E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda ayı tuzağı uyarısı---

Küresel borsalarda ayı tuzağı uyarısı

Küresel borsalarda ayı tuzağı uyarısı
16 Mart 2022 - 10:48 borsagundem.com

Ünlü baş stratejist Barry Bannister ABD borsalarının kısa vadede bir rahatlama rallisi gerçekleştireceğini söyledi. Ancak Bannister’a göre bu yükselişi Mayıs-Ekim ayları arasında ciddi bir zayıflama takip edecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları S&P 500 Endeksi’ni yeniden 4.400 puan seviyelerine yükseltecek bir ralliye hazırlanıyor olabilir. Ancak MarketWatch’un haberine göre ünlü borsa uzmanı Barry Bannister bu rallinin çok uzun sürmesini beklemiyor. Kıdemli borsa stratejisti endeksin ilk çeyrekteki düşüşünü de doğru tahmin etmişti.

ABD merkezli yatırım bankacılığı firması Stifel’in Hisse Senetleri Baş Stratejisti Bannister, “S&P 500 için 30 Nisan 2022’ye kadar sürecek 4.400 puana ulaşılabilecek bir rahatlama rallisi tahmin ediyoruz. Ancak sonrasında S&P 500'ün Mayıs-Ekim 2022 arasında tekrar zayıflamasına neden olacak daha uzun süreli bir yavaşlama riskini öngörüyoruz” ifadelerine yer verdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre düşüş eğilimi gösteren borsalarda kısa süreli rallilerin ardından düşüşlerin devam etmesi “ayı tuzağı” olarak adlandırılıyor.

4.400 puana yükseliş S&P 500 Endeksi’nin Pazartesi günkü kapanış seviyesi olan 4.173,11 puandan %5,4 civarında yükselmesi anlamına geliyor. Kısa bir süre önce Ocak ayı zirvesinden %10’un üzerinde geri çekilerek düzeltme bölgesine giren dev endeks Salı gününü ise %2,14’lük yükselişle 4.262,45 puanda bitirdi. Dow Jones Endeksi ise %1,82 yükselişle 33.544,34 puandan kapandı.

Bannister Şubat ayında S&P 500 Endeksi’nin ilk çeyrekte 4.200 puan seviyesini test edebileceğini açıklamıştı. Borsa uzmanı 27 Şubat tarihinde, Ukrayna’nın işgalinden üç gün sonra, endeksin 4.050 puana kadar gerileyebileceğini öngörmüştü.

Baş stratejist tahminlerini hisse senetlerinin tahvil getirilerine karşı ekstra getiri sağlamaları anlamına gelen risk primlerinin görünümüne dayandırıyor. Stifel’in analizinde normalleştirilmiş S&P 500 bilanço getirilerinin reel 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerine göre durumu hesaplanıyor. Analizler S&P 500’ün 4.200 ile 4.600 puan aralığındaki geniş bir yelpazede işlem gördüğünü işaret ediyor.

Stifel, S&P 500'ün nisan sonuna kadar ve mayıs ve ekim ayları arasında yelpazenin aşağı ucunda yer alacağını tahmin ediyor. Bannister, olumlu mevsimsel faktörlerin yakın vadeli rahatlama rallisi beklentisinin bir parçası olduğunu söyledi. Borsa uzmanı "Bir rallinin Nisan 2022 sonuna kadar gerçekleşmemesinin tek yolu, mevcut gelişmelerin son 71 yılın mevsimsel olarak en kötü piyasa ortamını meydana getirmesidir” diyerek bunun da çok uzak bir ihtimal olduğuna dikkat çekti.

Bannister, Rusya ile Ukrayna arasında bir barış anlaşması ve Moskova'ya yönelik yaptırımların sona ermesi halinde endeksin 8 Mart'taki düşük seviye olan 4 bin 158 puanda tutunmasını beklediğini söyledi. Borsa uzmanı yaptırımların gevşetilmemesi halinde ise piyasalarda bir arz şoku kaynaklı resesyonun mümkün olabileceğini söyledi.

Borsa uzmanı, “Rusya'ya yönelik yaptırımlar bir barış anlaşmasının ardandan sona ermezse, 2 yönlü ekonomik savaş, yaptırımlara ek olarak Batı’nın gayrisafi yurtiçi hedef alan Rus emtia ambargoları anlamına gelir. Rusya’nın Karadeniz filosu ve diğer imkanları petrol ve doğalgazı, batarya ve çelik gibi ürünlerde kullanılan nikeli, elektronik cihazlarda ve otomobil üretiminde oto emisyonu için kullanılan paladyumu ve platinyumu, buğdayı, mısırı, gübreyi, alüminyumu, yarı iletken neonları ve bunun gibi birçok ürünü büyük oranda kontrol ediyor” ifadelerine yer verdi.

Fed 3 yılın ardından ilk kez faiz artıracak

 

Rusya'dan ABD'ye misilleme: Biden ve kritik isimlere yaptırım

 

Milyarderlerin ‘Bitcoin’e bakışı değişti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)