E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFED yatırımın kurallarını yeniden mi yazdı?---

FED yatırımın kurallarını yeniden mi yazdı?

FED yatırımın kurallarını yeniden mi yazdı?
24 Aralık 2020 - 13:31 borsagundem.com

Piyasalarda değerlemeler oldukça yüksek, bu durum ABD Merkez Bankası’nın (FED) hamleleri nedeniyle mi ortaya çıktı? Piyasalar temelinden değişti mi?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hissele fiyatlarının aşırı yüksek olmadığını söylemek için, piyasalarda bazı temel yapıların değiştiğini kabul etmek gerekiyor. ABD Merkez Bankası (FED) sayesinde, böyle bir değişim ortaya çıkmış olabilir. Ancak eğer yanılıyorlarsa, yatırımcılar ağır bir bedel ödeyecek. Korona virüs krizinin ekonomide yarattığı hasarlara karşılık, hisselerin sert düşüşlerden toparlanma göstermesi ve yeni rekorlar kırmasıyla, tuhaf bir yıl geçti. Bunun sonucunda standart ölçütler, değerlemelerin genellikle kötü sonuçlanan ve nadir görülen seviyelerde olduğunu gösteriyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre S&P 500 analistlerin beklentilerinin 22 kat üzerinde işlem görüyor. Bu, endeksin dot-com balonundan bu yana en pahalı seviyesi. Endeks aynı zamanda, son on yılda enflasyona göre düzeltilmiş getirilerde en yüksek çarpanlarda işlem görüyor. 

Warren Buffett’ın daha önce, “herhangi bir anda, değerlemelerin en iyi ölçütü” olarak tanımladığı, ABD hisselerinin toplam değerinin, ABD ekonomisine yüzdesi, şimdi dot-com yıllarından bu yana en yüksek seviyelerde.
Hisseler için bir argüman, hisselerin göründüğü kadar pahalı olmayabileceğini çünkü faiz oranlarının oldukça düşük olduğunu öne sürüyor. 10 yıllık Hazine tahvilleri yalnızca %0,95 getiri sağlarken, bugünün fiyat kazanç oranları, %5’lik bir getiride olacağından daha tuhaf görünmüyor. Ancak bu düşüncenin bir sorunu var. 10 yıllık Hazine tahvilleri genellikle, yatırımcıların FED tarafından belirlenen faiz oranlarının gelecek on yıldaki ortalamasının beklentisini yansıtır.

FED ekonomide yaşanan gelişmelere yanıt verme çabasıyla, ekonomide denge sağlamak için faiz oranlarını yükseltebilir. Ekonomi güçlük içine girdiğinde ise faiz oranlarını düşürebilir. Dolayısıyla düşük getiriler, düşük büyüme, düşük enflasyonlu bir ekonomiyle aynı anlama geliyor. Bu ekonomide, kar büyümesinin de düşük olması bekleniyor. Peki bu senaryoda, neden hisseler yükseliyor?

Ancak FED, bu yıl politikalarını nasıl düzenleyeceğini yeni bir sisteme oturttu ve daha önce benimsemiş olduğu, enflasyonu engelleme amacıyla, erken davranarak faiz oranlarını arttırma pratiğini geride bıraktı. Ekonominin toparlanma göstermesine yardım etme çabalarında, FED enflasyon %2 seviyesine ulaşana ve “bir süre %2’yi ılımlı bir şekilde aşana” kadar kısa vadede faiz oranlarını sıfıra yakın tutacağını söyledi.

Bu da gelecek birkaç yılda, faiz oranlarının FED’in önceki politikaları döneminde olduğuna kıyasla daha düşük kalacağı anlamına geliyor. Belki de hisseler daha yüksek çarpanlara sahip olabilir ancak yine de makul değerlemelerle işlem görebilir.

Yatırımın kurallı, geçmişte değişti. Yatırımcı ve finans tarihçisi Peter Bernstein, Wall Street’in emektarlarının, hisselerin temettü getirilerinin, 10 yıllık tahvillerin altına düştüğünde nasıl sarsıldığını hatırlattı. Bu durum, yatırımcılar için kesinlikle bir sat sinyaliydi.

Ancak yatırımcıların gözden kaçırdığı durum, şirketlerin gelirlerini temettü olarak ödemek yerine, yeniden yatırıma yönlendirdikleri gerçeğiydi. Temettülerin Hazine tahvili getirilerini aşması için neredeyse 50 yıl geçmesi gerekti.

Ancak yeni paradigmaları benimsemek, yatırımcıları zora sokabilir. 1970’lerin ilk yıllarında, yatırımcılar yıllardır istikrarlı büyüme gösteren büyük şirketlerin, gelecek yıllarda da büyümeye devam edeceğine inanmış ve bu nedenle zarara uğramıştı. Dot-com dönemi ise çok daha imkansız beklentiler üzerine kuruluydu.

Belki de bu yıl FED’in gerçekleştirdiği hamleler, yatırımcıların değerlemeler konusuna nasıl yaklaşması gerektiğini değiştirmiştir. Ancak bu hipotezin doğrulanması için henüz erken.

SEC’in Ripple’a açtığı dava kripto paralar için ne anlama geliyor?

 

Küresel borsalar yeniden dot-com krizine ilerliyor

 

Borsalarda Noel Baba rallisini iptal edecek üç gelişme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)