E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandemi sonrası karlılık dönemi sona eriyor---

Pandemi sonrası karlılık dönemi sona eriyor

Pandemi sonrası karlılık dönemi sona eriyor
13 Şubat 2023 - 12:37 borsagundem.com

ABD’de pandemi sonrası kurumsal kar patlaması sona ermiş gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kurumsal Amerika (Corporate America) için karlılık dönemi sona ermiş görünüyor. Pandemi sonrası başlayan sürecin son aşamasında olunduğu tahmin ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’nin pandemi sonrası kurumsal kar patlamasında gerçekten de sona gelindiği gözleniyor. Meta, Apple, Amazon, Microsoft ve Alphabet’in kazanç tahminlerini yüzde 8 oranında kaçırması da bunu gösteriyor.

İki yıldır artan kar dönemi sona eriyor

Fortune’dan Nikolaj Gammeltoft’un haberine göre, ‘Kurumsal Amerika’nın kazanç sezonu sona yaklaştığına göre, sonuç da açık gözüküyor: İki yıldır artarak devam eden kârlılık dönemi sona eriyor.

Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, üç aylık raporların büyük bir kısmının açıklanmasıyla birlikte, S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin hisse başına kazançlarının, 2022 yılının son üç ayında yüzde 2,3 oranında düşüşle 2020 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez düşüş yaşadığı görülüyor.

Çoğu şirket analistlerin tahminlerinin üzerinde karlılık bildiriminde bulunsa da, olumsuz sürprizler sunan şirketlerin payının ise, pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine yükseldiği gözleniyor. Kar marjlarının daralmasında, enflasyonun ve fiyatları yükselterek maliyetleri yansıtma kabiliyetini aşındıran ekonomik görünümün etkisi olduğu kabul ediliyor. Raporlar, zayıflayan temel göstergeler ile bu yılın büyük bölümünde Fed’in ekonomiyi raydan çıkarmadan enflasyonu yavaşlatabileceği yönündeki spekülasyonlarla yükselen borsalar arasındaki geniş kopukluğun altını çiziyor.

Hisse senedi yatırımcılarının geleceğe odaklanması, Apple ve Alphabet gibi piyasanın en büyük şirketlerinden bazılarının hayal kırıklığı yaratan sonuçlarını büyük ölçüde görmezden gelinmesine neden olurken, DuPont de Nemours gibi beklentileri aşan hisse senetlerinde de yığılmalara neden oluyor.

Alger Piyasa Stratejisi Direktörü Brad Neuman, “Daha sıkı para politikasının ve maliye politikasının gecikmeli etkileri satış büyümesinin yavaşlamasına neden oluyor. Yakın vadeli yatırımlarda başarılı olmak için, zorlu bir kazanç ortamında temel düzeyde esnekliğe sahip olacak şirketlere yatırım yapmak gerekiyor” diyor.

Teknoloji sektöründe kazançlar düşüyor

Dev teknoloji şirketleri, yavaşlayan talebin ve daha zayıf bir dijital reklam pazarının etkilerini hissediyor. Bank of America Stratejisti Savita Subramanian'a göre, Meta, Apple, Amazon, Microsoft ve Alphabet’in toplu olarak kazanç tahminlerini yüzde 8 oranında kaçırdığı görülüyor.

Buna rağmen, dev teknoloji hisselerinin çoğunun yumuşak bir ekonomik iniş için artan beklentiler, Çin'in yeniden açılmasına ilişkin iyimserlik ve geçen yıl en çok darbe alan hisse senetlerine yatırımcıların artan talebi nedeniyle bir süredir ralli yapıyor.

İşten çıkarmalar hisse senedi boğalarını destekliyor

İstihdam piyasası, Fed'in faiz artırımları karşısında şaşırtıcı bir şekilde dayanıklılığını korurken, birçok şirket daha derin bir yavaşlama beklentisiyle iş gücünü azaltmak için vites artırıyor. Bunlar arasında, maliyet düşürmeyle hisselerinin değer kazandığını gören Meta, Zoom ve Walt Disney de bulunuyor.

Alger'den Neuman, “Yatırımcıların yaygara kopardığı şey bu ve Meta'dan daha iyi bir örnek yok. Şirketler, bir yılı aşkın süredir yatırımcıların harcamayı bırakmaları gerektiğini ve kısa vadede daha fazla kar getiren şirketlere yatırım yapmayı tercih ettiklerini söylemelerinin ardından yatırımcıları dinlemeye başlıyor gözüküyor” şeklinde konuşuyor.

Ekonomik yavaşlama

Fed'in enflasyonu dizginlemeye yönelik kararlı çabalarından kaynaklanan sarsıntı da, kazançlar genelinde kendini gösteriyor. Örneğin Apple, dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin mobil cihazlar ve bilgisayarlara yönelik harcamalarını yavaşlatmasıyla son yılların en kötü tatil dönemi sonuçlarını bildiriyor.

Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, genel olarak S&P 500 şirketlerinin satış büyümesi yılın son üç ayında yüzde 4,5'e geriliyor. Bu oran önceki üç ay ivmesinin yarısından daha azına karşılık geliyor ve 2020'nin sonundan bu yana en yavaş büyümeye işaret ediyor. Whirlpool ve Tyson Foods gibi şirketler ise yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının etkilerinin önümüzdeki aylarda beklentileri etkileyeceğini, ancak yılın ikinci yarısında işlerin düzeleceğini söylüyor.

Marj baskıları

Şirketler sıkı iş gücü arzı ve azalan fiyatlandırma gücüyle boğuşmak zorunda kalırken, marjlar tüm sektörlerde baskı altında kalıyor. Wells Fargo'ya göre, finansal olmayan firmalar arasında düzeltilmiş faaliyet marjları üçüncü çeyrekteki yüzde 14,9’luk seviyesinden yüzde 14,3'e gerileyerek son iki yılın en düşük üç aylık marjına geriliyor.

Bloomberg Intelligence verilerine göre, genel olarak faaliyet marjlarının S&P 500 şirketlerinin çoğunun yetersiz kalmasıyla bir yıldan fazla bir süre içinde beklentileri aştığı görülüyor. BofA'dan Subramanian'a göre, dev teknoloji şirketleri genelinde bir işten çıkarma telaşı olsa bile, negatif işletme kaldıracı ile birlikte zayıf talep ‘ileride daha fazla marj baskısı’ olacağını gösteriyor.

"Değerlemeler olası hasarları yansıtmıyor"

 

ABD’li teknoloji şirketlerinin finansal sonuçları risk iştahını baskılıyor

 

ABD'li teknoloji devleri bilançolarını açıkladı

 

Pandemi sonrası 573 kişi milyarder oldu

 

Yatırımcılar 13 Eylül’ün tekrarından korkuyor

 

Harker: Fed yüzde 5'in üzerine çıkmalı

 

Küresel borsaların kaderini belirleyecek gösterge

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)