E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMohamed El-Erian: Bankacılık krizi kontrol altına alınamadı---

Mohamed El-Erian: Bankacılık krizi kontrol altına alınamadı

Mohamed El-Erian: Bankacılık krizi kontrol altına alınamadı
29 Mart 2023 - 15:19 borsagundem.com

Piyasalar ABD’de başlayan ve Avrupa’ya yayılan bankacılık krizinin sona erip ermediğini merak ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi ve piyasalar, yüksek enflasyon ve resesyon endişelerinin yanında bir de bankacılık kriziyle mücadele ediyor. Kimilerine göre kriz büyümeden sona erdirilmiş olsa da bazı uzmanlar aynı fikirde değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey Ekonomist Mohamed El-Erian, Silicon Valley Bank’ın (SVB) yarattığı kargaşanın muhtemelen kontrol altına alınmaması nedeniyle daha fazla ekonomik acıya hazır olmak gerektiğini söylüyor.

Ekonomik zorlukları artırıyor

El-Erian'a göre, SVB’nin çöküşünün serpintileri tam olarak kontrol altına alınmış değil. Ekonomist, bu durumun ekonomik anlamda daha kötü sonuçlara gebe olduğunu belirtiyor.

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, kaleme aldığı köşe yazısında El-Erian, politika yapıcıların, mevduatın çoğu hala ABD bankacılık sisteminde olduğu için finansal sistemdeki bulaşmayı sınırlandırmış olsalar da, bankaların farklı borç verme profillerine göre mevduat akışı elde etmeleri nedeniyle, bunun ekonomi üzerinde yaratacağı etkiyi hesaba katmadıklarının altını çiziyor.

El-Erian, “Zamanla etkisini kaybedecek olan bu ekonomik bulaşma, enflasyon, yanlış yönetilen bir faiz oranı artış döngüsü, kişisel tasarruflardaki düşüşler, finansal istikrarsızlık nöbetleri ve yavaşlayan bir küresel ekonomi ile mücadele eden bir ekonominin karşı karşıya olduğu zorlukları artırma tehdidi oluşturuyor” diye yazıyor.

Diğer piyasa yorumcuları da, son haftalarda mevduat çıkışının bankaları borç vermeye daha az istekli hale getireceği ve daha sıkı kredi koşullarına yol açacağı için daha fazla ekonomik sıkıntıyı da beraberinde getireceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Uzmanlar, bunun doğal olarak ekonomik faaliyeti yavaşlatacağını söylüyor ve bu da durgunluk olasılığını önemli ölçüde artırıyor.

Yeni katmanlar

Yüksek enflasyonun tehlikeleri konusunda aylarca uyarıda bulunan El-Erian, bu sorunun ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu mevcut mücadelelerin üzerinde yeni katmanlar oluşturduğunun da altını çiziyor.

El-Erian, “Fed, enflasyonu kontrol etmek için agresif bir şekilde faiz oranlarını artırmış olsa da, şu anda bankacılık kargaşasını bastırmak için oranları düşürme baskısı altında bulunuyor. Bu da ABD'nin enflasyonla mücadele, durgunluktan kaçınma ve finansal istikrarı yeniden kazanma üçlemiyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor” diyor.

Resesyon kaçınılmaz

El-Erian, “Şu anda yaşananlar, finans şirketlerine, düzenleyicilere ve denetçilere, bankacılık kazalarının etkilerinin bankacılık sektörüyle sınırlı kalma ihtimalinin düşük olduğunu hatırlatıyor. Aynı zamanda, piyasalara da süpersonik derecede hızlı değişkenlik gösterebilen finans piyasalarının makul bir odaklanmaya izin vermediğini gösteren de bir hatırlatma. Bu da, bulaşmanın, tüm dikkatleri daha yavaş hareket eden ekonomik bulaşmadan başka yöne çevirme riski taşıyor” diye uyarıyor.

El-Erian bir durgunluğun kaçınılmaz olduğunu söylese de, diğer yorumcular bir gerilemenin daha muhtemel olduğunu düşünüyor. Goldman Sachs, bu yıl resesyon tahminini yüzde 25'ten yüzde 35'e yükseltirken efsanevi yatırımcı Jeremy Grantham da hisse senetlerinin yüzde 50 oranında düşmesine neden olabilecek sancılı bir resesyon öngörüyor.

Bankacılık sonrası piyasa yön arayışında

 

Bankacılık sektöründe yaralar sarılmaya çalışılıyor

 

Yellen ve Powell’ın bankacılık kriziyle zorlu sınavı

 

SVB’yi sosyal medya mı batırdı?

 

Fed'den SVB'nin iflasına ilişkin açıklama

 

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)