E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fed’in ne kadar şahin olduğunu anlamaya başladı---

Piyasalar Fed’in ne kadar şahin olduğunu anlamaya başladı

Piyasalar Fed’in ne kadar şahin olduğunu anlamaya başladı
01 Şubat 2024 - 11:14 borsagundem.com

Piyasalar Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmakta kararlı olduğunu nihayet anlamış gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yılın ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası piyasaların umutları önemli bir darbe aldı. Fed, şahin tavrıyla, faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek seyredeceğinin sinyalini verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar, 12 komite üyesinin de Mart ayındaki bir sonraki toplantısında faiz indirimine yanaşmayacağına artık ikna olmuş görünüyor.

Para politikasını ekonomik veriler yönlendiriyor

Fortune’dan Oliver Rust’ın haberine göre, toplantı öncesi, piyasanın yaklaşık yüzde 34'ü bir sonraki toplantıda faiz indirimi bekliyordu. Bu oran yalnızca bir ay önce yüzde 73 seviyesindeydi. Aslına bakılırsa, gerçekçi bir yaklaşım, Fed'in en erken ikinci çeyreğin sonuna kadar faiz indirimlerine başlamasının mümkün olmadığı şeklinde.

Ekonomik veriler şu anda Mart ayında yapılacak bir faiz indirimi için çok az gerekçe bulunduğunu gösteriyor. Enflasyon Aralık ayında beklenenden yüksek geldi, iş gücü piyasası hala sıkı durumda ve perakende satışlar geçen ay tahmin edilenden daha fazla arttı. Kabul etmek gerekiyor ki, bunun büyük bir kısmı tatil sezonundan kaynaklandı ve Ocak ayının neredeyse kesin şekilde enflasyonu ve harcamaları düşüreceği öngörülüyor. Ancak bu muhtemelen çeyreğin ilerleyen dönemlerindeki toparlanma öncesinde kısa bir ara anlamına gelecek. Genel olarak bakıldığında, ekonomi hala sıcak durumda ve FOMC'nin para politikası kararlarını yönlendiren şey de bu ekonomik veriler.

Yapışkan çekirdek enflasyon Fed'i tetikte tutacak

Aralık ayında enflasyon yüzde 3,1'den yüzde 3,4'e yükselerek piyasayı şaşırttı. Fed'in tercih ettiği ölçüm olan çekirdek enflasyon ise aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3,9 oranında arttı. Veriler, son aylarda enflasyonist baskıların ağırlıklı olarak hizmet sektöründen geldiğini ancak Aralık ayında lüks mal alımlarında da artış görüldüğünü ortaya koyuyor.

Buna karşılık hizmet enflasyonu, sıkı iş gücü piyasası nedeniyle daha da kötüleşmiş durumda. Çalışma koşullarının yumuşayacağı yönündeki beklentilere rağmen Aralık ayındaki işsizlik oranı yüzde 3,7 ile son derece düşük seyretti. İlk işsizlik başvuruları son haftalarda ortalama 210.000'in biraz altında gerçekleşti; bu da tarihsel ortalamaların çok altında bir rakama karşılık geliyor. Aslında 2020 yılından bu yana istihdamda tek bir aylık düşüş bile görülmüş değil.

Aynı zamanda, ücret artışının da yeniden hızlandığı ve kısmen sendikaların baskısıyla Ekim ayındaki yüzde 5,7 seviyesinden Kasım ayında yıllık bazda yüzde 6,5'e yükseldiği görülüyor. Daha yüksek ücretler, kredi harcamaları ve güçlü tüketici duyarlılığıyla birleşince tüketici harcamalarını da artırıyor. ABD perakende satışları Aralık ayında aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 5,6 artışla analistlerin beklentilerini aştı.

Daha şahin bir Fed

Bu ekonomik ortamda piyasa, Fed Başkanı Jerome Powell'ın sinyallerini yanlış yorumlamış gibi görünüyor. Aslında Powell, faiz indirimi tartışmasının ‘görünüşte’ olduğunu söylese de, ekonomik yavaşlama pahasına bile olsa birincil hedefinin yüzde 2 enflasyon hedefi olarak kaldığı konusunda tutarlı bir şekilde netti. Dünkü toplantıda da fikrini değiştirdiğini gösteren hiçbir belirti yoktu.

