E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMoody’s’e göre ABD başkanlık seçimine yön verecek 4 ekonomik değişken---

Moody’s’e göre ABD başkanlık seçimine yön verecek 4 ekonomik değişken

Moody’s’e göre ABD başkanlık seçimine yön verecek 4 ekonomik değişken
02 Şubat 2024 - 17:05 borsagundem.com

Moody’s, 4 ekonomik değişkenin, hem Biden hem de Trump için seçimleri kolaylıkla tersine çevirebileceğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de başkanlık seçimleri yaklaşıyor. Seçim dönemine daha yakından bakan Moody’s ekonomistleri, 4 ekonomik değişkenin seçim sonucu açısından belirleyici olabileceği görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Moody's Analytics'ten üç ekonomistin yayınladığı yeni bir analizde, seçim sezonu derinlemesine inceleniyor. Ekonomistlerin vardığı sonuç: Başkan Joe Biden'ın şu anda hem ekonomi hem de yeniden seçilme şansı açısından küçük bir avantajı bulunuyor. Ancak bu avantaj bile Biden’a seçimi en iyi ihtimalle kıl payı kazandırıyor.

4 ekonomik değişken

Yahoofinance’ten Ben Werschkul'un haberine göre, yazarlar Mark Zandi, Brendan LaCerda ve Justin Begley, “Ekonominin performansındaki yalnızca küçük değişikliklerle seçim kolayca tersine dönebilir” diye yazıyor ve seçim gözlemcilerinin gelecek aylarda odaklanmaları gereken 4 ekonomik gösterge olduğunu belirtiyor.

Rapor, Biden'ın yeniden seçilme çabasının gelecek dokuz ay içinde karşılaşacağı bir dizi ekonomik testi detaylandırıyor ve mevcut başkanın kazanması ya da eski Başkan Donald Trump'ın galip gelmesinin benzin fiyatları, ipotek oranları, gerçek hane geliri ve tüketici güveninin genel ölçüsü gibi konularda ibrenin hangi yöne hareket edeceğine bağlı olabileceğini öne sürüyor.

Petrol fiyatları

Bu faktörlerden herhangi biri seçim sonuçlarını tersine çevirebilir ancak seçmen algıları üzerindeki büyük etkisi nedeniyle yakıt fiyatları listenin başında yer alıyor. Raporda, “Diğer her şey eşit tutulduğunda, eğer benzin fiyatları galon başına 4 dolara yaklaşırsa Trump kazanacak” deniliyor.

Raporda, Biden’ın sorununun ise şu ya da bu şekilde ibreyi tersine çevirme noktasında seçeneklerinin sınırlı olması olduğu belirtiliyor. Ekonomistler, “Küresel petrol talebi ve arzındaki çapraz akımlar göz önüne alındığında, petrol fiyatlarının görünümünü tahmin etmek çok zor ve fiyatlarda olası bir artış göz ardı edilemez” diyor. Ancak yazarlar, şu anda fiyatların yatay seyredeceğini öngörüyor.

2022'de Ukrayna'daki savaşın ilk aşamalarında Biden yönetimi, petrol fiyatlarına dair devasa bir sorunla karşı karşıya kaldı ve Stratejik Petrol Rezervi’nden (Strategic Petroleum Reserve - SPR) gelen açıklamaların muhatabı konumuna düştü. SPR'nin 1980'lerin başlarından bu yana görülmemiş düşük seviyelere yakın seyretmesi nedeniyle bu seçeneğin tekrar masada olması gayet mümkün ve 2024'te SPR'ye yönelik herhangi bir hamlenin siyasi bir manevra olarak kullanılması da kesin.

İpotek oranları

Raporun yazarları tarafından dikkat çekilen diğer önemli faktörler arasında ise ipotek oranları yer alıyor. Yazarlar, ipotek oranlarının yüzde 8,5'in üzerine çıkmasının ‘konutun karşılanabilirliğini ortadan kaldıracağını’ ve Biden'a kaybettirebileceğini düşünüyor.

Bu cephede Beyaz Saray'ın ipotek faizleri konusunda doğrudan yapabileceği çok az şey bulunuyor. Ancak Biden’ın kampanya yardımcıları, Fed’in gösterge faiz oranının düşürülmesinin ekonomiyi olumlu yönde etkileyip ev sahiplerine yardımcı olabileceği için Amerikan Merkez Bankası’nı kesinlikle yakından izliyor olacak.

Bu haftanın başında Fed, Başkan Jerome Powell'ın piyasanın Mart ayı başlarında faiz indirimi beklentilerini geri çevirdiğini söylemesiyle mevcut faiz oranı seviyesini korudu. Toplamda, Fed’in şu an ile 2024 Seçim Günü arasında beş toplantısı daha var.

Hanehalkı geliri

Raporda vurgulanan bir diğer önemli faktörün ise ücret seviyelerinin enflasyona karşı ne kadar güçlü olduğunun ölçüsü olan gerçek hane geliri.

Enflasyonun düşmesiyle Amerikalıların satın alma gücü son aylarda artış kaydetti. Bu cephede sürecin aynı şekilde ilerlemesinin Biden için olumlu olacağı kesin. Rapor, Biden'ın şansını önemli ölçüde azaltmak için bu metriğin ‘önemli bir değişiklik yaşaması’ gerektiğini ortaya koyuyor. Ekonomistler ayrıca böyle bir değişikliğin ekonominin resesyona girmesiyle de tutarlı olacağını belirtiyor.

Tüketici güveni

Yazarlar ayrıca, son zamanlarda artan tüketici güveninin de izlenmesi gereken bir diğer önemli faktör olduğunu vurguluyor ve bu faktörün, muhtemelen yukarıdaki üç faktörden biri tarafından şekilleneceğini bekliyor.

Diğer faktörler

Raporda ayrıca katılım oranından üçüncü taraf adayların ne kadar ilgi gördüğüne kadar dengeyi değiştirebilecek başka noktaların da altı çiziliyor. Raporda, bu Kasım ayında eyalet seçimlerinde yer almaya çalışan Robert Kennedy'den Cornel West'e kadar üçüncü parti adayların gücünün henüz net olmadığı ifade ediliyor. Raporda, üçüncü taraf desteğinin 2020'de olduğu gibi yüzde 1,8'e ulaşması durumunda bunun Biden için iyi bir haber olduğu belirtiliyor.

Moody's'in bugünden 'Seçim Günü'ne kadar planladığı bir dizi aylık güncellemenin ilki olan raporun genel çıkarımı, her iki tarafı da hararetli ve çekişmeli bir seçimin beklediği. Raporun yazarları, Biden'ın iyi ekonomik haberler alma fırsatına sahip olduğunu söyleseler de son derece belirsiz böylesi bir ekonomik ortamda ve oldukça parçalı ve çekişmeli politikalar göz önüne alındığında bunların büyük varsayımlar olduğunun da altı çiziliyor.

Başkanlık seçimi borsa yatırımcılarını endişelendiriyor

 

Borsa yatırımcıları için seçim yılının en ideal ayları

 

Trump, başkanlık ön seçimlerinde Iowa'da rahat kazandı

 

ABD borsalarında seçim belirsizliği

 

2024 'seçimler' yılı olacak

 

Başkanlık seçimi yılları, ABD borsaları için nasıl geçiyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)