E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto para endüstrisini erkekler mi yönetiyor?---

Kripto para endüstrisini erkekler mi yönetiyor?

Kripto para endüstrisini erkekler mi yönetiyor?
22 Temmuz 2022 - 12:46 borsagundem.com

Kadınlara kıyasla erkeklerin kripto piyasalarında daha aktif oldukları tahmin ediliyordu. Yeni yapılan bir araştırma da bu gerçeği doğruluyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası yüksek volatiliteye sahip olması nedeniyle yatırım anlamında oldukça zor bir piyasa olarak kabul ediliyor. Bazı dönemlerde yaşanan ani yükseliş ve düşüşler güçlü bir psikolojiye ve çelik gibi bir iradeye sahip olmayı gerektirebiliyor. Bu veriler kripto para piyasalarında erkeklerin görece olarak kadınlardan daha aktif olduğu varsayımını doğuruyordu.

Fortune’dan Marco Quiroz-Gutierrez’in haberine göre, kripto para piyasalarında işlem yapan kişilerin kullandığı dil de piyasanın erkek egemen bir piyasa olduğunu düşünmeyi normal kılıyor. ‘Crypto bro’ ya da Türkçe karşılığıyla ‘kripto birader' gibi kalıplar da piyasalarda erkeklerin daha aktif olduklarını düşünmek için makul nedenler sunuyordu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, araştırmalar da bunun gerçekten böyle olduğunu gösteriyor. Kripto para endüstrisi erkeklerin hakim olduğu bir piyasa olarak öne çıkıyor.

Tek bir kadın yönetim kurulu üyesi yok

Lüksemburg merkezli hisse senedi ve kripto para komisyoncusu Forex Suggest şirketinin araştırmasına göre kripto şirketlerinin yönetim kurullarındaki ‘kripto birader’lerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Araştırma, dünyanın en büyük 32 kripto şirketinin tamamının erkek CEO’lara sahip olduğunu gösteriyor. Kripto para piyasalarında faaliyet gösteren dünyanın en iyi 8 şirketinde ise tek bir kadın yönetim kurulu üyesi bulunmuyor.

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi'ne göre ise bu rakamlar genel olarak kripto para kullanıcılarının demografik özellikleriyle de örtüşüyor. Buna göre kripto para kullandığını söyleyen erkeklerin sayısı kripto para kullandığını söyleyen kadınların sayısından iki kat daha fazla. Yine de, kripto borsaları Binance, FTX ve Bitcoin bankası NYDIG’nin de dahil olmak üzere listede yer alan büyük şirketlerin hepsinde en az bir kadın yönetim kurulu üyesi bulunuyor.

Cinsiyet çeşitliliği sorunu

Kripto para piyasalarında en eşitlikçi oranlara sahip şirketler ise kripto piyasalarında toplam 1,6 milyar dolarlık risk sermayesi toplayan Kaliforniya merkezli blok zincir oyun platformu geliştiricisi Forte Labs, New York merkezli blok zincir veri platformu Chainanalysis ve blok zincir altyapı platformu Blockdaemon olarak öne çıkıyor. Forte Labs, 9 kişilik yönetim kurulunda yer alan 5 kadın yöneticiyle liderliği elinde bulunduruyor. Chainanalysis ve Blockdaemon ise sırasıyla 13 kişilik yönetim kurulunda yer alan 6 kadın yönetici ve 9 kişilik yönetim kurulunda yer alan 4 kadın yönetici olmak üzere ikinci ve üçüncü sırayı alıyor.

Dünyanın en büyük 32 kripto şirketinin tamamı erkek CEO’lara sahip. Kripto para piyasalarında faaliyet gösteren dünyanın en iyi 8 şirketinde ise tek bir kadın yönetim kurulu üyesi dahi bulunmuyor.

Araştırma, kripto para piyasalarının ilk günlerine kadar uzanan ve tahmin edilse de sıklıkla ele alınmayan bir cinsiyet çeşitliliği sorununa dayanıyor. ABD merkezli, kar amacı gütmeyen ve kripto para piyasalarında daha eşitlikçi bir ortam yaratmayı hedefleyen Diversity in Blockchain’in 2019 yılında yayınladığı rapora göre, 2012 ve 2018 yılları arasında kurulan toplam 378 kripto para şirketinden yalnızca birinin ekibinin tamamını kadınlar oluşturuyor. Rapora göre 378 şirketin sadece 31’inde erkeklerin yanı sıra kadın kurucular da yer alıyor.

Kadın yöneticilerin varlığı 10 kat kar anlamına geliyor

Kripto şirketlerinin yönetim kurullarında kadınların olmaması, özellikle de uzun bir kripto kışının beklendiği böylesi zamanlarda şirketleri tam performans göstermekten alıkoyuyor olabilir.

Edinburgh Üniversitesi tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırma, sadece kripto para piyasalarında değil, genel olarak kurumsal şirketlerin yönetim kurullarındaki cinsiyet çeşitliliğinin, daha yüksek toplantı katılım oranı, daha iyi CEO hesap verebilirliği ve risk alma konusunda daha ılımlı bir tavırla doğrudan bağlantılı olduğunu iddia ediyor.

Karlılık söz konusu olduğunda ise sonuçlar hayli şaşırtıcı. Cinsiyet çeşitliliği danışmanlığı yapan The Pipeline’a göre, yönetim kurullarının üçte biri kadın olan şirketler, tamamı erkeklerden oluşan yönetim kuruluna sahip şirketlere kıyasla ortalama 10 kat daha karlı bir performans gösteriyor.

Yönetim kurullarının üçte biri kadın olan şirketler, tamamı erkeklerden oluşan yönetim kuruluna sahip şirketlere kıyasla ortalama 10 kat daha fazla kar ediyor.

Oran yüzde 43’e yükseldi

Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin yönetim kurullarındaki kadın sayısı son yıllarda, düşük bir ivmeyle de olsa istikrarlı şekilde artıyor. 2015 yılında Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin sadece yüzde 19’u kadınken, bu oranın 2021 yılına gelindiğinde yüzde 29’a yükseldiği gözleniyor. Bugün ise Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerde, kadın yönetim kurulu üyelerinin toplam üyeler içindeki payı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 43’e ulaşmış durumda.

Yine de genel anlamda az sayıda kadının kripto şirketlerinde görev alıyor olması, konuya ve sektöre uzak oldukları anlamına gelmiyor. New York merkezli kripto para borsası Gemini’nin 2022 yılı raporunda göre ABD'de bulunan kripto para yatırımcıları arasında kadınların oranı yüzde 32’yi buluyor. Bu rakam dünya genelinde yüzde 47’ye çıkıyor. Gemini, kripto paraya ilgi duyan kadınların sayısının her geçen gün arttığının ve kadınların yatırımlarını kripto para piyasalarında değerlendirmelerinin yüksek olasılık olduğunun altını çiziyor.

Kripto paralarda kötü günler geride mi kaldı?

 

Kriptoda 5 milyon kaybedince, intihar etti

 

Kripto paralar ne zaman toparlanır?

 

Kripto kışı OpenSea'yi de vurdu

 

Bitcoin'de sıçrama öncesi nefesler tutuldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran22 Temmuz 2022 16:13

    Yapay zeka kullanıyorlar!  Hiç bir kontrol mekanizmasının olmadığı bir sistemi magazinleştirip sempatik bir şeymiş gibi göstermeyin. Vebal altında kalmayın. Daha çok kimsenin canı yanacağa benziyor.

  • Murat22 Temmuz 2022 14:57

    Bence ipeler yönetiyor...