E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı---

‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı

‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı
27 Mart 2023 - 15:21 borsagundem.com

Piyasalar 'Fed sonrası' bir dünyaya doğru ilerliyor. İşte yani yatırım rejimini yönlendirecek 4 odak noktası…

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in bir yılı aşkın süredir yüksek enflasyona karşı sürdürdüğü mücadele sona ermiş görünüyor. Peki bundan sonra piyasaları neler bekliyor?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüksek enflasyon ve resesyon korkularıyla boğuşan ABD’de Fed’in rekor faiz artırım dönemi bitme noktasına yaklaşıyor olabilir. Bu durum, yeni bir piyasa rejimi ve yeni yatırım stratejileri anlamına geliyor.

Faiz indirimleri ne zaman?

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, piyasalar 'Fed sonrası' bir dünyaya doğru ilerliyor. DataTrek Research'e göre, Fed'in agresif oran artışları yoluyla enflasyona karşı bir yıl boyunca yürüttüğü mücadele sona ermiş gibi görünüyor ve bu da yatırımcılar için yeni bir ortam anlamına geliyor.

DataTrek Kurucu Ortağı Nicholas Colas, paylaştığı notta, “Piyasalar Fed'in bu yıl içinde faiz oranlarını düşürmesini bekliyor ve Federal Açık Piyasa Komitesi bile mevcut oran döngüsünün sonuna yaklaştığımıza inanıyor” diyor. Colas, “Para politikası kararlarının piyasa psikolojisi için daha az önemli olacağı bir 'Fed Sonrası' (Post-Fed) dünyaya giriyoruz” şeklinde yazıyor.

Beklenti Teorisi

DataTrek, Fed'in faiz artırım hızını geçen yılın sonlarında ve bu yılın başlarında yavaşlatırken, bu süreçte S&P 500 Endeksi’nde oynaklığın düştüğünü kaydediyor. Şimdi ise küresel bankacılık sistemiyle ilgili endişelerin ortasında, CME FedWatch aracına göre, yatırımcılar Mayıs ayında faiz artışlarının durdurulması üzerine fiyatlama yapıyor ve bunun da Haziran ayı başlarında faiz indirimlerine yol açması bekleniyor.

Faiz indirimlerinin hisse senetleri için yukarı yönlü destek anlamına gelmesi bekleniyor. Ancak Colas, “Davranışsal iktisatta Beklenti Teorisi (Prospect Theory) olarak adlandırılan kavram, yatırımcıların kayıp korkusuna gereğinden fazla ağırlık verdiğini hatırlatıyor” diyor. Colas, “Geçen yılki piyasa hareketinden zarar gördükten sonra, yeni bir yatırım paradigmasına geçilse bile yatırımcılar muhtemelen ürkek kalacak” şeklinde konuşuyor.

Fed sonrası bir dünyada Colas, yatırım ortamını şekillendirebilecek dört faktör olduğunu belirtiyor.

Kazançlar daha kritik hale gelecek

Colas, Fed'in bir dizi büyük faiz artırımına rağmen şirket kârlarının çok güçlü olduğunu ve S&P 500 Endeksi’nin 3.000 puan yerine 4.000 puana yaklaştığını söylüyor. Aslında, S&P 500 şirketlerinin 2023 yılının ilk çeyreğinde hisse başına 50 dolar kazanması gerekiyor ki bu, 2018-2019 yıllarındaki salgın öncesi üç aylık faiz oranından yüzde 22 daha fazla anlamına geliyor.

DataTrek'e göre, yıl boyunca, S&P 500 kazançları muhtemelen yaklaşık yüzde 10 düşerek hisse başına hala sağlıklı olan 200 dolar seviyesine inecek.

Sektörler ve hisse senetleri arasındaki korelasyon azalacak

Colas, sektörlerin ve hisse senetlerinin şimdiden birbirinden daha bağımsız hareket etmeye başladığını ve bunun da genel piyasada fiyat oynaklığını azalttığını söylüyor. Bu nedenle yatırımcılar, Wall Street'in korku göstergesi olarak adlandırılan VIX Endeksi'nin uzun vadeli ortalaması olan 20'ye yaklaştığını görüyor.

VIX Endeksi bu yılın zirvesi olan 26'nın üzerine çıkmış durumda. 30'un üzerindeki bir VIX değeri volatiliteyi artırırken, 20'nin altındaki değerler genellikle istikrarla ilişkili kabul ediliyor.

Daha zayıf dolar, ABD dışı hisse senetleri için olumlu olacak

ABD Doları bu yıl, Fed'in faiz oranlarını sıkılaştırma döngüsü yakında sona erebileceğinden ve getiriler istikrar kazandığından, başlıca rakipleri karşısında zemin kaybediyor. ABD Dolar Endeksi’nin bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 0,4 oranında düşüş kaydettiği gözleniyor.

Colas, “Piyasalar, küresel yatırımcıların ABD dışında daha iyi fırsatlar gördüğüne dair güçlü bir sinyal olarak daha yumuşak bir dolar öngörüyor” diyor.

Doların gücü, ABD şirketleri tarafından uluslararası pazarlarda elde edilen gelire zarar verme eğiliminde oluyor ve uluslararası satışların değeri, dolara çevrildiğinde azalıyor.

Bankacılık krizi daha yakından izlenecek

Colas, Fed sonrası yeni bir yatırım ortamına geçişin en azından birkaç ay süreceğini söylüyor. Bu arada DataTrek, S&P Bank ETF’si ve S&P Regional Banking ETF’lerinin Cuma günü yeni dip seviyelere ulaştığını belirtiyor.

Bu nedenle, Colas, hükümetin çabalarına rağmen, Silicon Valley Bank'in çöküşünden sonra ABD bankacılığındaki sarsıntının yatırımcılar tarafından daha yakından izleneceğinin altını çiziyor. Colas, “Hazine Bakanı Yellen ve Fed Başkanı Powell, piyasa endişelerini gidermek için kamuya açık ya da özel olarak ne yapıyorsa, açıkça işe yaramıyor” şeklinde konuşuyor.

Piyasaların kaderini belirleyen 4 kritik dinamik

 

Piyasa eğilimi öngörüleri haksız çıkarıyor

 

FED başka piyasa başka telden

 

Borsalar bugün önemli bir testten geçebilir

 

Martın son haftasında gündem volatilite

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)