E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKovid krizi küresel riskli fonlar arasındaki makası açtı---

Kovid krizi küresel riskli fonlar arasındaki makası açtı

Kovid krizi küresel riskli fonlar arasındaki makası açtı
24 Aralık 2020 - 17:37 borsagundem.com

2020 yılında gerçekleşen ciddi borsa hareketliliği başarılı yatırım uzmanları ile yanlış yatırım tercihinde bulunanlar arasındaki farkı tarihi seviyelere çıkardı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid-19 krizi, on yıldan uzun bir süredir en iyi ve en kötü riskli fonlar arasındaki performanslar arasında en geniş uçurumunu yarattı. Sektöre ilginin yeniden canlanmasına yardımcı olan yöneticiler tarafından elde edilen güçlü kazançlar bu makasın açılmasında etkili oldu.

Financial Times’ın haberine göre, 2020'nin başlarında dalgalanan piyasalar ve ardından gerçekleşen büyük toparlanma rallisi 2008-09 mali krizinden bu yana görülmemiş fırsatlar yarattı. Ancak aynı volatilite dalgası da sektörün en büyük isimlerinin bazılarının yanlış adımlar atmasına neden oldu.

Haberde yer alan borsa araştırmaları şirketi HFR’ın verilerine göre, riskli fonlarının ilk yüzde 10'u, Kasım ayı sonuna kadar olan 12 ay içinde ortalama yüzde 49'luk ortalama getiri kaydetti ve 2009'dan bu yana ki en iyi performanslarını gösterdi. Buna karşın aynı zamanda sektörün liderleri ile dipteki isimler arasındaki makas %68,9 yüzdelik puan derecesinde ayrıldı. Bu oran 11 yılın en büyük farkını gösteriyor.

ABD'li yatırım firması Dynamic Beta Investments'ın Yönetim Kurulu Üyesi Andrew Beer, "2020'de pek çok riskli fon başarılı çıktı. Küresel Finans Krizi’nden bu yana en iyi yıllarını geçirdiler" ifadelerine yer verdi.

Çok sayıda sektör üyesi, bu tür bir performansın, krizden önce riskli fon sektörünün 'altın çağını' daha çok anımsattığını ve merkez bankalarının volatiliteyi körelten uyarıcı tedbirlerin bu dalgayı tetiklediğini belirtiyor. Sektör üyeleri, üst düzey fonların güçlü performansının, yıllarca süren başarısız getiriler sonrasında yatırımcı ilgisinin yeniden canlanmasını tetiklediğini söylediler. Bir riskli fon yatırımcısı konuyla alakalı, “Riskli fonlar yeniden yatırım yapılabilir hale geldi” ifadelerini kullandı.

Bir başka riskli fon yatırımcısı gelecek yılı büyük miktarda likiditenin riskli fonlara girmekte olduğu bir yıl olarak tanımladı. Fakat yatırımcı yeni tip yatırımlara yakın olmayı seçen bazı yatırımcıların, istedikleri yöneticilerle para yatırmakta zorlanabileceğini de ekledi.

FED yatırımın kurallarını yeniden mi yazdı?

2020’nin kazananları

Pershing Square'den Bill Ackman, Caxton Associates'ten Andrew Law ve Saba Capital'den Boaz Weinstein bu yılki borsanın en büyük kazananları arasında yer alıyor. Doğru konumlanan yöneticiler için, ani düşüşlerin ardından takip eden dev geri dönüş ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarıyla birlikte on yılda nadiren görülebilecek para kazanma fırsatlarını sağladı.

Yatırımcıların şubat ve mart aylarında riskli varlıklarını güvenli limanlar yönünde terk ettikleri strateji en kazançlı yatırımlardan bazılarıydı. Habere göre Caxton şirketinden Law bu yolla %40’lık rekor bir kazanç elde ederken Brevan Howard aynı yöntemle %24’lük kazanç elde etti.

Lan Wang Simond'ın yönettiği Mandarin denizaşırı fonu, teknoloji hisse senetleri üzerine yaptığı yatırımlar ve mart ayındaki borsa çöküşü sırasında korumaya geçmesi sayesinde neredeyse yüzde 28 yükselişle ödüllendirildi.

Eski Third Point Analisti Jamie Sterne'nin sahibi olduğu New York merkezli Skye Global da yatırımcılarla paylaşılan rakamlara göre yükselen teknoloji hisselerinin ticaretinden faydalanarak yüzde 63,8 değer kazandı. Daniel Loeb'un ABD seçimlerine yönelik boğa piyasası çağrısı bu yıl 400 milyon dolarlık hızlı bir kâr ve yüzde 19,1'lik bir kazanç elde etmesine yardımcı oldu.

