E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKlasik yatırım stratejisi enflasyonu yenecek mi?---

Klasik yatırım stratejisi enflasyonu yenecek mi?

Klasik yatırım stratejisi enflasyonu yenecek mi?
15 Ağustos 2022 - 16:11 borsagundem.com

60/40 stratejisi olarak da bilinen klasik hisse senedi-tahvil dağılımı bu yılın en hayal kırıklığı yaratan yatırım tercihlerinden oldu. Yatırımcılarsa bundan sonraki süreçte stratejinin işe yarayıp yaramayacağı konusunda ikiye ayrılmış durumda

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, enflasyonu yenmenin yolu olarak borsaların en eski stratejilerinden birine güvenmeyi sürdürüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 60/40 stratejisi olarak bilinen söz konusu klasik portföy dağılım stratejisi yatırım varlıklarının %60’ının hisse senetlerine %40’ının da tahvil yatırımlarına bölünmesini ifade ediyor. Stratejide hisse senetlerindeki yatırımları ile tahvil varlıkları arasındaki ters orantıdan faydalanılıyor. Riskli varlıklardan elde edilen gelir tahvil varlıklarının sağladığı güvence ile dengeleniyor.

Yıl başından bu yana hem hisse senetlerinde hem de tahvil varlıklarında görülen sert kayıplar söz konusu stratejinin uzun zamandır gördüğü en büyük darbeyi almasına yol açmıştı. Bloomberg’ün haberine göre, MLIV Pulse anketinde her 2 yatırımcıdan 1’i her şeye rağmen önümüzdeki on yılda bu strateji üzerinden enflasyonun üzerinde getiri sağlanabileceğine inandığı görülüyor. Söz konusu anket yatırım profesyonellerinden ve bireysel yatırımcılardan oluşan 1056 katılımcı ile gerçekleştirildi.

Anket sonuçları, "60/40 stratejisinin ölümü" hakkındaki yaygaralara rağmen stratejiyi takip eden sadık yatırımcıların altını çiziyor. Stratejinin öldüğü yönünde seslerini yükseltenlerin miktarı 2022’de ABD Merkez Bankası’nın (FED) yükselen enflasyona olan tepkisi sonucu tahvil ve hisse senedi varlıklarının gördüğü darbe ile iyice artmıştı. Bloomberg verilerine göre, son hisse senedi rallisinde bile, ABD piyasalarındaki 60/40 yatırımcıları bu yıl yaklaşık %10'luk bir kayıp verdi. Söz konusu oran 2008 Finans Krizi’nden bu yana en sert düşüşü işaret ediyor.

Bununla birlikte, yatırımcıların çoğunluğu yakın vadede söz konusu yatırım stratejisinin bu yıl geri dönüp dönmeyeceği konusunda bölünmüş durumdalar. Ankete katılanların yaklaşık yarısı, sabit gelir ve hisse senetleri arasındaki korelasyonun önümüzdeki altı ay içinde pozitif olacağını, yani iki varlık sınıfının birlikte hareket edeceğini söyledi. Bu ihtimal yatırım stratejisi için iyi bir işaret değil. Zira portföyün bir tarafı kayıpları diğer tarafı ise getirileri dengeleyeceği fikri üzerine kurulu.

Sermaye yönetimi şirketi DoubleLine Capital’ın Portföy Yöneticisi Greg Whiteley konuyla ilgili açıklamasında, “Şu sıralar hem hisse senetleri hem de tahviller hakkında olumsuz bir görüşe sahibiz zira faiz oranları yükselmeye devam edecek. Bu aynı zamanda, hisse senetleri konusunda endişeleriniz varsa, ABD Hazinesi varlıklarının şu anda bir güvenli liman olarak sığınılacak en iyi yer olmadığını da gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalar bu yıl oldukça zorlu bir dönemden geçti. Beklenmedik derecede kalıcı bir şekilde yükselen enflasyon, FED’in faiz oranlarını on yıllardır en hızlı şekilde yükseltmeye itiyor. Bu durum aynı zamanda tahvil ve hisse senetlerini artıran pandeminin kolay para politikalarında hızlı bir geri çekilme anlamına da geliyor. ABD hisse senetleri, tüketici fiyat endeksinin Temmuz ayında beklenenden daha yavaş bir hızda artmasının ardından üst üste dördüncü haftadır yükseldi. Ancak FED yetkilileri, enflasyonun hedefin çok üzerinde kaldığını ve merkez bankasının para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğini ima ediyor.

