E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSoros’tan Wall Street’in en karanlık şirketine yatırım---

Soros’tan Wall Street’in en karanlık şirketine yatırım

Soros’tan Wall Street’in en karanlık şirketine yatırım
17 Kasım 2020 - 15:47 borsagundem.com

Muhafazakarlığıyla ve istihbarat servisleriyle olan karanlık işbirliğiyle bilinen teknoloji şirketi Palantir ünlü yatırımcı George Soros’tan 175,3 milyon dolarlık yatırım aldı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en çok tartışılan ve en karanlık büyük teknoloji şirketi olarak bilinen Palantir, kurucu isimlerinden birisi olan Peter Theil liderliğinde Eylül ayında halka açılmıştı. CNN’in haberine göre Wall Street’in iki yatırım devi şirketin hisselerine dev yatırımlarda bulundu.

Milyarder yatırımcı George Soros tarafından yönetilen Soros Fund Management yatırım firması ve aktivistliğiyle ön plana çıkan yatırımcı Dan Loeb tarafından yönetilen Third Point yatırım firması cuma günü Palantir hisselerine dev yatırımlarda bulundu.

Soros’un firması şirketin 18,5 milyon hissesini satın alırken Third Point ise 2,4 milyon hisseyle yetindi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) verilerine göre Soros’un yatırımı yaklaşık 175,3 milyon dolar değerinde. Palantir’in hisse senetleri an itibariyle hisse başına 16 doların biraz aşağısında işlem görüyor. Yani Soros’un yatırımı şu anda 294 milyon dolara ulaşmış gözüküyor.

Palantir New York borsasında var olan bir hisse üzerinden doğrudan halka arz oldu. Bu şirketin geleneksel halka arzlarda olduğu gibi yeni hisse satmasına gerek olmadığı anlamına geliyor. Söz konusu yöntemin benzerini Spotify ve Slack şirketleri de uygulamıştı.

Palantir hisseleri direkt listelendirildiği gün hisse başına referans fiyatı olan 7,25 doların iki katından fazla değer kazandı. Şirketin şu anki yaklaşık değeri 30 milyar dolar.

Dünya çapında birçok hükümetin ilgisini çeken ve ürün sağlayan şirket, korona virüsün yayılması ve aşıların potansiyel dağılımı hakkında verilerin izlenmesinde yardımcı olmuştur.

Ancak Palantir’in tartışmalı olmasının sebebi ABD istihbarat birimleriyle ilişkisi ve takip ettiği geniş veri hazinesinden kaynaklanıyor. Bu durum tüketici gizliliği konusunda şüphelerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Şirketin Gotham, Foundry ve Apollo platformları terörist faaliyetlerin izlenmesine yardımcı olmak için kullanılıyor. Bununla birlikte hava durumu modelleri ve tüketici alışkanlıkları hakkındaki verileri analiz etmek için başka büyük işletmeler de Palantir'in hizmetlerini kullanıyor.

Palantir’in kurucularından birisi olan Theil “Paypal mafyası” olarak da bilinen ve ödeme şirketinin ortaya çıkmasına yardımcı olan bir risk sermayedarı.

Muhafazakar siyasi eğilimleriyle ünlenen Theil aynı zamanda 2016 yılında ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçilerinden birisiydi ve şu anda da Facebook’un yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Tüm bunlar Theil’in Demokrat eğilimli olarak bilinen Silikon Vadisi’ne aykırı bir tavır takındığını gösteriyor.

Ayrıca Soros Fund Management’ın yatırımı liberalizm destekçiliğiyle bilinen Soros’un bu yatırımı da durumu daha ilginç hale getiriyor.

Yakın zamana kadar Palantir'in mali durumu hakkında çok az şey biliniyordu. Ancak şirket halka açılmadan önce paylaştığı raporlarda, gelir artışı olmakla birlikte henüz kârlı olmadığını açıkladı.

Bu değerlemesi milyon dolarları aşan ve tek boynuzlu at (unicorn) olarak da bilinen, özel girişim şirketleri için sık sık karşılaşılan bir durumdur. Palantir direkt listelenerek halka açık bir şirket haline gelmesinin ardından paylaştığı ilk bilanço rakamlarıyla umut verici bir tablo çizdi.

Palantir’in açıklamasında satışlarının %52 oranında artarak 289,2 milyon dolara ulaştığı ve tam yıl görünümündeki gelir beklentilerini artırdığını açıkladı. Şirket aynı zamanda ABD ordusundan ve ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden yeni ihaleler kazandığını açıkladı.

Buna karşın şirket çeyrek boyunca 853,3 milyon dolarlık önemli bir miktar para kaybetti.

Ancak Palantir, kayıplarının 847 milyon dolarlık büyük bir kısmının doğrudan listelenmeye bağlı tazminat giderlerinden kaynaklandığını kaydetti. Bu giderler ve Wall Street başlangıç giderlerini hariç tutan şirket 73,1 milyon dolar net kâr açıkladı. Palantir hisseleri cuma günü %8’in üzerinde değer kazandı.

Pandemi mağduru hisseler neden yükseliyor?

 

Buffett 4 milyar dolarlık Apple hissesi sattı

 

Soros’un stratejistinden yatırımcılara uyarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)