E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock: Piyasa Fed’i yanlış anlıyor, faiz oranları düşmeyecek---

BlackRock: Piyasa Fed’i yanlış anlıyor, faiz oranları düşmeyecek

BlackRock: Piyasa Fed’i yanlış anlıyor, faiz oranları düşmeyecek
29 Mart 2023 - 11:19 borsagundem.com

Yatırımcıların Fed’in faiz oranlarını bu yıl içinde düşürmeye başlayacağını fiyatlamaları büyük bir hata olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında geçen yıldan bu yana rekor faiz artırımına giden Fed’in, faiz indirimleriyle bu döngüyü kıracağına yönelik inanç, yatırımcılar arasında oldukça yaygın seyrediyor. Ancak bu büyük bir yanılgı olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BlackRock, piyasaların Fed çağrılarını yanlış anladığını ve Merkez Bankası’nın yakın zamanda faiz oranlarını düşürmeye hazır olmadığını iddia ediyor.

Bu yıl faiz indirimi gözükmüyor

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, yatırımcılar, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına bahse giriyor, ancak BlackRock Investment Institute, bunun gerçekleşmesi pek olası olmayan bir senaryo olduğunu söylüyor.

BlackRock Investment Institute Küresel Baş Yatırım Stratejisti Wei Li, haftalık yorumunda, “Bu yıl faiz indirimi öngörmüyoruz. Bu, resesyon vurduğunda merkez bankalarının ekonomiyi kurtarmak için acele edeceği eski bir taktiktir” diyor.

Ancak Fed, geçtiğimiz yıl boyunca yaptığı agresif oran artışlarıyla, dünyanın en büyük ekonomisini son 40 yılın en sıcak enflasyonist ortamından çıkarmak için ekonomik bir yavaşlama tasarlıyor. Yatırımcılar, bu ayki çöküş ve Silicon Valley Bank ile Signature Bank'ın iflasından kaynaklanan bankacılık krizi nedeniyle Fed'in faiz oranlarını düşüreceği beklentisini fiyatlıyor. Son Fed fonları vadeli fiyatları, piyasaların politika yapıcıların 2023 yılının sonuna kadar oranları 1 puan düşürmesini beklediğini gösteriyor. Li ise, “Böyle kesintilerin geleceğini düşünmüyoruz” diye yazıyor.

BlackRock, Şubat ayı tüketici fiyat endeksinin, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine ulaşmak için ‘hala doğru yolda olmadığı’ görüşünü doğruladığını söylüyor. Şubat ayı TÜFE raporu, mevsimsellikten arındırılmış fiyatların Ocak ayına göre yüzde 0,4 arttığını gösteriyor. Manşet rakam yıldan yıla yüzde 6'ya yükselirken, Ocak ayındaki yüzde 6,4 baskısının ise soğuduğu görülüyor.

BlackRock, hisse senetlerinin faiz indirimi umutlarını ‘durdurduğunu', ancak yapışkan enflasyonun politika yapıcıların indirim yapma potansiyelini engellediğini söylüyor. Fed bu ay art arda dokuzuncu faiz artırımını gerçekleştirerek gösterge faiz oranını Mart 2022'de yüzde 4,75'ten yüzde 5'e yükseltti.

Kredi sıkışıklığı ve derin resesyon

BlackRock, Fed'in ancak daha ciddi bir kredi sıkışıklığı ve beklenenden daha derin bir durgunluğa neden olması durumunda faiz oranlarını indirebileceğini söylüyor.

Li, “Fed ve diğer merkez bankaları, bankacılık sorunlarının onları daha fazla sıkılaştırmaya devam etmekten alıkoyamayacağını açıkça belirtiyor” şeklinde yazıyor.

Bu ay, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 0,5 oranında artırdı. İsviçre Merkez Bankası, sıkıntılı durumdaki Credit Suisse'i satın alması için 3,25 milyar dolar değerindeki bir anlaşmayla UBS’e yardım ettikten sonra faiz artırım kozunu öne sürdü.

İncelikli bir aşama

ABD ve Avrupa bankalarını sarsan kargaşa, daha yüksek borçlanma maliyetleri ve daha sıkı kredi mevcudiyeti anlamına geliyor. Bu da, tam olarak BlackRock'un işaret ettiği ekonomik ve finansal zararın bir parçası anlamına geliyor. JPMorgan'a göre, SVB'nin iflas etmesinden sonra yaklaşık 500 milyon dolarlık mevduat ‘savunmasız’ ABD bankalarından çıkmıştı.

Li, “Bu hasar artık öncelikli ve merkezde. Merkez bankaları nihayet bununla yüzleşmek zorunda kalıyor. Büyük merkez bankalarının 'ne pahasına olursa olsun' yaklaşımından uzaklaştığını, faiz artışlarını durdurduğunu ve enflasyona karşı amansız bir mücadeleden ziyade oranları düşüremeyecekleri daha incelikli bir aşamaya girdiklerini görüyoruz” şeklinde yazıyor.

BlackRock, bu piyasalarda olması gerektiğini düşündüğü hasarı görmediği için gelişmiş pazarlardaki hisse senetlerinde, hafif yüklü pozisyonda kalmaya devam ediyor. BlackRock ayrıca doğru yatırım için ‘enflasyona endeksli tahvilleri' tercih ediyor.

Fed'den SVB'nin iflasına ilişkin açıklama

 

‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı

 

FED başka piyasa başka telden

 

Fed mayıs ayında faiz artırımına gider mi?

 

Emlak milyarderi isyan etti: FED her şeyi batırdı!

 

Resesyonu Fed de kabul ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Felix29 Mart 2023 12:00

    Fedin koyduğu yüzde 2 enflasyon hedefi saçma bir hedeftir ve 5 yıl boyunca ulaşılamaz. Bu saçmalığa devam ederse ve şine gelen manipülatif veriler açıklatmazsa en az 2 yıl faizler 4 ve üzeri kalır, hedefi 2 yerine daha mantıklı 3 yaparsa gelecek yıl ilk çeyreğinden başlayarak 4x25 faiz indirimi yapabilir. Asıl önemlisi faiz değil abd nin kamusal tasarrufu ve en az 700 milyar dolarlık bilanço küçültme hamlesidir. Fed tek başına heleki yellen powel kapasitesiz ikilisiyle enflasyonu mantıklı zamanda düşüremez. Bu ikili helikopter bernakeden aldıkları mirasla dünyayı felakete sürükler.