E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSavaş sonrası piyasaları bekleyen 3 senaryo---

Savaş sonrası piyasaları bekleyen 3 senaryo

Savaş sonrası piyasaları bekleyen 3 senaryo
13 Mart 2022 - 12:49 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali küresel ekonomide nasıl bir etki bırakır? Büyüme, enflasyon ve para politikasıyla ilgili neler bekleniyor?

BORSAGUNDEM.COM

Tüm dünya Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişimine odaklanmış durumda. Enerji fiyatları yükseliyor, enflasyon küresel ekonominin yeni sorunu haline geldi. Artan emtia maliyetleri üretimde daralmalara neden oluyor. Tedarik zincirinde yaşanan kopmalar 2022 yılının sıkıntılı geçeceğini işaret ediyor. Gerçi hisse senedi piyasalarında şimdilik bu gelişmelerin etkisi henüz hissedilmiyor. Son gelişmeleri analiz eden ve 3 önemli senaryo yazan UBS analistleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana her ne kadar güvenli liman arayışı artsa da küresel hisse senetlerinin çok fazla etkilenmediğini belirtiyor.

Sadece Rusya değil AB ekonomisi de sarsılacak

Savaşın bu kadar uzayacağı tahmin edilmediği için artan enerji ve emtia fiyatları enflasyon riskini daha önemli hale getiriyor. Bu gelişmelerin ışığında İsviçre yatırım bankası hisse senedi önerilerini yeniliyor.
UBS'nin temel senaryosu borsaların yılı bugünkü değerlerinin daha üzerinde kapatacağı yönünde. Ancak Putin'in nerede duracağı, Çin'in duruşu, gelecekteki yaptırımların kapsamı, askeri sonuçlar, savunma NATO politikalar, enerji ve emtia fiyatlarını yukarı çekmeye devam edecek. Bu durum da yükselişe geçen enflasyonu daha da yukarılara taşıyacak bu da büyümeyi yavaşlatacak. Bu gelişmeler de merkez bankalarının faiz politikalarını belirleyecek.

" Tarihsel olarak, jeopolitik olaylar, hatta tarihin akışını değiştirmiş olanlar bile, nadiren piyasalarda uzun vadeli bir iz bıraktı" denilen UBS raporunda, uzun vadede hiss senedi yatırımlarının her zaman kazandırdığının altı çizildi.

Bu dönemde portföylerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, enerji hisselerinin tercih edilmesi önerildi.

Bankanın önümüzdeki dönem için olası 3 senaryosu şöyle:

1-TEMEL SENARYO

Banka analistleri, emtia fiyatlarının, özellikle enerjinin kısa vadede yüksek kalacağını, ancak savaşta ateşkes sağlanmasıyla birlikte 2022'nin ikinci yarısında fiyatların düşeceğini tahmin ediyor.
"Bu senaryoda, yaptırımlar kapsamında, enerji akışının derhal kesilmesine yol açmak yerine, Rusya'nın küresel enerji tedarik zincirinden kademeli olarak çıkarılmasına yol açmasını bekliyoruz. Brent ham petrolünün Haziran'da varil başına 125 dolar, Eylül'de varil başına 115 dolar ve Aralık'ta varil başına 105 dolar olacağı tahmin ediliyor.” Diye yazan raporda, artan emtia fiyatlarının büyüme ve şirket kazançları üzerinde olumsuz bir etkisi olacağı kaydediliyor. Yılın ikinci yarısından sonra enflasyon fiyatlarında da düşyme öngörülürken merkez bankalarının da buna bağlı olarak kademeli
olarak faiz oranlarını yükseltecekleri belirtiliyor.

Borsada yön yukarı, faizlere dikkat!

 2-OLUMSUZ SENARYO

UBS analistlerinin olumsuz senaryosunda, emtia fiyatlarında önemli bir artış öngörülüyor. Savaşın daha da uzayacak olması halinde yeni yaptırımların devreye alınacağı öngörüsüyle hazırlanan ikinci senaryoda petrol fiyatlarının 150 dolara fırlayacağı ve Avrupa ülkelerinin bu gelişmeden ağır hasar alacağı öngörülüyor. Bu senaryoda, 2023 yılına kadar Avrupa'da ekonomik büyüme ve şirket karları üzerindeki olumsuz etki olacağı belirtilirken ABD’nin bu gelişmelerden çok fazla etkilenmeyeceği vurgulanıyor. Bir diğer dikkat çekilen nokta ise enflasyon oranların uzun süre yüksek kalacak olması. Bu yüzden yeniden değerlemelerin başlayacağı ekstra ücret artışlarının gündeme geleceği belirtiliyor. Bu tablo karşısında merkez bankalarının çok daha agresif faiz artırımlarına gidebileceği de öngörüler arasında yer alıyor. UBS, bu senaryoda S&P 500 endeksi için hedefin, mevcut seviyelerden yaklaşık %15 daha düşük olan 3.700 puan olduğuna dikkat çekiyor.

