E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEl-Erian: Powell krizi körükledi---

El-Erian: Powell krizi körükledi

El-Erian: Powell krizi körükledi
09 Mart 2023 - 11:31 borsagundem.com

FED Başkanı Powell’ın salı günkü açıklamaları piyasalarda bomba etkisi yarattı. Ünlü ekonomist El-Erian FED’in ekonomik refahı ve finansal istikrarı riske attığını belirterek ‘Bu şekilde olamamalıydı’ dedi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomistler sürekli yükselen enflasyondan ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu sorunu nasıl ele aldığından memnun değil. FED, 2022’nin başından bu yana en son şubat ayında olmak üzere sekiz kez faiz artırdı.

Son faiz toplantısının ardından FED Başkanı Jerome Powell ‘dezenflasyon sürecinin başladığını’ belirterek ihtiyatlı bir iyimserlik portresi çizmişti. Ancak Powell gidilecek uzun bir yol olduğunu ve önümüzdeki aylarda daha küçük faiz artışları beklenebileceğini belirtmişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu haberler yatırımcılar için heyecan vericiydi. Zira Powell’ın açıklamaları sıkı para politikasının sona yaklaştığını ve bu yıl olmasa bile yakın zamanda faiz indirimlerinin gerçekleşebileceği mesajını veriyordu.

Ancak salı günü bu ivme hızlı bir şekilde tersine döndü. Powell ufukta daha fazla faiz artışının göründüğü sinyalini verdi. Bu haber yatırımcıların daha sıkı ekonomik koşullar için hazırlanması gerektiği mesajını verirken aynı zamanda hisse senetleri için de daha fazla düşüşün işareti niteliğindeydi.

FED’in enflasyonu %2 hedefine düşürme hedefinin gerçekçi olmadığını defalarca söyleyen ünlü ekonomist Mohamed El-Erian şimdiyse merkez bankasının gönderdiği karışık mesajların finansal ve ekonomik istikrarı tehdit ettiğini düşünüyor.

Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian Bloomberg’deki yazısında Powell’ın açıklamalarına ilişkin, “Gerçekten bu böyle olmamalı ve olması da gerekmiyordu. Ancak ABD Merkez Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları bir kez daha piyasalarda hem ekonomik refahı hem de finansal istikrarı riske atabilecek önemli bir volatilite dalgasını körükledi" ifadelerine yer verdi.

El-Erian’ın yazısı Powell’ın salı günü ABD Senatosu’nda yaptığı açıklamaları hedef alıyor. FED Başkanı ocak ayı istihdam raporu da dahil olmak üzere güçlü kalan ABD ekonomik verileri nedeniyle nihai faiz artışı seviyesinin beklenenden daha yüksek olabileceğini belirtmişti.

Yatırımcılar yılbaşında FED’in 2023’ün sonuna kadar faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını umuyordu ve mart ayı para politikası toplantısında çeyrek baz puanlık hafif bir faiz artışı bekliyordu. Ancak şimdiyse Powell’ın enflasyonu bastırmak için daha büyük bir faiz artışına ‘evet’ diyebileceği görüşü hakim oldu.

Ünlü ekonomiste göre bu beklenti piyasalara da hemen yansıdı. Powell’ın konuşmasının ardından düşüşe geçen hisse senetlerine işaret eden El-Erian, “Piyasalar FED’in daha önce işaret ettiği 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlamak yerine, ezici bir çoğunlukla oranların 50 baz puanlık artması lehine hareket etti. Bu da merkez bankasının sadece bir ay önce gerçekleştirdiği faiz artışı hızındaki erken değişimi tersine çevirecektir” açıklamasında bulundu.

El-Erian, Fed'in kafa karıştırıcı mesajlarının merkez bankası yöneticilerini de zor bir seçimle karşı karşıya bıraktığını düşünüyor. FED yöneticileri ya piyasaların fiyatlandırdığı 50 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirecek ve şubat ayında bundan sonra daha düşük faiz artışları olacağı yönündeki ileriye dönük rehberliğini hiçe sayacak, ya da enflasyonun daha zayıf cevap vermesi pahasına daha önceki rehberliğini takip edecek. Ünlü ekonomist iki seçeneğin de FED’in itibarına zarar vereceğini belirtiyor.

