E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFonlardaki dev dönüşüm piyasaları sarsacak---

Fonlardaki dev dönüşüm piyasaları sarsacak

Fonlardaki dev dönüşüm piyasaları sarsacak
25 Mart 2021 - 10:54 borsagundem.com

Varlık yönetimi şirketlerinde çeyrek sonu düzenlemelerinin etkileri küresel piyasalarda yankılanacak

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük yatırımcılar portföylerini yeniden düzenlemek için dağılımlarını değiştirirken, analistler mart ayı sonunda milyarlarca doların hisselerden tahvillere yönelmesini bekliyor. Tahvil fiyatlarındaki sert düşüş ve yılın ilk üç ayında hisselerdeki ralli birçok yatırımcının tipik %60 hisse ve %40 tahvil dağılımı prensibini sarstı. Finansal çeyreğin sonuna yaklaşırken, emeklilik fonlarında, sigorta fonlarında ve diğer büyük yatırım gruplarında yapılacak değişikliklerde tahvil alımları öne çıkacak. Bu durum ise 2021’in ilk aylarında belirleyici olan piyasa değişiminin sonunu getirebilir.

Financial Times’ın haberine göre, JPMorgan’ın Araştırma Analisti Nikolaos Panigirtzoglou, “biz bunu konuşurken bile gerçekleşiyor olabilir” dedi. Portföylerde yapılacak yeni dağılımlar, şimdiden bu haftanın güçlü tahvil piyasası performansını açıklayabilir. Zira transferler genellikle çeyreğin son iki haftasında yoğunlaşır. Küresel hisseler ise son dönemlerde yavaşladı ve ABD’nin tahvil piyasasında görülen fiyat düşüşünden etkilendi. Bunun sonucunda ise 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi %0,7’den %1,6’ya yükseldi.

Bununla birlikte MSCI’ın gelişmiş ülke hisseleri endeksi, aynı dönemde %3,7 yükseliş gösterdi. Bu sapma yakında gerçekleşmesi beklenen değişimin oldukça büyük olacağı yönündeki beklentileri körükledi. Bank of America’nın Avrupa Oranları Stratejisti Sphia Salim, “hisselerdeki ralli ve sert tahvil satışları göz önünde bulundurulduğunda çeyrek sonu hisselerden tahvillere yönelen portföy düzenlemeleri geniş kapsamlı olabilir” dedi.

Bank of America ABD’nin yalnızca özel emeklilik fonlarının, hisselerden 88 milyar dolar civarında çıkış gerçekleştireceğini ve bu parayı tahvillere yönlendireceğini düşünüyor. Analistler hisselerden tahvillere geçişin, son üç yıla kıyasla “tarihi önem taşıyacağını” söylüyor.

borsagundem.com'un derlemelerine göre, dengelenmiş yatırım fonları ise JPMorgan’ın tahminlerinde 136 milyar dolarlık hisse satarak sabit getirili varlıklara geçecek. Kamu varlığı alanında ise banka, Japonya’nın 1,6 trilyonluk kamu emeklilik fonu GPIF’in 44 milyar doları tahvile yönlendirmesi beklenirken, Norveç’in dev petrol fonunun hedef dağılımına ulaşması için yaklaşık 70 milyar dolarlık hisse satışı yapması gerekecek.

Panigirtzoglou, mart ayının sonunda gerçekleşecek portföy dağılımlarındaki değişimin,  hisselerde %4 ila %5’lik bir düşüşü tetikleyebileceğini ve sabit getirililerde yaklaşık %0,1 ila %0,15’lik ralli yaratabileceğini düşünüyor. Panigirtzoglou, “ancak bu akışlar göreceğimiz tek hamle olmayacak” dedi. Bu ayın ilk günlerinde BNP Paribas da dev bir piyasa düzeltmesi beklentisine karşı uyarıda bulundu. Düzeltmenin nedeninin ise portföy dağılımlarında gerçekleşecek değişim olacağı söylendi. Banka çeyreğin sonunda ABD hisselerinde %1,2 düşüş tahmininde bulunurken, satışların 50 ila 67 milyar dolar arasında bir miktarda olacağını açıkladı.

BNP analistleri, “ay ve çeyrek sonu dağılım değişimleri piyasaları etkiliyor. Ancak bu etki, hisseler tahvillerden daha düşük performans gösterdiğinde daha etkili oluyor” dedi. 

ABD’nin bireysel yatırımcılarının da ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık dev teşvik paketinden aldıkları ödemelerin büyük bir bölümünü borsaya yatırması bekleniyor. Bu çekler şimdiden dağıtılmaya başlandı ve daha fazlası da yolda. Geçtiğimiz ay Deutsche Bank’ın raporuna göre, borsalara yönelen para miktarı 170 milyar dolar seviyesine çıkabilir.

Küçük yatırımcılardan gelecek olan nakit miktarı, büyük yatırımcıların hisselerde gerçekleştireceği dev satışları dengeleyebilir. Dengeli bir portföy, uzun yıllardır yatırım stratejilerinin başında geliyor. Geleneksel olarak, yatırımcılar portföylerinin %60’ını hisselere ayırırken, %40’ını tahvil alımı için kullanıyor. Dengeli yatırım fonları, JPMorgan’a göre, tüm dünyada yaklaşık 7,5 trilyon dolarlık bir miktarı yönetiyor. Emeklilik fonları ve sigorta şirketleri gibi birçok diğer büyük yatırımcı da benzer bir dağılımı tercih ediyor.

Küresel piyasalarda karışık seyir sürüyor

 

Borsa tepki alımlarıyla toparlanıyor

 

Dengelendik mi? Durulduk mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman25 Mart 2021 11:33

    Düşüşde alınanlar verilmeye başlandı,ilk parça banka alımı yapıldı 1432 gördük akşama kadar banka haricindekileri sıfırlarım,sonrasına sonra bakarız orta uzun vadeciler için banka resmen beleş fiyatta normalde garan 9 üstü olmalıydı mesela.

  • Selim25 Mart 2021 11:19

    Borsa 143 bini geçemezse 136 bine düşer