E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa uzmanlarından ‘temkin’ uyarısı---

Borsa uzmanlarından ‘temkin’ uyarısı

Borsa uzmanlarından ‘temkin’ uyarısı
15 Ağustos 2022 - 13:23 borsagundem.com

Küresel borsalar son bir aydır etkileyici bir ralli gerçekleştirdi. Enflasyonun zirve yaptığına ilişkin verilerle desteklenen hisse senetlerine rağmen borsa uzmanları temkinli davranmayı öneriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyon rakamlarının ardından küresel piyasalarda pozitif bir hava oluştu. Ancak bazı yüksek profilli yatırımcılar borsalarda görülen rallinin bir serap olabileceği konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta ABD borsalarında teknoloji endeksi Nasdaq uzun bir süredir içerisinde işlem gördüğü ayı piyasası sınırından çıktı. Dow Jones Endeksi ise düzelme bölgesinden kurtuldu. Bununla birlikte borsalardaki sert yükselişle yatırımcıların portföylerini ayarlaması konusunda yeni tartışmalara yol açtı.

MarketWatch’un haberine göre bazı yatırımcılar son gelişmelerin ardından savunma ağırlıklı yatırım anlayışından ayrılmayı değerlendirirken yatırım uzmanları ise temkinli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

Geçtiğimiz ay boyunca, büyüme odaklı hisse senetleri genel olarak değer odaklı muadillerinden daha iyi performans gösterdi. Dow Jones verilerine göre Russell 1000 Büyüme Endeksi ay boyunca %13 yükselirken Russell Değer Endeksi ise %9,5 oranında yükseldi. Ünlü teknoloji yatırımcısı Cathie Wood’un teknoloji odaklı yatırım fonu ARK Innovation %10 değer kazandı. Buna karşın Warren Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway hisseleri aynı süreçte %8,3 yükseldi.

ABD merkezli finans firması SoFi’nin Yatırım Stratejileri Başkanı Liz Young yatırımcıların piyasanın içerisinde olmayı değerlendirebileceğini ve yaz sonunda nakitle ayrılabileceğini söyledi. Ancak Young yine de Haziran ayı ortasından bu yana hisse senetlerinde görülen yükseliş için temkinli konuştu. Young, “Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın şu anki hedefini göz önünde bulundurarak yumuşak iniş olasılığına inanmaya başlıyor” dedi.

Fon yönetimi firması Quadratic’in Portföy Yöneticisi Nancy Davis söz konusu piyasa ortamının tahvil piyasasının sinyalleriyle uyuşmadığını belirtiyor. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin halen 10 yıllık tahvil getirilerinden daha yüksek olduğuna dikkat çeken Davis, “Bu önemli bir değişim. Bu gerçek anlamda piyasanın düşük büyüme türünden kötü yöndeki senaryoyu fiyatlamasıdır” dedi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların risk iştahını artıran en kritik gösterge ise Çarşamba günü açıklanan ABD tüketici fiyat endeksi rakamları oldu. Haziran ayına göre enflasyonda yükseliş olmadığını gösteren rakamlar Wall Street Journal’ın %0,2’lik artış beklentilerini geride bıraktı. Haziran ayında ise enflasyon aylık bazda %1,3 yükselmişti.

Enflasyon açıklamasından bir gün sonra ABD üretici fiyat endeksinin temmuz ayında %0,5 oranında düştüğü görüldü. ABD’de ÜFE rakamları Nisan 2020’den bu yana ilk kez düşüş gösterdi.

Çeşitlendirilmiş portföy tercihi

Varlık yönetimi şirketi Penn Mutual’ın Başkanı ve Baş Yatırım Sorumlus Mark Heppenstall enflasyon trendinin düşmeye devam etmesi durumunda klasik 60/40 dağılıma sahip portföylerin (%60 hisse senedi %40 tahvil yatırımı) makul düzeyde getiri sağlayabileceğini öngörüyor.

