırlıdır. Bu büyük bir banka sorunu değil. Bu bir CMBS (Commercial Mortgage-Backed Securities - Ticari İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler) sorunu, ancak bu noktada ekonomiye zarar verecek sistemik veya büyük bir sorun görmüyorum” diyor.

Ancak Eisman, eğer tüketici kredisi kalitesi 2006 sonlarında olduğu gibi ‘kötüleşmeye’ başlarsa, bunun ekonomi üzerinde gerçekten olumsuz bir etkisi olacağını da sözlerine ekliyor. Eisman, “Fakat tüketici sağlıklı olduğu sürece konuşacak pek bir şey olduğunu düşünmüyorum” diyor.

FactSet verilerine göre, S&P Bölgesel Bankacılık ETF'i Pazartesi günü yüzde 1,3 oranında düşüşle aşağı yönlü seyrini sürdürürken Invesco Bölgesel Bankacılık ETF'i de yüzde 1,6 oranında düştü.

Bank of America: Piyasalar Fed’in hata yapacağına inanıyor

 

Fed Başkanı Powell, faiz konusunda "dikkatli" hareket edeceklerini yineledi

 

Piyasalar Fed’in ne kadar şahin olduğunu anlamaya başladı

 

Ünlü borsa uzmanı Steve Eisman uyardı: Yatırımcılar aşırı iyimser

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)