E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKripto işlemlerinin yüzde 70’i sahte olabilir---

Kripto işlemlerinin yüzde 70’i sahte olabilir

Kripto işlemlerinin yüzde 70’i sahte olabilir
09 Ocak 2023 - 14:06 borsagundem.com

Yılı büyük bir çöküşle kapatan kripto endüstrisinde kötü haberler son bulmuyor. Yapılan son araştırmalar, kripto işlemlerinin gerçekliği hakkında şüpheler yaratıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto endüstrisi darbe üstüne darbe almaya devam ediyor. Çalışmalar, otomatik olarak gerçekleştirilen birçok ticari işlemde alıcı ve satıcıların aynı olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, büyük ölçekli bir çalışma, özellikle otomatik olarak gerçekleştirilen birçok alım satım işleminin aynı kişiler tarafından yapıldığını ortaya koyuyor. Bu, halihazırda zaten hasta olan kripto piyasalarında bir darbe daha anlamına geliyor.

Sahte işlemlerin oranı yüzde 70

Switzerland Times’tan Jean Claude Raemy’nin haberine göre, kripto işlemlerinin yüzde 70'i sahte. Büyük ölçekli bir çalışma, otomatik olarak gerçekleştirilen birçok ticari işlemde alıcı ve satıcının aynı olduğunu gösteriyor. Zaten hasta olan kripto endüstrisi için bu haber gelecek için karamsarlığı daha da artırıyor.

Başta Bitcoin olmak üzere hemen hemen tüm kripto para birimleri aylardır ciddi bir kriz yaşıyor ve endüstri, defalarca dolandırıcılık iddialarıyla karşı karşıya kalıyor.

Kripto endüstrisi şu anda öyle bir krizden geçiyor ki, ‘kripto kışı’ teriminin literatüre çoktan yerleşmiş olduğunu söylemek hata olmaz. Bu terim, parlak yükseliş yıllarının ardından artık kripto endüstrisi etrafında kasvetli, bunalımlı bir atmosferin hakim olduğunu gösteriyor.

Son yayınlanan rapor da bu karamsarlığı artıracak bir nitelik taşıyor. Sonntagszeitung gazetesine göre ABD, İngiltere ve Çin'den araştırmacılar, Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (the American National Bureau of Economic Research - NBER) tarafından yayınlanan bir çalışmada ciddi sonuçlar ortaya koyuyor. Çalışma,  toplam 26 adet düzenlemeye tabi olmayan kripto borsasındaki tüm işlemlerin yüzde 70'inin sahte olduğunu ortaya koyuyor.

Alıcı ve satıcı aynı

Spesifik olarak, bu işlemler ‘wash trade’ olarak bilinen ‘kendi kendine işlem’lerden oluşuyor. Bunlar çoğunlukla var olmayan veya daha doğrusu alıcı ve satıcının aynı aktör olduğu ve 'bot'lar tarafından üretilen alım satım süreçleri olarak biliniyor. Bu sürecin amacı, borsaya dayalı alım satım yoluyla bir kripto para birimine yapay olarak ilgi yaratmak olarak kabul ediliyor. Çok fazla bu tür işlemin olması, örneğin yatırımcılardaki fiyat artış beklentisini artırabiliyor.

Bu fenomen pek yeni de sayılmaz. Geçen yıl, iş dünyası dergisi Forbes dünya çapında 150 kripto para borsasını analiz etti ve borsa işlemlerinin yüzde 50'den fazlasının 'açık alım satım' olduğu sonucuna vardı. Bununla birlikte, kripto patlamasının bir sonucu olarak, sorunun şu ana kadar halının altına süpürülmek istendiği görülüyor.

Bazı uzmanlara göre ise bu bir dolandırıcılık yöntemi. Bu öncelikle denetimsiz kripto borsalarında gerçekleşiyor. Araştırma ekibi tarafından incelenen ve mali otoriteler tarafından denetlenen üç borsada ise bu tür manipülasyonlar görülmüyor. Ancak, tüm işlemlerin yalnızca küçük bir kısmı Coinbase veya Bitstamp gibi düzenlenmiş borsalarda gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, bildirilen kripto ticaret hacminin önemli bir kısmının sahte olması muhtemel gözüküyor.

Olumsuz raporlar bitmiyor

NBER raporu, sürekli büyüyen negatif kripto haberleri listesine katılıyor. Kripto borsası FTX'in çöküşü ve kurucusu Sam Bankman-Fried aleyhine açılan dava, kripto dünyasındaki olası dolandırıcılığın ilk kez kamuoyunun dikkatine sunulmasını sağlamıştı. Benzer bir süreç, önde gelen Winklevoss ikizleri içinde de geçerli olacak gibi duruyor. İkizler, kripto borsası Gemini nedeniyle dolandırıcılıktan dava edilmiş durumda. Olumsuz haberler bununla da kalmıyor. Kripto para borsası Coinbase’in kara para aklamayla mücadele önlemleri almadığı için 50 milyon dolarlık bir cezayı kabul etmesi de endüstriyi yakından takip edenler için kötü anlamlar ifade ediyor.

Kripto piyasasında pozitif hava

 

Kripto piyasası düşüyor, benimsenme artıyor

 

Kripto varlık fonlarına girişlerde büyük düşüş

 

Kripto piyasası her düşüşünde ayağa daha güçlü kalkıyor

 

2023'te kripto para piyasaları regülasyonlara odaklı

 

Bitcoin kürkçü dükkanına geri döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Buse10 Ocak 2023 08:58

    Günaydınnnnn

  • baran09 Ocak 2023 19:20

    Günaydın!  Yuh artık biz iki yıldan beri bunalrın yapay zeka  ya da robotlar ile sahte alım satımlar ile yönlendirildiğini söylemedik mi?  Yazmadık mı?  Sizin uzmanlarınız nerede idi. Şimdi bazı soytarılara soruyorum ki bazıları resmen uçuyordu.  KİM HAKLIYMIŞ?  Bak hatanızda ısrar ederseniz ancak belanızı bulursunuz.  Bunlara kontrol mekanizması koymak ve standart getirmek hiç zor bir şey değil!  Israrla görmezlikten gelinmesi insanların uçuruma atmak için olduğu belli.

  • Bik09 Ocak 2023 14:25

    Kripto varlığın gerçekliği  var mı ki!