Pierre Andurand'ın sahibi olduğu emtia fonu Andurand yüzde 64,6'lık kazanç elde etti ve daha fazla risk alabilen ihtiyari gelişmiş fonu, petrol fiyatlarının negatife döneceği öngörüsünde bulunduktan sonra yüzde 152 değer kazandı. Vancouver merkezli sermaye danışmanlık şirketi Delbrook, altın sektöründe satın alma ve şirket evliliği işlemleri üzerine yaptığı yatırımlar yardımıyla yüzde 109 yükseldi.

Milyarder Jeffrey Talpins’in 17 milyar dolarlık varlığı yönete yatırım danışmanlığı şirketi Element Capital Pfizer’in Kovid-19 aşısının etkinliğine ilişkin yürüttüğü önsezi sayesinde yüzde 15 kazandı. Izzy Englander'ın 48,5 milyar dolarlık varlığı yöneten Millennium Management’ın fonu yüzde 23,3 değer kazanırken, Connecticut merkezli fon yönetim şirketi Verition Fund Management yüzde 26,5 oranında kazandırdı.

Bu sene satış dalgası karşısında korumaya geçmek son derece kârlı oldu. Yatırım danışmanlığı şirketi Saba Capital’ın Yöneticisi Boaz Weinstein çürük tahviller üzerine yaptığı doğru zamanlı yatırımlardan ve firmaların sermaye yapılarında oluşturduğu yanlış fiyatlandırmadan %70,8’lik fayda sağladı. Pershing Square’den Bill Ackman kredi temerrüt sigortası üzerinden 2,6 milyar dolar kâr elde etti. Yatırım danışmanlığı şirketi 36 South’ın 2 milyar dolarlık fonu mart ayından bu yana bir miktar kayıp yaşamasına karşın opsiyon korumaları üzerinden %73’lük yükseliş kaydetti.

Ticari bilgisayar algoritmalarına dayanan çok sayıda quant fonu da yatırım stratejisi için çoğunlukla kasvetli olan bir yılda daha iyi performans göstermeyi başardı. Systematica'nın Leda Braga tarafından işletilen Blue Trend fonu bu yıl yüzde 7,6 değer kazandı.

Kaybedenler

Bu yılki borsa hareketliliği sektörün en büyük isimlerinden bazılarını da yakaladı. Milyarder Michael Hintze’nin amiral gemisi fonu Directional Opportunities kötü yapılandırılmış kredi yatırımlarının etkisiyle 1,4 milyar dolarlık bir zarar kaydetti. Habere göre milyarder yatırımcının fonu, kasım ayında yaklaşık yüzde 9 değer kazanarak bu yılki kayıplarını yaklaşık yüzde 36'ya indirgedi.

David Harding'in yönettiği Winton Group, birkaç yıl önce, Harding'in 1980'lerde gelişmesini sağlayan bilgisayar destekli ticaret tarzından uzaklaşma konusunda tartışmalı bir karar almıştı. Şirketin ana fonu bu yıl yüzde 22'lik bir düşüş gerçekleştirdi.

ABD'de, Jim Simons'un Renaissance Technologies firması, yaygın olarak dünyanın en büyük riskli fon şirketlerinden biri olarak kabul edilir. Riskli fon şirketinin firmalar arası çeşitlendirilmeye odaklanan Alpha fonu yüzde 33,3 ve kurumsal hisse senetleri fonu yüzde 22 değer kaybetti.

Ray Dalio'nun yönettiği riskli fon yönetimi firması Bridgewater’ın All Weather fonu bir miktar kazanç sağlasa da amiral gemisi Pure Alpha fonu yüzde 10’u geçecek bir düşüşle önemli bir darbe aldı.

Tahvil yatırımcıları için en doğru hamle hisse senetleri

 

Küresel borsalar yeniden dot-com krizine ilerliyor

 

Yabancılar 1 haftada 244 milyon dolarlık hisse aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika25 Aralık 2020 09:00

    2020 yılında Korona rallisi yaşandı, borsayla yeni tanışanlar küçük hisselere girip titan zinciri oluşturduklarından kazandılar. 2021 yılında balonlar patlayıp temel göstergelerine göre ucuz hisselere giriş olur.