Aslında Powell'ın 2023'ün büyük bölümündeki söylemi piyasanın ona inandığından daha şahindi ancak son iki ayda pozisyonunun yumuşadığını gördük. Yine de çekirdek enflasyonun Merkez Bankası hedefinin neredeyse iki katı seviyesinde olması nedeniyle bu çeyrekte bir indirim göreceğimize inanmamız için çok az neden var.

Aksine, bu yıl FOMC'deki nöbet değişimi daha da şahin bir duruşa yol açabilir. Yeni gelen dört üyeden yalnızca biri (San Francisco Fed başkanı Mary Daly) kamuya açık olarak faiz indirimlerinin tartışılması yönünde çağrıda bulundu. Richmond Fed başkanı Tom Barkin enflasyonda daha fazla düşüş görmek istiyor, Atlanta'dan Raphael Bostic yılın ikinci yarısında kesinti öngörüyor ve Cleveland'dan Loretta Mester da piyasa beklentilerinin Fed'in ‘biraz ilerisinde' olduğunu söylüyor.

Komitenin 2024'teki kararlarında aynı düzeyde uyum sağlayıp sağlayamayacağını görmek de piyasalar için ilginç bir beklenti anlamına geliyor. Sonuçta bu yılki para politikası çağrılarının 2023'te görülenlerden daha çekişmeli olması muhtemel gözüküyor. Daha bölünmüş bir FOMC’nin aynı zamanda faiz indirimlerini geciktirmesi mantıklı gözüküyor.

Hassas bir denge

Zorlu bir 2023 yılının ardından Fed'in enflasyona karşı mücadelesinde zafer yine de artık çok yakın. Ancak ekonominin sıcak olması ve makroekonomik ortamın belirsizliği nedeniyle enflasyonun seyrini tahmin etmek geçen yıla göre daha zor gözüküyor. Artan jeopolitik huzursuzluk da dahil olmak üzere çeşitli faktörler, enflasyonu daha yüksek seviyelere çıkarma potansiyeli taşıyor. Ancak parasal sıkılaştırmanın etkilerinin ortaya çıkması da zaman alıyor, dolayısıyla yakın zamanda ekonomik yavaşlama görmek oldukça muhtemel. Bu nedenle para politikası anlamındaki yetkisini dengelemenin bu yıl Fed için kolay olmayacağı görülüyor.

Ekonomi gücünü korurken ve yapışkan enflasyon tehdidi devam ederken Fed'in, karanlık arka plan netleşene kadar faiz oranları konusunda temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi muhtemel. Çekirdek enflasyon nihayet yüzde 2 hedefine doğru gerilese bile, pek çok uzmanın öngördüğü agresif faiz indirimi döngüsü mantıklı gözükmüyor. Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek seyredeceği ve piyasanın bu yeni paradigmayı kabul etme zamanının geldiği açık şekilde görülüyor.

Fed sürpriz yapmadı... Peki ilk indirim ne zaman?

 

Petrol fiyatlarında 'Fed' ve 'Çin' yükselişi

 

FED ardından gözler BoE'ye çevrildi

 

Fed, üst düzey personeline yönelik yatırım kısıtlamalarını genişletiyor

 

Fed Başkanı Powell'dan kritik mesaj: Daha fazla faiz artışı beklemiyoruz

 

Fed 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI01 Şubat 2024 14:35

    Bunların şahin duruşundan ne olacak.Batmışlar bir türlü işin içinden çıkamıyorlar.

  • Mucise Reis : )01 Şubat 2024 11:38

    FED işin msada olduğu gibi olmadığını anlıyor... Bu gerçeği anlatıyor pıyasaya. Toz pempe tablo yerıne, herkes ihtimalleri riskleri görsün istiyor... Yani enflasyon 2 olacak.. yatay standart oturacak olacak.. am amudahalesiz oturmuyo rşuan enflasyon hala değişken özelliği var... FED bunu gördu verileri izliyor, PAS dedi faiz oranını.. düşürmek riskli buldu çünkü... Bu durumda yaa 2024 de en az 3 faiz indırım olacak diye beklenıyorken bu rısktler şahin algılandı. sorun FED deıl, ABD ekonomisinin mudahalesiz istenen seviyede gitmemesi. FED sabırla bekleyecek.( Bu bağlamda İRAN savaşıda ortadan kalkıyor, ortadoğu gerilimi bir kaç roket ile terör gruplarına saldır olabilir bu dabölgemizde bist için daha iyi düşüncem böyle kendımce ) FED verilere bakacak. riskler oluşabilir mi? yatırımcıda bunu değerlendırecek. geçmişte göre iyiy yanı ekonomi ABD de...