E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandemi mağduru hisseler neden yükseliyor?---

Pandemi mağduru hisseler neden yükseliyor?

Pandemi mağduru hisseler neden yükseliyor?
17 Kasım 2020 - 11:28 borsagundem.com

Küresel borsalarda dev sermayeli teknoloji hisselerinden düşük sermayeli şirket hisselerine doğru bir rotasyon söz konusu. Analistlere göre bunun sebebi uzun süredir tercih edilmeyen bu hisselere aşı haberleriyle yeniden alan açılması

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Düşük sermayeli şirketler uzun zamandır hisse senedi yatırımcıları için iyi bir tercih olarak görülmüyordu. Ancak analistlere göre Kovid-19 aşısındaki ilerleme haberlerinin beslediği borsalarda oluşan rotasyon sebebiyle dev sermayeli teknoloji hisselerinden açılan alan düşük sermayeli şirketlerin değerlenmesini sağladı.

Marketwatch’un haberine göre, New York merkezli bağımsız yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi Jefferies’in analistleri cumartesi günü paylaştıkları notta, “Eğer teknoloji hisseleri bir rokete benziyorsa düşük sermayeli şirketler de denizaltına benziyor. Kurumlar vergisi reformu sonrasındaki rallileri ve birkaç sınırlı yükselişin dışında bu hisselerin seyirleri yaklaşık dokuz yıldır olumsuz bir şekilde gerçekleşmiştir. Ancak belki de dip noktası oluşuyordur” görüşlerine yer verdi.

Düşük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 geçtiğimiz hafta %6,1 oranında yükseliş yakalayarak 1.744,04 puanla Ağustos 2018’den bu yana ilk kez rekor seviyesinde kapanış yaptı. Yanı hafta teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi %0,6 oranında düşüş gösterdi. 2020’nin en çok kazandıran endeksinden düşük sermayeli şirketlere doğru yönelen bu rotasyon 9 Kasım tarihinde Pfizer ve Biontech şirketlerinin korona virüsü %90’ın üzerinde önleyen bir aşı ürettikleri açıklaması yapmalarının ardından gerçekleşti.

Benzeri bir senaryo pazartesi günü Moderna’nın korona virüsü %94,5 oranında önleyen ve lojistiği daha kolay olan bir aşı ürettiklerini açıklamasıyla birlikte de gerçekleşti. Hisse senetleri rallisinde, Russell 2000 Endeksi pazartesi sabah seansının geç saatlerinde %2’nin üzerinde yükselirken Nasdaq Endeksi ise %0,8 oranında yükseldi.

Moderna'nın aşısı küresel piyasaları coşturdu

Jefferies analistleri uzun bir süredir düşük sermayeli şirketlerin tam teşekküllü bir ekonomik iyileşmeden orantısız bir şekilde faydalanmaya hazır olduğunu savunduklarını belirtiyorlar. Analistlerin bu görüşleri sadece temel verilere değil konumlandırmaya da dayalı. Zira yatırımcıların bu sektörde çok az pozisyon almasına rağmen teknoloji sektöründeki yatırımlarsa oldukça yoğun gözüküyor.

Analistler “Düşük sermayeli şirketler önemli derecede sevilmiyorlar ve endeksin 2019 seviyelerine dönebilmesi için muazzam bir sermayeye ihtiyacı olurken teknoloji sektörününse önemli bir miktarda fazlalığı mevcut” görüşlerini paylaştılar.

Ekonomik döngüyle görece daha fazla ilişkili olan döngüsel hisseler Kovid-19 vakalarındaki ve ölümlerdeki artış devam etse de aşı konusundaki ilerlemenin pandemi tünelinin sonundaki ışığı gösterdiği fikrinden yararlandılar. Geçtiğimiz hafta Dow Jones Endeksi %4,5 yükselirken S&P 500 endeki aynı dönemde sadece %2,2 oranında yükseliş yakalayabildi.

Dow Jones’tan geç gelen rekor

 

Aşı, doları sert düşürecek

 

Teknoloji hisselerindeki durgunluk şaşırtıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil17 Kasım 2020 21:40

    Aşı depolanması, pazarlanması ve dağıtımı/ulaştırması için nakliye vasıtaları, başta hava yolları şirketleri başat rol alacaktır. YTD

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ17 Kasım 2020 12:22

    Tabiki ele vermek için.çıkarırlar bir yalan haberi kendileri de inanmazlar ama tek inandıkları milletin cebindeki paralardır.taki bu operesyonlar alanların kıçındaki donu bırakırlar hepsini alırlar.donunuda alacaklar fakat b.klu ve s.dikli olduğu için almazlar.