Küresel piyasalar Fed'in kararlarına odaklandı

 3-OLUMLU SENARYO

Son olarak, olumlu senaryoda ise ateşkesin sağlanması ve emtia fiyatlarında hızlı bir geri çekilmenin yaşanması baz alınıyor. Belirsizliklerin azalmasıyla tüketimin yeniden artamaya başlayacağı belirtilen senaryoda, küresel büyümenin yeniden ivme kazanacağına işaret ediliyor. Bu senaryo gerçekleşirse UBS anilistlerine göre S&P 500 , mevcut seviyelerden yaklaşık %17 daha yüksek olan 5.100 puanda yılı kapatabilir.

Moody's: Rusya-Ukrayna çatışması mevcut riskleri şiddetlendiriyor

Rus Borsası gelecek hafta da kapalı

Bu dönemde öne çıkacak hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ramiz 13 Mart 2022 21:24

    Ne senaryosu başka çeteler açılacak 3 dünya savaşı adam planlama nato üstünü vurdu

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ13 Mart 2022 19:26

    Hisse senetlerinizi zararda iseniz sakın satmayın .haziran ayından itibaren her şey çok güzel olacak ve yılsonuna endeksin 3500 olmasını bekliyorum.

  • AHMET ÖZBİR13 Mart 2022 17:41

    RUSYA takla, TÜRKİYE ise ZİRVE yapacak, KÜRESEL GÜÇ olup yeryüzünü SALLAYACAK.

  • Ebubekir selgi13 Mart 2022 21:17

    Ahmet Ozbir denen zubuk yine gelmiş her konuda olduğu gibi bu konuda da fikrini beyan etmiş eleman olmak kolay mı

  • Yorum13 Mart 2022 15:57

    Aynen ruble 130 felan TÜRKİYEDEKİ ler dolar ruble 50 ya felan gelse turist sayısı artar alış veriş artar diye hayal kurarken dolar ruble 100 ün üstünde kalıcı olacak gibi bu durum sadece turizm için değil işsizlik için de problem ayrıca otellere binlerce firma tedarik yapıyor onlar için problem sahil ekonomisi biter bunu fırsata çevirin bari tüm sahilleri tüm plajları Antalya Konya altı gibi doğru düzgün Bi hale sokun da turizmin geleceğini kurtarın bari geçen sene Antalya ayvalık arasını sahilden gittim bazı yerler berbat ötesi

  • TURİZM BİTTİ 13 Mart 2022 14:43

    UKRAYNA DİYE BİŞEY KALMADI UKRAYNADAN TURİST BEKLEMEYİN RUSYA İLE DE PARA TİCARETİ VE ULAŞIM VAR AMA EKONOMİK PROBLEMLER RUSYA DA VAR AVRUPADA DA EKONOMİ VE TURİZM NE OLUR BİLMEM AMA TURİZİM DEN BİŞEY BEKLEMİYORUM

  • Geçin13 Mart 2022 14:42

    Potin amacına ulaşmadan durmaz hayal görmeyi kesin aksi halde biter bunu göze almaz boş boş haber aklı sıra

  • Yorum13 Mart 2022 13:53

    Rusya bu savaşı kaybetmez kaybedecek olsaydı savaşa girmezdi Rusya ukraynayı düm düz eder ölenler umurunda olmazdı ama oradaki insanlar Slav o sebeple merhametli davranıyor normalde tankları böyle göndermedi önce füzelerle yıkılmadık Bi ev bırakmazdı tankları sonra gönderirdi gövde gösterisi yapardı şimdi daha ilerleyen günlerde bunu yapmaz diye bişey yok her an yapabilir küçük yerleşim yerlerinde yapıyor zaten örnek olsun büyük şehirlere diyor eğer ukrayna bundan ders almazsa büyük şehirleri büyük yıkım bekliyor

  • Türkoğlutúrk13 Mart 2022 13:16

    Hayali bırak gerçeğe bak.kilavuzu karga olanın....