E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel tahvil piyasası karıştı---

Küresel tahvil piyasası karıştı

Küresel tahvil piyasası karıştı
28 Şubat 2023 - 15:35 borsagundem.com

FED’in ve diğer büyük merkez bankalarının yüksek faiz politikasını yıl sonuna kadar devam ettireceği beklentilerinin artması küresel tahvil piyasasındaki yılbaşı bahislerini ters yüz etti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel tahvil piyasası bu yılın başından itibaren güçlü bir ralli gerçekleştirdi. Ancak enflasyonun kalıcı olduğuna dair artan işaretler merkez bankalarının faiz artışları konusundaki piyasa beklentilerini tersine çevirdi. Söz konusu tablo tahvil fiyatlarını da olumsuz yönde etkiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, küresel yatırımcılar 2023'ün ilk birkaç haftasından itibaren sabit gelir yatırımlarına koştular. ABD Merkez Bankası'nın(FED) ve diğer büyük merkez bankalarının agresif para politikası sıkılaştırma hamlelerini yakında sona erdireceklerine dair giderek artan beklentiler tahvil varlıklarını da cazip hale getirdi.

Yüksek dereceli hükümet ve şirket tahvillerini izleyen bir Bloomberg Endeksi, geçen ay yüzde 4'e kadar yükseldi ve şimdiye kadarki en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi.

'Gerçeklerle yüzeliştik'

Ancak Financial Times’ın haberine göre söz konusu getiriler ABD istihdam raporu ve Atlantik’in iki yakasından da gelen beklenenden çok daha güçlü ekonomik verilerle birlikte ortadan kayboldu. FED’in ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) enflasyonla olan savaşında galip geleceğine dair beklentiler alt üst oldu.

Tahvil getirilerinde ortaya çıkan artış, borsalardaki ralliye de zarar verdi ve S&P 500 geçen hafta yüzde 2,7 düşüş gösterdi.

FT haberinde, State Street’in Makro Strateji başkanı Michael Metcalfe piyasaların birkaç hafta önce beklediği serbest para politikası öngörülerinin şimdilerde “biraz hayali” göründüğünü belirterek “Gerçeklerle yüzleştik” açıklamasında bulunuyor.

Piyasalar nasıl tersine döndü?

Piyasalardaki en büyük geri dönüş ocak ayında ABD işgücüne yarım milyondan fazla yeni istihdam eklendiğini gösteren ABD istihdam raporuyla ortaya çıktı. Söz konusu rakam ekonomistlerin tahminlerinin neredeyse üç katı üzerindeydi. Bir diğer önemli dönüm noktası ise tüketici fiyat endeksi verileriydi. Verilere göre ABD enflasyonu yıllık bazda yüzde 6,4’le beklentilerin üzerinde yükselmişti.

Cuma günü açıklanan ve FED’in favori enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketici harcamaları raporu aralık ayından ocak ayına kadar yüzde 0,6’lık bir artışı işaret etti. Bu rakam konsensüs tahminlerin üzerindeydi.

Yılın ilk günlerinde FED’in yıl sonuna doğru iki kez faizleri düşüreceğine dair bahse giren vadeli işlem piyasaları, ekonomik verilerin ardından temmuz ayına kadar faizlerin yüzde 5,4’e yükseleceğini ve yıl sonuna kadar en fazla bir faiz indirimi olacağını tahmin ediyor.

First Eagle Yatırım Yönetimi Portföy Yöneticisi Idanna Appio, “Bu yılın başlarında, piyasalar bu döngünün daha erken sona ereceğini umarak FED faiz indirimlerinde fiyatlama açısından kendilerini aştı. Her şey mükemmellik için fiyatlandırıldı. Yatırımcılar FED’in enflasyonu başarılı ve hızlı bir şekilde düşüreceğine bahse giriyorlardı. Bana kalırsa bu süreç insanların düşündüğünden biraz daha uzun sürecek” ifadelerine yer verdi.

Riskli tahvillere fon musluğu kesildi

Değişen piyasa duyarlılığın bir başka yansıması ise son haftalarda tahvil fonu akışlarında görülüyor. Yatırımcı fon akışları özellikle de kredi spektrumunun daha riskli ucunda tersine döndü.

JPMorgan verilerine göre, ocak ayında fon girişleri yükselen gelişmekte olan piyasa tahvilleri, bu hafta ekim ayından bu yana en büyük varlık çıkışlarını gördü. EPFR'nin verilerine göre küresel olarak, şubat ayında şu ana kadar "çürük" olarak derecelendirilmiş şirket tahvili fonlarından 7 milyar dolardan fazla çıkış yapıldı. Ocak ayında ise bu varlıklara 3,9 milyar dolarlık net fon girişi gerçekleşmişti.

Yatırımcılar, geçen aya göre yüksek getirili, düşük dereceli şirket tahvilleri tutmak için daha yüksek prim talep ediyorlar.

ABD çürük tahvillerinin getirileri ile ABD Hazinesi tahvillerinin getirileri arasındaki makas, Yılbaşı Gecesi'nden itibaren 0,87 puana kadar daralarak ocak ayı ortasında yüzde 3,94 puana kadar ulaşmıştı. Ancak aynı makas o zamandan bu yana yüzde 4,3 puana kadar genişledi.

Brandywine Global Yatırım Yönetimi Portföy Yöneticisi John McClain, tahvil faizlerinin "öngörülebilir gelecek için" beklenenden daha yüksek bir seviyede kalacağını söyledi.

McClain, “2023'te faiz indirimi beklemiyoruz ve bu durum sonunda tahvil piyasasının daha riskli segmentlerinde strese yol açacak” açıklamasında bulundu.

Ünlü borsa uzmanından 4 enflasyon senaryosu

 

Cramer: FED ekonomi öngörüsünü kaybetti

 

Yatırımcının yeni limanı: Şirket tahvilleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)