E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'a 'altın' endeksler geliyor!---

Borsa İstanbul'a 'altın' endeksler geliyor!

Borsa İstanbul'a 'altın' endeksler geliyor!
02 Temmuz 2021 - 09:09 borsagundem.com

Borsa İstanbul Altına Dayalı Üç Yeni Endeks Hesaplamaya Başlayacak

Borsa İstanbul, Borsada işlem gören altın, altına dayalı kira sertifikaları ve altın tahvillerine yönelik çeşitli finansal ürünlerde dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılması amacıyla 7 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Spot Altın, Altına Dayalı Kira Sertifikası ve Altın Tahvili olmak üzere üç yeni endeks hesaplamaya ve yayınlamaya başlayacak.

Borsa İstanbul Borsa’da işlem gören altın fiyatlarından hesaplanmakta olan BIST Altın Endeksine ilave olarak 7 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Spot Altın, Altına Dayalı Kira Sertifikası ve Altın Tahvili olmak üzere üç yeni endeks daha hesaplamaya başlayacak. Bu endekslerden BIST Spot Altın Endeksleri altın fiyatlarının, BIST Altına Dayalı Kira Sertifikası ve BIST Altın Tahvili Endeksleri ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından ihraç edilen altına dayalı kira sertifikaları ve altın tahvillerinin günlük getirilerinin ölçülmesi amacıyla oluşturuldu.

Halihazırda hesaplanan BIST Altın Endeksi Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMTP) gerçekleşen USD/Ons cinsi altın işlemlerinin fiyatlarından hesaplanıyor ve endeks altın fiyatlarının USD/Ons cinsinden getirilerini gösteriyor.

7 Temmuz’dan itibaren yayınlanacak BIST Spot Altın Endeksi uluslararası piyasalarda oluşan USD/Ons cinsi spot altın fiyatlarının TL/gram fiyatına çevrilmesiyle hesaplanacak ve endeks altın fiyatlarının TL/gram cinsinden getirilerini gösterecek. BIST Altına Dayalı Kira Sertifikası Endeksi, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası’nda (BAP) işlem gören, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı veya T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından gram altın cinsinden ihraç edilmiş altına dayalı kira sertifikalarının aynı gün valörlü fiyatlarından hesaplanacak. Endeks altın ve kira getirileri dâhil Türk Lirası cinsi getirileri gösterecek. BIST Altın Tahvili Endeksi ise, BAP’ta işlem gören, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı veya T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından gram altın cinsinden ihraç edilmiş altın tahvillerinin aynı gün valörlü fiyatlarından hesaplanacak. Endeks altın ve faiz getirileri dâhil Türk Lirası cinsi getirileri gösterecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “7 Temmuz 2021 tarihinden itibaren altına dayalı 3 yeni Endeks hesaplamaya başlıyoruz. Bu 3 endekste de uluslararası piyasalarda gerçekleşen spot altın fiyatları ve kurlar eşanlı olarak kullanılacak. Endeksler gün içinde 10 saniyede bir hesaplanacak. Bunlardan birisi BIST Spot Altın Endeksi. Bu Endeksin altın fiyatlarındaki değişimleri yansıtması ve yatırım fonları veya borsa yatırım fonları gibi fiziki altına yatırım yapan çeşitli finansal araçlarda dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılması hedefleniyor. Diğer iki endeks ise BIST Altına Dayalı Kira Sertifikaları ve BIST Altın Tahvil endeksleri. Bu endeksler sadece altın fiyatlarındaki değişimleri değil, altına dayalı kira sertifikalarının kira getirilerini veya altın tahvillerinin faiz getirilerini de yansıtacak. Böylece Hazine tarafından ihraç edilen altına dayalı kira sertifikaları ve altın tahvillerine yatırım yapan fonların dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanabilecekleri Endeks ihtiyacı karşılanmış ve Hazine tarafından ihraç edilen söz konusu kıymetlere daha fazla talep yaratılmasının önü açılmış olacak” dedi.

Detaylı bilgiye www.borsaistanbul.com web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkiye Varlık Fonu04 Temmuz 2021 14:39

    TVF halka açık sirketlerin borsadaki performansını bir haber yapan arastiran raporlayan neden çıkmaz Varlık fonu değeri kaybettikçe Ülkede yatırım alaninda değer kaybetti

  • Akbük 02 Temmuz 2021 16:42

    O kadar çok halka arz oluyor ki bide borsadaki çürükleri çıkarırsa canı yanan çok olur hisse alırken çok dikkat etmek lazım

  • Aydın02 Temmuz 2021 12:52

    Gelse ne olacak istersen elmas yap. Mantık değismedikten sonra millete ne faydası olacak. Hala kac yıl gecmesine ragmen zararda bekleyen hissedarlar var. Spk Şirketlere haddinizi bilin mi dedi? Borsada güveni zedeleyenezsiniz mi dedi? Vatandaşımı korudu ne yaptı? Özellikle tvf ye bağlı kağıtlara ne yapabiliyor? Uluslararası varlık fonları asla zarar etmezler ülkelerine değer katarlar.

  • ALİ KODUŞ02 Temmuz 2021 09:45

    bence altın, platyum elmas petrol, gümüş tüm değerli metallerin endekside gelir ise döviz borsamızda ve ülkemizde kalır.geç alınmış karar.altın endeksine ne gerek var.zaten bankalardan altın alıp satabilouruz önemli olan diğer endeksler.

  • Serdar02 Temmuz 2021 09:17

    Gereksiz bir yığın katagorizasyon. Borsaya hiç katkısu olmayan işler. Sadece Endeks50 ve Endeks100 olması yeterli. Endeks50 altın pazar endeks100 yıldız pazar sayılır. Diğerleri ise normal oazar olmalı. Yakın izleme pazarı şu bu kaldırılmalı. Gerekirse direk borsa dışına atılmalı, yakın izleme pazarı gisseleri en ucuza yatırımcıdan geri almak için tuzak. Patronlar hisseleri Bilerek koşullarını oluşturarak yakın izleme pazarına atarkar