E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMohamed El-Erian: Son birkaç on yılın en büyük hatası---

Mohamed El-Erian: Son birkaç on yılın en büyük hatası

Mohamed El-Erian: Son birkaç on yılın en büyük hatası
03 Nisan 2023 - 17:49 borsagundem.com

Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaştırmaya gitmesi, Ekonomist Mohamed El-Erian’ın tepkisini çekmeye devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD piyasalarının gözü kulağı geçen yıldan bu yana Fed’in faiz kararlarında. Enflasyonla mücadele kapsamında faizleri rekor düzeyde artıran Fed, başta Ekonomist Mohamed El-Erian olmak üzere birçok uzmanın ve yatırımcıların tepkisini çekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey Ekonomist Mohamed El-Erian bir kez daha 'Fed'in son birkaç on yılın en büyük politika hatası’nı yaptığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Son birkaç on yılın en büyük hatası

Insider’dan Zinya Salfiti’nin haberine göre, El-Erian, Fed'in son para politikası tercihlerinin on yıllardır yaptığı en büyük hata olabileceği konusunda yetkilileri ve yatırımcıları uyarıyor.

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El- Erian, Fed’i 2021'de başlayan enflasyon artışına çok geç tepki vermekle ve ardından resesyon ve finansal istikrarsızlık risklerini artıran agresif bir parasal sıkılaştırma kampanyası başlatmakla defalarca eleştirdi. Geçen ay ABD'de yaşanan bir dizi banka iflasının kısmen faiz artışından kaynaklandığının görülmesi El-Erian’ı bir kez daha haklı çıkardı.

El-Erian, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “İlk olarak neredeyse bir yıl önce bahsedildiği gibi, bunun pekala son birkaç on yılın en büyük Fed politika hatası olmasından korkuyorum” dedi.

El-Erian, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nün (Peterson Institute for International Economics - PIIE), Fed’in son banka stres testlerinde algılanan yetersizliklerinin ‘Fed tarafından devam eden bir dizi politika hatası görüşünü güçlendiren’ faktörler arasında olduğunu öne süren yorumunun da altını çizdi.

Şubat ayında Fed, büyük bankaların 2023 stres testini ölçmek için makroekonomik senaryolar yayınlamıştı. El-Erian, tweet'inde, PIIE'nin kısa süre önce yeterince çeşitli olmayan ve yüksek faiz oranlarının bankalar üzerindeki olası etkilerini ölçmeyen makroekonomik senaryoları kullanmakla eleştirdiğini belirtti.

SVB stres testlerine neden dahil edilmedi?

2008'den bu yana görülen en büyük bankacılık başarısızlığı olan Silicon Valley Bank'ın Mart ayındaki çöküşü, faiz oranlarındaki artışın ardından tahvil portföyündeki büyük kayıplar tarafından tetiklendi. PIIE raporundan altıncı yapan El-Erian, “Bizi burada alıkoymaması gereken nedenlerden dolayı, SVB büyüklüğündeki bankalar bu stres testlerine dahil edilmedi. Ancak soru şu: Makroekonomik senaryoların seçimi ne kadar uygun?” diye sordu.

El-Erian, Julius Baer CEO'su Philipp Rickenbacher'in Financial Times'a yüksek oranların bankacılık sistemi üzerindeki etkisi hakkında yaptığı açıklamalara da işaret etti.

İşler karmaşık olmaya devam edecek

Financial Times'a konuşan Rickenbacher, “İşler çok karmaşık olmaya devam edecek. Bir ay önce ortada olan şeyler ortadan kalkmayacak. Faiz oranları söz konusu olduğunda en yüksek seviyelerde politika hataları için hala biraz yer var. Şu anda herkesin duyuları keskinleşti” dedi.

El-Erian daha önce, Fed’in hızlı sıkılaştırmasını ve enflasyonu geçici olarak yanlış tanımlamasını ‘tarih kitaplarına geçeceğini düşündüğü iki büyük hata’ olarak nitelendirmişti. El-Erian ayrıca yakın zamanda Fed'in bir kez daha enflasyon, büyüme ve finansal istikrar gibi karmaşık bir ‘sorun üçlemi’ ile hokkabazlık yaptığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Fed'in faiz artırımının yeterince fiyatlanmadığı ortamda dolar toparlanabilir

 

BlackRock: Piyasa Fed’i yanlış anlıyor, faiz oranları düşmeyecek

 

BlackRock: Fed'in faiz indirmesini bekleyen hata yapıyor

 

‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı

 

FED başka piyasa başka telden

 

El-Erian: Powell krizi körükledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)