E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMohamed El-Erian: Fed bu hataya düşmemeli---

Mohamed El-Erian: Fed bu hataya düşmemeli

Mohamed El-Erian: Fed bu hataya düşmemeli
05 Nisan 2023 - 10:46 borsagundem.com

Fed’e yönelik eleştirileri herkesçe bilinen Ekonomist Mohamed El-Erian, bu kez yatırımcıların da tepkisini çekecek bir tavsiyede bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi tam anlamıyla kapana kısılmış durumda. Yüksek enflasyon, resesyon endişeleri ve şimdi de bankacılık krizi ve ondan kaynaklı kredi sorunuyla boğuşan ABD’de Fed’in bir sonraki hamlesinin ne olacağı merakla bekleniyor. Genel kanaat, Fed’in de köşeye sıkıştığı ve elindeki seçeneklerin hepsinin kötünün iyisi olduğu yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey Ekonomist Mohamed El-Erian, şu ana kadar faizleri artırdığı için eleştirdiği Fed’i bu kez de faizleri indirme olasılığı nedeniyle eleştiriyor. El-Erian, bu seçeneğin, Fed’in elindeki tüm kötü seçeneklerin en kötüsü olduğunun altını çiziyor.

Kötünün kötüsü

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, üst düzey ekonomist Mohamed El-Erian, Fed'in şu anda yapabileceği en kötü şeyin faiz oranlarını düşürmek olduğunu söylüyor.

El-Erian’a göre piyasalar, ekonomi bankacılık krizinden kaynaklanan stresle uğraşırken, Fed'in bu yaz en kısa sürede faiz oranlarını indireceğine dair bahisleri artırıyor. Ancak El-Erian’a göre bu aslında ABD Merkez Bankası’nın bu aşamada yapabileceği en kötü şey.

Güven sorunu ve stagflasyon riski

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian, bir röportajda, “Şu anda yapabilecekleri en kötü şey, ‘Yaklaşan bir kredi sorunumuz var, hadi faiz oranlarını düşürelim demek’ olur. Bunu yaparlarsa, stagflasyon ve finansal istikrarsızlıkla karşı karşıya kalabiliriz” diyor.

El-Erian, fiyatlar hala Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefinin oldukça üzerinde olduğundan ve piyasa, Merkez Bankası'nın onu zarar vermeden dizginleme becerisine karamsar baktığından, potansiyel bir stagflasyonist kriz ve aylardır büyüyen finansal istikrarsızlık konusunda uyarıda bulunuyor. El-Erian, faiz oranlarını düşürmenin bu güveni daha da zedeleyeceğini ve enflasyon beklentilerinin kontrolden çıkma riskinin artacağını kalacağını söylüyor.

Önce artış, sonra indirim

“Silicon Valley Bank'ın çöküşünden kaynaklanan son bankacılık kargaşasına rağmen, bankacılık stresini azaltmak için oranları geri çevirmek bir hata olur” diyen El-Erian, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın, finansal istikrarı kontrol etmek için kullanılabilecek başka politika araçları olması nedeniyle, faiz oranlarının öncelikle enflasyonu kontrol etmeye yönelik bir para politikası aracı olduğunun altını çizdiği son yorumlarına işaret ediyor.

Ancak piyasalar, CME FedWatch aracına göre, yatırımcıların Mayıs ayında son 25 baz puanlık bir oran artışını ve ardından Haziran ayında 25 baz puanlık oran indirimini fiyatladığını gösteriyor. Bu durum, bankacılık stresinin bu yıl faiz oranlarının düşmesini sağlayacağına yönelik inancın ne kadar kuvvetli olduğunu da gösteriyor.

Siste ve maksimum hızda araç kullanmak

El-Erian, “Piyasanın Haziran ayı gibi erken bir zamanda indirime gideceğimizi düşünmesinin nedeni, Fed'in çekirdek enflasyonda önemli bir düşüş yaşanmadığı takdirde buna herhangi bir tepki vermeyeceğine yönelik inancı. Oysa bu, yani çekirdek enflasyon gerçekten bir sorun ve sorun olmaya da devam edecek. Ancak Fed başka bir şeye tepki verecek ve bence bu bir hata olur” diyor ve Fed'in bu yıl faiz oranlarını hiç düşürmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Faiz oranları, 2007'den bu yana görülen en yüksek seviyede ve Fed fon oranı yüzde 4,75-5 aralığında seyrediyor. Fed yetkilileri, 2021'de artan fiyatları yanlışlıkla ‘geçici' olarak görüp, para politikasında sıkılaştırmaya çok geç gittikleri için, geçen yıl enflasyonu dizginlemek amacıyla faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltmek zorunda kaldı.

El-Erian, Fed'in politikasını, aniden frene basmadan önce siste ve maksimum hızda araç kullanmaya benzetiyor ve şunları söylüyor: “Birisi böyle araba kullandığında kaza olmasını mı bekliyoruz? Evet. Ve bu kazalara şahit oluyoruz, mali kazalar bunun başında geliyor ve bu bana göre hiç şaşırtıcı değil. Umudumuz ise büyük bir ekonomik kaza yaşamamamak.”

Mohamed El-Erian: Son birkaç on yılın en büyük hatası

 

Mohamed El-Erian: Bankacılık krizi kontrol altına alınamadı

 

El-Erian: Powell krizi körükledi

 

Her gün Fed'e dair yeni senaryo

 

Bullard: OPEC+ kararı Fed'in işini zorlaştırabilir

 

Fed'in faiz artıracağı beklentilerinin güçlenmesi altın fiyatını düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)