FED’in yol haritası etrafındaki belirsizlik, varlık sınıfları arasındaki volatiliteyi artırdı ve neredeyse tüm yatırımcıların herhangi bir stratejiden para kazanmasını zorlaştırdı. Bir zamanlar enflasyon koruması olarak lanse edilen kripto para birimleri, bu yıl düşerken, uluslararası yatırımları olan yatırımcılar yabancı para birimlerindeki vahşi dalgalanmalardan etkilendi. Ancak en büyük hayal kırıklığı 60/40 stratejisindeydi. Zira bu stratejisi sıradan yatırımcılar için tüm fırtınaları atlatabilecek bir portföy dağılımı olarak pazarlanıyordu.

60/40 portföy dağılımına inanç sürüyor

60/40 portföyünün belirsizlik ortamından çıkmayabileceği endişeleri devam etse de yatırımcılar portföy dağılımları söz konusu olduğunda büyük ölçüde ellerini koruyorlar. Habere göre perakende yatırımcıların yaklaşık yarısı kredi yatırımları gibi farklı yatırımlarla değiştirmek yerine 60/40 portföylerinin tahvil kısmını önümüzdeki altı ay boyunca aynı tutacaklarını belirtiyor. Ankete katılanların yarısından fazlası, ABD Hazinesi tahvil getirilerinin önümüzdeki altı ay boyunca sabit gelirli yatırımlar arasındaki en iyi risksiz varlık olduğu konusunda hemfikir.

Federated Hermes’in Portföy Yöneticisi Steve Chiavarone, “Bu anti 60/40 akımı saçmalık. Geçen yıl boyunca büyük bir büyüme korkusu yaşadığımız her seferinde, 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinde ralli gördünüz. Yani bir savunma oyuncusu olarak tahvillerin tüm karakteristiği hala burada” dedi.

Son aylarda, ABD Hazinesi getirileri portföy savunma rollerini sürdürme işaretleri gösterdiler. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri, daha sıkı finansal koşulların bir durgunluğa yol açacağına dair endişelerin artmasının ardından keskin bir şekilde geri çekildi. 2 Ağustos'ta Haziran ortasındaki zirvenin neredeyse tam bir yüzdelik puan altında %2,5 civarında bir düşüşe geçti. O tarihten itibarin beri, işe alımlardaki artışla ve yüksek enflasyonun yavaşlamaya başladığına ilişkin verilerle resesyon beklentilerinin zayıflamasının ardından yaklaşık %2,85'e yükseldi.

Schroders ABD Çok Sektörlü Sabit Gelir Başkanı Lisa Hornby, "Sabit gelir kesinlikle şimdilerde portföylerdeki yerini kazanıyor zira aslına bakılırsa getirisi var. ABD şu anda tahviller için daha destekleyici olması gereken bir büyüme yavaşlaması aşamasına doğru ilerliyor. Böylece, tahvillerin portföylerde çeşitlendirici özellikler sunduğunu tekrar görmeye başlayabiliriz” dedi.

Ankete göre yatırımcılar portföylerinin tahvil kısmını farklı bir varlıkla değiştirecek olsalardı, kriptoya asla dönmeyeceklerini belirtiyor. Hem profesyonel hem de perakende yatırımcılar için en popüler alternatif ise gayrimenkul. Katılımcıların sadece %6'sı tahvillerini kripto para birimleri ile değiştireceklerini söyledi. Diğer seçenekler arasında nakit, kredi temettü takası ve temettülü hisse senetleri gibi tercihler de bulunuyordu. Bu yılki yoğun jeopolitik gerilimlere rağmen altın da yatırımcılar tarafından desteklenen varlıklar arasında değildi.

Bloomberg’ün haberinde Nuveen Baş Yatırım Sorumlusu Saira Malik, “Dışarıya açılmak, diğer varlıklara, gayrimenkullere, özel sermaye piyasalarına, özel kredilere girmek, portföyler için sağlıklı bir katkı olabilir ve getirilerinizi çeşitlendirmeye gerçekten yardımcı olabilir” ifadelerine yer verdi.

 

Borsa uzmanlarından ‘temkin’ uyarısı

 

Küresel enflasyon geçici mi?

 

Fed'in agresif faiz artırım baskısı kısmi de olsa azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)