E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPAC çılgınlığının kaybedeni kim olacak?---

SPAC çılgınlığının kaybedeni kim olacak?

SPAC çılgınlığının kaybedeni kim olacak?
25 Mart 2021 - 13:19 borsagundem.com

Piyasalar özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) aracılığıyla gerçekleşen halka arz patlamasını körükledi. Bu piyasa çılgınlığının kaybedeni kim olacak?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bundan bir yıl önce, dünya ölümcül bir pandeminin pençesindeyken Wall Street korona virüs korkularını bir kenara koydu. Bununla birlikte, o dönemden bu yana piyasalarda aşırı iyimserlik dalgası sürüyor. Yatırımcıların aşırı iyimserliği ise GameStop hisselerinde mantıksız bir yükselişten, dev bir Bitcoin rallisine birçok sıra dışı piyasa aktivitesine neden oldu.

Piyasalardaki çılgınlığın en dikkat çeken göstergelerinden biri de, özel amaçlı satın alma şirketlerinde (SPAC) görülen patlama oldu. “Açık çek” şirketleri olarak da bilinen SPAC şirketleri yatırımcılara halka arzını gerçekleştirmek için satın alınacak bir şirket hedefi arayan bu şirketlere sponsor olma imkanı tanıyor. SPAC şirketleri 2021’de on milyarlarca dolar elde ederken, bu yıl görülen rakamlar 2020 yılına kıyasla %2,000’in üzerinde bir yükselişe işaret ediyor.

Ünlü ve zengin kimseler de çılgınlığın bir parçası olmak için sıraya girdi. Uzman yatırımcı Bill Ackman’dan sporculara ve Colin Kaepernick ve Jay-Z gibi ünlülere kadar birçok isim SPAC şirketi kurdu. William&Mary’nin Ekonomi Profesörü Peter Atwater CNN’e yaptığı açıklamada, “adı bilinen herkesin bir SPAC şirketi var” dedi.

Ancak giderek daha fazla kişi tehlike alarmını çalıyor. ABD’nin finans düzenleyicileri yatırımcıların SPAC şirketlerini desteklememesi konusunda uyarıda bulundu. Bunun tek nedeni ise sürece ünlü isimlerin de dahil olmuş olması. Bununla S3 Partners’ın verilerine göre, birlikle açığa satışçıların SPAC şirketlerine yönelik ilgisi sert bir yükseliş gösterdi. Bu durum ise giderek artan sayıda yatırımcının, SPAC çılgınlığının aşırı yükseldiğini ve hisse fiyatlarının düşmesini beklediğini gösteriyor.

Peki SPAC çılgınlığı kontrolden çıktığında, bunun bedelini kim ödeyecek? Uzmanlar SPAC çılgınlığından herkesin getiri sağlayamayacağı konusunda uyarıda bulunuyor ve bazı bireysel yatırımcıların zarar görebileceğine dikkat çekiyor. Atwater açıklamasında, “hızlı para dönemi geride kaldı” dedi.

borsagundem.com'un derlemelerine göre, endişelerden biri ise piyasada sınırlı sayıda satın alınacak hedef şirket olmasına karşılık, bu şirketleri takip eden yüksek miktarda SPAC şirketi olması. Bu durum SPAC şirketlerini henüz olgunlaşmamış ve büyüme beklentilerini karşılayamayacak şirketleri satın almaya ya da karsız anlaşmalar yapmaya itebilir.

Deloitte’in SPAC Uzmanı Will Braeutigam, “her gün ortaya çıkan SPAC’ların sayısı giderek artıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bu kadar fazla SPAC sponsoru aynı şirkete yatırım yaparken, orada olduğunu sandığınız yukarı yönlü değeri elde edemeyebilirsiniz” ifadelerini kullandı. JPMorgan Chase’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Birleşme ve Satın Alımlar Eşbaşkanı Guillermo Baygual ise tüm SPAC şirketlerinin eşit olmadığını savundu.

Baygual piyasaların bu alanının, “zaman içnde oldukça profesyonel bir varlık sınıfına dönüşeceğine” inanıyor. Zira yatırımcılar başarısı kanıtlanmış şirketler ve piyasalardaki yükselişten avantaj sağlamak için kurulmuş olanlar arasında ayrım yapacak. Bu sırada sezgileri kuvvetli olmayan bireysel yatırımcılar da, Atwater’a göre SPAC çılgınlığından zarar görebilir.

Satın alma hedefleri bile açıklanmadan önce SPAC şirketlerinin hisselerine akın edildiğine dikkat çeken Atwater, “yatırımcıların ne satın aldıklarını görmek için bekleyeceklerini sanırdım” dedi. Atwater, bir hedefin belirlenmediği koşullarda ilk yatırımcıların hisse başı standart 10 doları geri alacaklarını söyledi. Ancak aşırı heyecanlı yatırımcılar, süreci hızlandırarak spekülatif piyasalarda hisse başı 20 ila 40 dolar ödeyebiliyor.

Bazı SPAC şirketleri başarı hikayeleri yazacak. Ancak Baygual, tüm SPAC şirketlerinin güvenilir yatırımlar olmayabileceğine dikkat çekerek, “yatırımcılar yatırım kararlarını temel veriler üzerine vermeli” dedi.

Wells Fargo’nun patlama beklediği hisse grubu

 

Fonlardaki dev dönüşüm piyasaları sarsacak

 

Dalgalı borsada dikkat edilmesi gereken 10 detay

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)