E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Piyasalar Fed’in hata yapacağına inanıyor---

Bank of America: Piyasalar Fed’in hata yapacağına inanıyor

Bank of America: Piyasalar Fed’in hata yapacağına inanıyor
05 Şubat 2024 - 14:05 borsagundem.com

Dev yatırım bankası Bank of America, piyasaların artık Fed’in faiz kararında hata yapacağına inandığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de gündem Fed’in faiz kararının zamanlaması. Piyasalar Fed’in Mart ayında bir faiz indirimine gitmesini son toplantı sonrası oldukça düşük bir oranda fiyatlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bundan daha da önemlisi, piyasaların Fed’in faiz kararında bir hata yapacağına yönelik beklentisinin giderek yükseliyor olması.

Piyasalar politika hatasını fiyatlıyor

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell muhtemelen Fed'in Ocak toplantısında Mart ayı faiz indirimine ilişkin yorumlarıyla yatırımcıların yükseliş eğilimini azaltmak istedi. Ancak Bank of America'ya göre, Fed’in bu hamlesi, piyasaların artık Fed'in hata yapacağına inanmasına neden oldu. Bank of America analistleri paylaştıkları notta, “Piyasalar bir politika hatasını fiyatlıyor” diye yazıyor.

Fed bu hafta Mart ayında bir faiz indiriminin olası olmadığının sinyalini verirken, Powell faiz artırımlarındaki duraklamaya son vermek için ’iyi verilerin’ devam etmesi gerektiği konusunda ısrar etti. Ancak bu, yatırımcıların yılın geri kalanına ilişkin faiz indirimlerine ilişkin iyimserliğini azaltmadı.

Bank of America analistleri, "Powell'ın Mart ayına ilişkin güçlü açıklaması, Mart ayı faiz indirimi olasılığının fiyatını düşürdü ancak piyasalar bu yıl boyunca hala yaklaşık altı faiz indirimini fiyatlıyor” diye yazıyor ekliyor: “Bu bize bir politika hatasını fiyatladıklarını gösteriyor.”

Daha önce Amerikan Merkez Bankası yetkilileri 2024'te üç faiz indirimi öngördüklerini açıklamıştı. Ancak yine de piyasalar daha fazlasını beklemeye devam ederken, bazıları altıya kadar faiz indirimi öngörüyor. Yatırımcılar aynı zamanda faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda da daha iyimserdi ve ilk indirimin erken gelmesini umuyorlardı. CME FedWatch Aracı, yatırımcıların Fed'in geçen ayın başlarında Mart ayında değişiklik yapma şansına yüzde 70 oranında bahis oynadıklarını gösteriyordu.

Finansal sıkılaşma riski

Veriler, yatırımcıların Fed'in Mart ayında faiz oranlarını yüzde 80'in üzerinde sabit tutma ihtimalini değerlendirdiğini gösteriyor. Ancak yine de 2024'te toplam 100 baz puan civarında agresif bir indirim bekleniyor.

Analistler, “Ocak toplantısına girerken, Fed'in piyasa fiyatlandırmasına karşı ilk faiz indiriminin zamanından ziyade faiz indirimlerinin hızına karşı geri adım atmasının daha önemli olduğunu düşündük. Ancak Fed tam tersini yapmayı başardı” diyor.

Tom Lee gibi Wall Street boğaları da Powell'ın bu haftaki şahin açıklamalarının ardından faiz indirimlerinden daha emin olmaya başlamış gözüküyor. Bazıları ise asıl hatanın Fed'in çok erken faiz indirimi yapması olduğunu düşünüyor.

Analistler, “Fed faiz oranlarını üç ayda bir düşürmek istiyorsa, piyasa fiyatlamalarını hareketlendirmek açısından yapması gereken çok iş var ve bu, anlamlı bir finansal sıkılaşmaya neden olma riski taşıyor” diye yazıyor.

Fed Başkanı Powell, faiz konusunda "dikkatli" hareket edeceklerini yineledi

 

FED tetiği çekmek için enflasyonu bekliyor

 

Piyasalar Fed’in ne kadar şahin olduğunu anlamaya başladı

 

Fed sürpriz yapmadı... Peki ilk indirim ne zaman?

 

2024 resesyonu borsaların kaderini belirleyecek

 

'İniş yok' senaryosu yatırımcıları korkutuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)