Sermaye yönetimi firması Brinker Capital’ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Brian Storey, “Birçok piyasa ortamında geniş çaplı ve dengeli yatırımlara sahip olmak faydalıdır” dedi. Storey, yatırımcıların portföylerine yüksek kaliteli hisse senetleri eklemeyi düşünmelerini önerdi.

Biraz daha muhafazakar bir risk duruşuna sahip yatırımcılar içinse, kıdemli portföy yöneticisi hisse senedi piyasalarının dışındaki yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi öneriyor:

“Bazı yatırım sınıfı sabit gelirli şirket tahvilleri, hatta yüksek getirili tahviller, banka kredileri veya gelişmekte olan piyasa tahvilleri gibi bazı merkez dışı sabit gelirli tahviller... Bu yatırım tercihleri kâr oranlarının çok genişlediği alanlardır. Önümüzdeki altı ila 12 ay boyunca finansal piyasalarda aşırı stres alanları olmadığı göz önüne alındığında, bu tercihler özellikle ABD Hazine varlıkları ile karşılaştırıldığında, oldukça cazip getiriler görmesi muhtemel alanlardır.”

Büyüme odaklı hisseler mi, değer hisseleri mi?

Storey, büyüme odaklı hisse senetleri önderliğindeki borsa rallisinin sürdürülebilir olup olmadığı konusuna şüpheyle yaklaşıyor. Borsa uzmanı rallinin ABD hazine getirisindeki düşüşten kaynaklandığına dikkat çekti. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Haziran ayı ortalarındaki %3,5’e yakın zirvesinden %2,85 seviyesine geriledi.

Borsa uzmanı konuyla ilgili açıklamasında, “Sanırım şimdi hazine getirilerinin biraz daha belirli bira aralıkta seyrettiğini göreceğiz. Bu nedenle, Nasdaq hisse senetleri için bir katalizör olan getirilerdeki düşüşün muhtemelen gelecek için bir kuyruk rüzgarı olacağını düşünmüyorum” dedi.

Key Private Bank Hisse Senetleri ve Sabit Getirili Varlıklar Araştırmaları Yönetici Direktörü Stephen Hoedt borsalardaki ralli devam etse bile “yatırımcıların aynı lider isimlerle devam edeceğini düşünmediğini” söyledi. Hoedt, Haziran ayından bu yana rallinin bazı "kârsız teknoloji şirketleri" tarafından yönetildiğini kabul etti. Ancak borsa uzmanı piyasa liderliğinin sağlık ve tüketici sektörlerindeki bazı yüksek kaliteli büyüme şirketlerinin liderliğine yönelmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Hoedt, “Şu anda teknolojide isteyerek yatırım yapamazsınız. Zira halen önemli derecede değerleme sorunları var. Daha yüksek faiz oranları ortamında olduğumuz gerçeği, bilançoları olmayan veya diğer şirketlerden daha zorlu kârlılık oranlarına sahip şirketler için ters rüzgarlardır” dedi.

Faiz artışları devam edecek mi?

Hafta içerisinde, yatırımcılar ilk işsizlik başvuruları verilerine ve mevcut konut satış rakamlarına odaklanacaklar. Analistler, bu ayın sonlarında FED’in piyasa hareketleri için bir sonraki büyük katalizör olabilecek Jackson Hole Ekonomik Sempozyumu'nu düzenleyeceğini açıkladı.

Quadratic’ten Davis, “İleriye dönük rehberlikten çok fazla şahin yönlü beklentiler var” dedi. Davis, FED’in bu yıl faiz oranlarını 225 baz puan artırmış olmasına rağmen, piyasanın yılın geri kalanında gelecek 117 baz puanlık ek artışları fiyatladığını belirtti.

Portföy yöneticisi, FED yetkililerinin merkez bankası bilançosu, enflasyonla mücadele ve para politikası planları hakkında kritik mesajlar içerebilecek Jackson Hole demeçlerini dikkatle takip edeceğini belirtiyor.

Küresel enflasyon geçici mi?

 

Fed'in agresif faiz artırım baskısı kısmi de olsa azaldı

 

Piyasalar yeni haftada temkinli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)