El-Erian, “Küresel ekonomi, yeşil dönüşüm, değişen küreselleşme ve tedarik zincirleri, jeopolitik belirsizlikler ve gelir, servet ve fırsat eşitsizliğinin kötüleşmesi gibi sorunlarla yüzleşirken devam etmenin alternatifi bu sorunların zorluk seviyesini artırır” diye yazdı.

Ünlü ekonomist enflasyonun FED’in %2 hedefinin çok üzerinde %4 seviyesinde kalıcı olacağını seslendiriyor. Ocak ayında ABD enflasyonu %6,4 olarak kayda geçmişti.

FED’in enflasyon konusundaki mesajlarını eleştiren tek isim El-Erian değil. Fortune’un haberine göre dev hedge fonu Citadel’ın Başkanı Ken Griffin salı günü verdiği bir röportajda Powell’ın enflasyon hakkında ‘daha az şey söylemesi’ gerektiğinin altını çizdi. Griffin Bloomberg’deki açıklamasında, “Son birkaç haftadır gelen mesajların uyumsuzluğu piyasalar için inanılmaz derecede verimsiz oldu" dedi.

Diğer uzmanlar, ekonominin iyileşmeden önce daha da kötüleşeceğini söyledi. Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers, enflasyonla mücadelenin "büyük olasılıkla" bir resesyona yol açacağını öngörüyor. Summers FED’in enflasyonun açıkça düştüğünü görene kadar faiz oranlarının yükselmeye devam edebileceğini söyledi.

Tarihsel veriler de faiz oranlarının şu anda olduğu kadar yüksek seviyelere ulaşmasının ardından resesyonun nadiren önlenebildiğini gösteriyor. FED Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson'a göreyse FED’in bu ihtimale meydan okuması mümkün.

Jefferson, “Tarih yararlıdır, ancak özellikle de tarihsel emsali olmayan durumlarda bize çok sınırlı şeyler söyleyebilir. Mevcut durum geçmişteki krizlerden en az dört açıdan farklı” dedi. FED üyesi tedarik zinciri aksaklıklara, çalışan veya iş arayan insan sayısındaki düşüşe, FED’in enflasyonla mücadelede artan güvenilirliğine ve FED’in yüksek enflasyon kontrol altına alma konusundaki çabalarına işaret etti.

Güçlü ekonomik verilerse ABD ekonomisinde beklenen resesyonun gecikmesini sağlıyor. Ekonomistler yüksek faiz oranlarına rağmen ABD ekonomisinin sağlam kalmasına karşın 2023’te bir resesyonun başlayacağını öngörüyorlar.

Larry Summers: ABD ekonomisi uçuruma sürükleniyor

 

"Borsalarda düşüş yıl ortasına kadar sürebilir"

 

Powell frene bastı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran09 Mart 2023 11:59

    Ha şunu bileydin!  Dünya yı da kendileri ile  batırmak gayeleri üzerine rezil ve pis bir düzen inşa etmek bütün dertler.  Trilyon dolarların üzerine oturup ta MB na şunu böyle yap şöyle dedikten sonra aksine hareket etmesi zaten düşünülemez. Güya bağımsızmış FED!  Yersen bizim kısa donlu ergen züppe ekonomistler de bunlara çanak tutmaz mı!  Mesela bir tanesi ne diyor s5 leri depoya arın İMB faizini 40 a çıkar Yunanistan ile barış imzala her şey düzelir diyor. Ben de sizin kalıbınza tüküreyim diyorum.  Sizin yapıp ettiğiniz tahsiliniz eğitiminiz her şey bomboş ve acizsiniz.  Bir nevi Mondros Serv antlaşması için devlete hükümete böyle telkinler vermek resmen alçaklıktır.  

  • ALİ TEL09 Mart 2023 11:45

    Bize bir şey olmaz.Kemal Kılıçtaroğlu iktidara gelir ülkemize tefecilerden 1 trilyon $  getirince bizim borsamız uçar diyor aracı kurumlar.