E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar haftaya kritik enflasyon verisi ile başlayacak---

Piyasalar haftaya kritik enflasyon verisi ile başlayacak

Piyasalar haftaya kritik enflasyon verisi ile başlayacak
02 Temmuz 2021 - 11:24 borsagundem.com

Yurt içinde enflasyon ve ödemeler dengesi, yurt dışında Fed tutanakları öne çıkıyor

Yurt içinde enflasyon ve ödemeler dengesi verilerinin takip edileceği yeni haftada, yurt dışında ABD Merkez Bankası(Fed) tutanakları öne çıkıyor.

5 TEMMUZ PAZARTESİ - ENFLASYON

Haftanın ilk gününe yurt içinde önemli bir veriyle başlanacak. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklayacak. Foreks anketine katılan ekonomistlerin Haziran ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık medyan tahmini yüzde 1,42 artış olacağı yönünde gerçekleşti.

Foreks'in 16 banka/kurum ekonomisti ile düzenlediği ankete göre, TÜFE'de Haziran ayı ortalama tahmin yüzde 1,47 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 16,92, ortalama yüzde 16,98 olarak gerçekleşti. Tüketici fiyatları Mayıs ayında aylık yüzde 0,89, yıllık yüzde 16,59 artış göstermişti.

TÜİK aynı saatte Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksini de açıklayacak.

ABD piyasalarının "Bağımsızlık Günü" nedeniyle tatil olduğu günde yurt dışında hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek. ABD dışındaki tüm ülkelerde veriler gün boyu sırasıyla açıklanacak.

Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven Endeksi açıklanacak (11.30). Endeks Haziran'da 28,1 puan ile son 3,5 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı (BoJ) Haruhiko Kuroda, bankanın üç aylık bölgesel şube müdürleri toplantısının başlangıcında kısa bir konuşma yapacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria (19.00) ve Başkan Yardımcısı Luis de Guindos (20.00), diğer konuşma yapacak yetkililer olacak.

6 TEMMUZ SALI - MERKEZ ENFLASYON YORUMU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), enflasyonu değerlendirdiği "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımlayacak (10.00).

TCMB ayrıca Reel Efektif Döviz Kuru Haziran ayı verilerini açıklayacak (14.30). TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Haziran ayında 60,55 puan seviyesinde açıklandı.

Günün erken saatlerinde Avustralya Merkez Bankası(RBA) faiz kararını açıklayacak (07.30). RBA, son 6 toplantısında faizi yüzde 0,10 seviyesinde tuttu. Analistler RBA'nın bu toplantısında da faizde bir değişikliğe gitmesini beklemiyorlar. RBA Başkanı Philip Lowe,  toplantının ardından bankanın para politikası ve niceliksel gevşetme programını uzatıp uzatmama kararı hakkında bir basın toplantısı düzenleyecek (09.00).

Almanya'da fabrika siparişleri(09.00) ve ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi (12.00) gibi iki önemli veri gelecek. ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi Haziran ayında 79,8 puan olarak açıklanmıştı.

İngiltere'de 10 ve 40 yıllık iki tahvil ihracı gerçekleştirilecek.

Euro Bölgesinde Mayıs ayı için perakende satışlar açıklanacak (12.00).

ABD'de tatil nedeniyle bir gün önce açıklanmaya Markıt Hizmet Sektörü PMI verisi bugün açıklanacak (16.45). ABD'de ayrıca ISM Hizmet Sektörü PMI, Conferance Board(CB) İstihdam Trend Endeksi, IBD/TIPP Ekonomik İyimserlik Endeksi (17.00) verileri izlenecek.

İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos (10.00) ve ECB Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria (15.00) konuşma yapacaklar.

7 TEMMUZ ÇARŞAMBA - YURT İÇİ REEL GETİRİLER / FED FOMC 

TÜİK, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını yayımlayacak(10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, nakit gerçekleşmeleri duyuracak (17.30).

Avrupa piyasalarında erken saatlerde Mayıs ayı için sanayi üretimi verisi açıklanacak. Ülkede sanayi üretimi Nisan ayıda yüzde 1,0 düşüş göstermişti. Almanya'da 5 yıllık tahvil ihalesi de takip edilecek gündem maddeleri arasında yer alıyor.

ABD'de MBA mortgage verileri (14.00), JOLTS açılan iş (17.00), API petrol stokları (23.30) açıklanacak.

ABD Merkez Bankası(Fed), 15-16 Haziran FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak (21.00).

ECB Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria konuşma yapacak (10.30).

8 TEMMUZ PERŞEMBE - HAFTALIK VERİLER

Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarını açıklayacak(10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borçlanmanın vadesi, maliyeti ve çevirme oranlarını yayımlayacak (17.30).

Yurt dışında erken saatlerde Japonya cari işlemler dengesi (02.50) ve 5 yıllık tahvil ihalesi (06.30) takip edilecek.

Avrupa piyasaları açıldığında Almanya'da dış ticaret ve cari denge (09.00) verisi ilk olarak ekranlara düşecek.

ABD'de işsizlik başvuruları (15.00), doğal gaz stokları (17.30), DoE petrol stokları (18.00), tüketici kredileri (22.00) verileri izlenecek.

Sri Lanka, Malezya, Sırbistan ve Polonya merkez bankaları tarafından faiz kararları açıklanacak.

9 TEMMUZ CUMA - ÖDEMELER DENGESİ

TCMB, Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi raporunu açıklayacak. Cari işlemler dengesi Nisan ayında 1,71 milyar dolar açık verirken, 12 aylık açık 32,74 milyar dolar olmuştu. Foreks anketinde beklenti Mayıs ayında cari dengenin 2,9 milyar Dolar açık verileceği yönünde oluştu.

TÜİK dış ticaret endeksleri, kümes hayvancılığı üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıklayacak (10.00).

Günün erken saatlerinde Asya'dan önemli bir veri akışı olacak. Çin'in tüketici ve üretici fiyatları verileri yakından izlenecek (04.30).

Çin'de Mayıs ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,2 azalırken, yıllık yüzde 1,3 artmış, üretici fiyatları aylık yüzde 1,6, yıllık yüzde 9,0 yukarı gelmişti.

Avrupa açılışında İngiltere'den önemli bir veri akışı olacak. Sanayi üretimi, aylık GSYH, hizmet sektörü üretimi ve ticaret rakamları birlikte açıklanacak (09.00).

ABD'de toptan stoklar (17.00) verisi dışında önemli veri bulunmuyor.

G20 Maliye Bakanları zirvesi İtalya'da gerçekleştirilecek. İki gün sürecek toplantıya ABD Hazine Bakanı Janet Yellen de katılacak.

Borsa, Koç Grubu kararlarıyla yükseliyor

Borsa İstanbul'a 'altın' endeksler geliyor!

Uzun vadeli getiriler için doğru seçim borsa yatırımı

Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri

BIST 100 şirketlerine kur etkisi

A1 Capital bankacılık hisseleri değerlendirmesi

Şeker Yatırım’dan önerilen hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)