E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarNicolas Taleb: Bitcoin kötü huylu bir tümör---

Nicolas Taleb: Bitcoin kötü huylu bir tümör

Nicolas Taleb: Bitcoin kötü huylu bir tümör
09 Ocak 2023 - 17:26 borsagundem.com

‘Siyah Kuğu’nun yazarı Nicolas Taleb Bitcoin’le altına alternatif gösterilmesine karşı çıktı. Taleb Bitcoin’in serbest para politikasının doğurduğu bir piyasa balonu olduğunu söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin mi yoksa altın mı daha iyi bir yatırım aracı? Bitcoin hayranı milyarder yatırımcı Mark Cuban Bitcoin’i tercih etse de yatırım firması Euro Pacific Capital’ın CEO’su Peter Schiff ise tam tersini düşünüyor.

Ünlü borsa yazarı Nassim Nicholas Taleb de Schiff’le aynı perspektiften bakan isimler arasında. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, 2010 yılında New York Times’ın en çok satan kitaplar listesinde yer alan The Black Swan’in (Siyah Kuğu) yazarı Taleb 2007-2008 Küresel Finans Krizi’ni erkenden öngörebilen nadir ekonomistlerden biri olarak gösterilir. Taleb Fransız haftalık gazetesi L’Express’teki röportajında tartışmaya ilişkin kendi görüşlerini paylaştı.

Ünlü borsa yazarına göre Bitcoin’in 2022 yılında %60’ın üzerinde değer kaybetmesi şaşırtıcı bir durum değil.

Yeni teknolojiler gelir ve gider

Ünlü yazara göre Bitcoin’in en önemli sorunlarında birisi “gelecek nesillerin çıkarlarından, zihniyetlerinden ve tercihlerinden” emin olmamamız. Borsa yazarı, “Teknoloji gelir ve gider. Altınsa en azından fiziksel olarak kalır. Bir süreliğine gözden düşmesi halinde Bitcoin mutlaka çökecektir” açıklamasında bulundu.

Taleb, “Kayıt defteri girişleri için teknolojiye ilgi duyan ve motive olmuş insanların aktif bakımını parasal değer için bir koşul olarak gerektiren (Bitcoin bu şekilde çalışır) bir teknolojinin herhangi bir süre boyunca değerini koruması beklenemez” ifadelerine yer verdi.

Borsa yazarı kripto para çılgınlığının temelleri olarak son 15 yılın düşük faizli piyasa ortamını işaret etti.

Taleb, “Faiz oranlarını düşürmek, ekonomiye yardımcı olmak zorunda olmasa da varlık balonları yaratır. Sermaye hiçbir şeye mal olmaz. Risksiz yatırımların getirileri çok düşüktür, hatta negatif hale bile gelir. Bu durum insanları spekülasyonlara iter. Uzun vadeli bir yatırımın ne olduğuna dair duygumuzu kaybediyoruz. Bu reel finansın sonudur” uyarısında bulundu.

Borsa yazarı düşük faiz oranlarının sonuçlarından birinin, “Bitcoin gibi kötü huylu tümörler” yatarmak olduğunu savundu.

Her şeyin balon olduğu piyasa ortamı

Taleb, Küresel Finans Krizi’nin ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve diğer merkez bankalarının yıllarca serbest para politikaları uygulamasının balon piyasası yarattığını savunuyor. Bu düşüncede de yalnız değil. Fortune’un geçtiğimiz hafta paylaştığı bir haberde serbest para politikası döneminin kripto uzmanlarından hedge fonu yöneticilerine, ekonomistlerden yatırım bankalarına kadar birçok alanda ‘güzel günlerin hiçbir zaman bitmeyeceğine’ inanan yeni isimleri yarattığı belirtildi.

Taleb’den Bitcoin itirafı: Yanıldım

İlginçtir ki Taleb Bitcoin’in erken dönem destekçileri arasında yer alıyor. L’Express’te yer alan röportajında Taleb FED Başkanı Ben Bernanke’nin o dönemki muhalifleri arasında olduğunu söyledi.

Taleb, Bernanke’nin 2008 krizinden önce finansal sistemin yapısal risklerini görmediğini ve sonrasında da aşırı tepki verdiğini söyledi:

“Borçları düzeltmek ve sistemin içerisinde gizli olan riskleri hafifletmek yerine sadece geçici olması gereken bir para politikasıyla krizin üstesinden geldi. Ben bu dönemde yanlış bir şekilde Bitcoin’in para politikasındaki bu söz konusu çarpıklık karşısında bir siper olacağını düşünmüştüm.”

 

‘Manipülatörler ve dolandırıcılar’

Ünlü yazar kripto evreninin manipülatörleri ve dolandırıcıları cezbeden bir dünya olduğunu söyledi. Bu düşüncesinde de yalnız değil

Coinbase CEO’su Brain Armstrong kasım ayı sonunda yaptığı bir konuşmada, “Bir endüstri olarak, sektörümüzün kalpazanların ve dolandırıcıların orantısız bir payını çektiğini düşünüyorum. Ve bu gerçekten talihsiz bir durum. Bu tüm sektörü temsil ettikleri anlamına gelmez” ifadelerine yer verdi.

Armstrong söz konusu açıklamada FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried’ı hedef almıştı.

Taleb bu hafta Twitter hesabından yaptığı açıklamada kripto eleştirileri nedeniyle “trollendiğini ve iftiraya uğradığını” ancak bu tür saldırıların "gençleri Bitcoin'den kurtardığını için” gelen teşekkür mesajları ile dengelendiğini paylaştı.

Kripto işlemlerinin yüzde 70’i sahte olabilir

Altının kilogramı 1 milyon 149 bin liraya yükseldi

 

Küresel borsalar ralliye mi hazırlanıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)