E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarSEC’in kripto savaşı daha yeni başlıyor---

SEC’in kripto savaşı daha yeni başlıyor

SEC’in kripto savaşı daha yeni başlıyor
08 Haziran 2023 - 15:04 borsagundem.com

Binance ve Coinbase’e açılan davalar kripto para piyasalarında ciddi bir endişeye sebep oldu. Zira SEC’in suçlamaları şimdilik sadece iki şirkete yönelik olsa da tüm kripto firmalarını kapsayabilecek nitelikte

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto piyasaları bu hafta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından kripto borsalarına açılan davalarla sarsıldı. Forbes’un haberine göre söz konusu hamle kripto para piyasalarına karşı yeni bir saldırı olarak görünüyor.

Blockchain Association Genel Müdürü Kristin Smith konuyla ilgili açıklamasında, “Yeni hamleler görmemiz beni şaşırtmaz. Aynı zamanda bana kalırsa Coinbase’ye uygulanan bu yaptırımlarla SEC Başkanı Gary Gensler bir mesaj vermek istiyor” ifadelerine yer verdi.

SEC kripto para birimlerinin menkul kıymetler birimi olduklarını ve bu sebeple kripto borsalarının kendi yetkisi altına girdiği iddiasında bulunuyor. Habere göre, eğer bu iddia kabul görürse ABD Kongresi’nden sektöre yönelik daha elverişli bir yasa çıkmadığı müddetçe SEC sadece Coinbase ve Binance firmalarına yaptırım uygulamakla kalmayabilir.

Jenner and Block firmasının ortağı Kayvan Sadeghi SEC’in şu anda sadece iki dava yürütmesine karşın diğer ABD kripto borsalarının da tehlikede olduğunu vurguluyor. Sadeghi, “Bu iddiaların ileri sürülme biçimleri benzer bir iş modeline sahip hemen hemen her kuruma karşı uygulanabileceğini açıkça ortaya koymaktadır. Ancak aynı anda tüm kurumların peşine düşmeye çalışıp çalışmadıklarını öngörmek zor” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre SEC kripto firmalarının menkul kıymetler aracılığı ve ticareti yetkilerini sorguluyor. Asıl sorunsa eter, sol, ada vs gibi yüzlerce küçük kripto para biriminin dahil olduğu milyarlarca dolarlık dijital varlık piyasalarının menkul kıymetler olup olmadığı konusunda neredeyse hiç kimse hemfikir değil.

SEC Başkanı Gansler yaptırımlar ve açıklamalar üzerinden SEC, Bitcoin hariç hemen hemen tüm kripto varlıkları bir menkul kıymetler birimi olarak gördüğünü açıkça belirtiyor. Aynı mantığa göre bu nitelikteki bir kripto para birimi bile kripto borsalarında listelenirse bu SEC’in kurallarına aykırı olabilir.

Söz konusu tablo kripto ihraççıları ve diğer borsalar için ciddi bir endişe anlamına geliyor. SEC San Francisco merkezli Ripple’a Aralık 2020’de benzeri bir sebepten dava açmıştı. Davada ödeme sistemleri şirketinin yatırımcılara 1,3 milyar dolarlık XRP kripto para birimi satarak onaylanmamış menkul kıymetler ihraç ettiği suçlamasında bulunulmuştu. Bu dava büyük bir blockchain firmasına karşı uygulanan ilk önemli yaptırımcı ve XRP’nin yasal bir sorun oluşturduğu gerekçesiyle Coinbase dahil birçok borsa adı geçen kripto para birimini listelerinden çıkarmıştı.

Coinbase ve Binance davasına konu olan sol, ada ve matic gibi token’lar sektörün en önemli altcoinleri arasında bulunuyor ve sadece ABD’de değil hemen hemen dünyanın dört bir yanında ticareti yapılıyor.

Peki kripto şirketleri ne yapacak? Birçokları henüz bu soruya cevap vermek için hazır değil. Forbes haberinde kripto aracı kurumluğu yapan ve dijital varlıkların ticaretini yapan Kraken, Gemini, Robinhood, PayPal ve Bitstamp firmalarıyla iletişime geçildi. Ancak habere göre, tüm bu firmalar konuyla ilgili cevap vermekten kaçındıklarını veya kamuya açık zeminde tartışmak istemediklerini belirtti.

Coinbase’in hayatta kalma olasılığı yüzde 33

 

Kripto milyarderlerinin serveti 2 günde eridi

 

Kripto paralarda büyük kayıp

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bariş kaya10 Haziran 2023 21:10

    Kripto coinler ve borsa inanın hicgüzel ve güvenli deyille luna nin cöküşüne izin verildiği gün güveni kaybetmiş dandik ve güvesiz işlemler

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM08 Haziran 2023 15:15

    Yakında hepsi çöp olacaktır biraz sabır edip bekleyin.

  • yorum08 Haziran 2023 17:46

    sende zavali biri olacaksin  kedinin cigere baktigi gibi bakacaksin