E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Ralli boğa tuzağı, düşüş Mart ayında"---

"Ralli boğa tuzağı, düşüş Mart ayında"

Ralli boğa tuzağı, düşüş Mart ayında
01 Mart 2023 - 10:34 borsagundem.com

Yatırımcılar 2023 yılı rallisinin tadını çıkarırken stratejistler Mart ayının sert bir düşüşe sahne olabileceğini konusunda uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda yılbaşından bu yana süren ralli yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Hatta bazı uzmanlara göre, ABD borsalarındaki belirgin yükseliş ayı piyasasının sona erdiğini müjdeliyor. Ancak yine de yatırımcıların içinin tam anlamıyla rahat olduğunu söylemek zor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalarda yaşanan rallinin bir tuzak olma olasılığı hala geçerliliğini koruyor. Bu da ayı piyasasının henüz sona ermediği anlamına geliyor.

Boğa tuzağı

Markets Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Morgan Stanley Baş Hisse Senedi Stratejisti Mike Wilson, 2023 yılı rallisinin bir ‘boğa tuzağı’ olduğu ve Mart ayının yatırımcılar için acı dolu geçebileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Wilson, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, “Son Fed toplantısından sonra hisse senedi piyasası tükenme belirtileri gösterirken, S&P 500 Endeksi kritik teknik destekte seyrediyor. Kazançlara ilişkin görüşümüze göre Mart ayı, piyasasının yükselişine devam etmesi bakımından yüksek riskli bir ay” diyor. Wilson ekliyor: “Nihayetinde, bu rallinin bir boğa tuzağı olduğunu düşünüyoruz.”

Bu, yatırımcıların daha az şahin bir Fed ve ekonomi için yumuşak bir iniş ummasıyla S&P 500'ün Şubat ayı başında yüzde 9 artmasıyla hisse senetleri için yıla güçlü bir başlangıç yapmasının ardından geliyor.

Kazançların çoğunun temel göstergelerden kaynaklanmadığını söyleyen Morgan Stanley, kurumsal kazançların hala tehlikede olduğu noktasında uyarıda bulunuyor. Stratejistler, gelecek yıl için hisse başına kazanç tahminleri yatay seyretmesine rağmen, tahminlerin Eylül ayına kadar dibi görme ihtimalinin düşük olduğunu ve bunun da hisse senetlerinin henüz dibe vurmadığını gösterdiğini ekliyor.

Wilson ve ekibi daha önce de firmalar yüksek faiz oranlarıyla mücadele etmeye devam ederken 2008'e benzer bir kazanç durgunluğunun hisse senetlerini harap edebileceğini ve S&P 500'ün önümüzdeki aylarda yüzde 26'ya kadar varan oranlarda düşebileceğini tahmin etmişti.

Dolar, faiz oranları ve şirket karlılıkları

S&P 500, Ocak sonundan bu yana seyrettiği kritik seviye olan 4.000 puan civarında seyrederken Mike Wilson, beklenen düşüşün Mart ayında başlayabileceğini belirtiyor. Morgan Stanley, faiz oranları ve ABD Doları’nın değeri gevşemeye başlarsa, hisse senetlerinin nihai satışları geciktiren ‘son bir direniş’ sergileyebileceğinin de altını çiziyor.

Wilson ve ekibi, “Tersi bir durum oluşur ve faiz oranları ve ABD Doları yükselmeye devam ederse, hisse senetleri için bu önemli destek seviyelerinin, ayı piyasasının daha güçlü bir şekilde devam etmesiyle kolaylıkla kırılacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak, ABD Doları ve faiz oranları, hisse senedi fiyatlarının kısa vadeli yolunu belirleyebilir. Şirket karlılıkları ise bunun yeni bir boğa piyasası mı yoksa bir boğa tuzağı mı olduğunu bize söyleyecek” diyor.

Ancak tahvil getirileri ve ABD Doları, faiz oranlarında etkileniyor ve Fed yetkilileri önümüzdeki aylarda daha fazla oran artışının geleceğinin sinyallerini veriyor. Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısında 25 baz puanlık bir artış bekliyor, ancak yönün aşağı olduğunu düşünen uzmanlar 50 baz puanlık bir artışın masadan kalkmadığının altını çiziyor.

Piyasalarda risk iştahı açık

 

Fed'e dair artan endişeler küresel hisse piyasalarını baskılıyor

 

Küresel tahvil piyasası karıştı

 

Morgan Stanley: ABD hisse senetleri için ters rüzgarlar artacak

 

JPMorgan: Büyüme hisse senetlerine geri dönmeye hazır olun

 

Barclays: Enflasyon düşse de hisse senetleri aşırı pahalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK01 Mart 2023 11:53

    Bizim borsa kelepir diyor aracı kurumlar bu sene en az endeks 10 000 olacak diyor bizde olmaz bu düşüşler.

  • AHMET ÖZBİLEN01 Mart 2023 11:49

    Bu nasıl bir haber arkadaş da bir iki önce borsalarda ralli başladı paranızı borsaya gömün demediniz mi.

  • İlginç 01 Mart 2023 18:50

    :)) ya işte ezbere hazır metinleri atıp atıp duruyorlar. Dolar yükselse bile dolar düştü haberlerini çok okudum ben :))