E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel enflasyon geçici mi?---

Küresel enflasyon geçici mi?

Küresel enflasyon geçici mi?
15 Ağustos 2022 - 11:14 borsagundem.com

Bir yıl boyunca yükselen fiyatlar FED’in enflasyonun ‘geçici’ olduğu yönündeki politikasını değiştirmeye zorlamıştı. Ancak ünlü finans yazarı Ron Insana’ya göre son göstergelerin ardından geçici enflasyonun yeniden tartışılması gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) bu yılın başından itibaren ekonomi politikalarına yönelik tavrını değiştirmiş ve ‘geçici enflasyon’ beklentisinden vazgeçmişti. Ancak temmuz ayı ABD tüketici fiyat endeksi rakamları enflasyonda yavaşlama ibareleri gösterdi. CNBC finans yazarı Ron Insana son ekonomik göstergelerin ardından FED’in ‘geçici enflasyon’ tabirini yeniden canlandırabileceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta açıklanan ABD TÜFE rakamları yıllık bazda %8,5 oranında artışı gösterdi. Haziran ayında ise yıllık bazdaki yükseliş %9,1 seviyesindeydi. Dow Jones’un anketine göre ekonomistler ise %8,7’lik artış bekliyordu. Veriler ayrıca Temmuz ayında enflasyonda aylık bazda artış olmadığına da işaret etti. Insana bu rakamlardan yola çıkarak geçicilik konusunu şu sözlerle açıklıyor:

“FED’in 'geçici' tabirini yeniden canlandırmasının zamanı gelmiş olabilir. ‘Geçici’ kelimesinin ilk sözlük tanımı ‘kısa süreli’ iken, ek tanımları ‘kalıcı olmayan’ anlamına gelen geçiciliği tasvir eder. Bu tanımı seviyorum ve FED’in pandemi sonrası enflasyonu tanımlarken kelimenin anlamını bu yönde gördüğüne inanıyorum.

Her şeyden önce, hiçbir şey kalıcı değildir. Bu konuda hepimiz hemfikiriz. İkincisi, eğer gerçekten de enflasyonda zirveyi gördüysek, enflasyonu "geçici" olarak tanımlamak, bu ekonomik ortamın en başından beri oldukça doğruydu.

Insana şu anki ekonomik ortamı açılarken Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı dönemlerindeki arz kısıtlı ekonomilerle karşılaştırdı:

“1918-1920 ve 1947-1950 yılları arasında ortaya çıkan enflasyon dalgalanmaları, enflasyon oranları normale döndükçe veya bazı durumlarda, arz / talep dengeleri restore edildikten sonra bile normalin altına düştüğü için "geçici" olduğunu kanıtladı. Bugün de bunu görüyoruz.

Emtia fiyatları zirvelerinden keskin bir şekilde düştü. ABD’nin bazı bölgelerinde ev fiyatları sadece yükselişini durdurmakla kalmadı, aynı zamanda daha fazla konut arzı piyasaya eklendikçe ve satıcılar talep fiyatlarını düşürdükçe düşmeye başladı.”

Maliyetler dünyanın dört bir yanında düşüyor

Insana nakliye maliyetlerinin düşmeye başladığını, teslimat sürelerinin kısaldığını, gümrüklerdeki tıkanıkların çözülmeye başladığını ve üretilmiş malların daha kolay erişilebilir hale geldiğini belirtiyor. Hizmet sektöründeki enflasyon kalıcılığını korusa da Insana’ya göre tüketici talebi düşmesiyle birlikte fiyatlar da yakın zamanda düşmeye başlayabilir:

“İlginçtir ki tüketici nakit varlıklarının pandemi dönemi teşvikleri dönemiyle aynı hizada kaldığına yönelik tüm iddialara rağmen tüketici kredileri geçen ay 40 milyar dolar arttı. Bu durum tüketicilerin bazı birikmiş varlıklarını harcadığını ve harcama gücünü uzatabilmek için kredilere döndüğünü gösteriyor.

Bu genellikle yavaşlayan bir ekonomi karşısında çok uzun sürmez. Ayrıca, dikkat edilmesi gereken ilginç bir nokta, Çin’deki emlak piyasasının küçülmesidir. Financial Times'ın haberine göre ülkedeki lüks malların fiyatlarının üst düzey saatlerden Birkin marka çantalara kadar %20-40 oranında düşüyor.

Her zaman için bir ihracatçı olan Çin’in, ekonomisi ekonomistlerin tahmin ettiğinden daha hızlı yavaşladığı için dünyanın geri kalanına dezenflasyon ihraç edebilir.”

Piyasa sinyalleri

Finansal piyasalar birkaç haftadır enflasyonun pik noktaya ulaştığını satın alıyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri haziran ayında ulaştığı %3,5’lik seviyesinden %2,85’e kadar geriledi. Küresel hisse senedi fiyatlarında da toparlanma gözlemleniyor. ABD tüketici enflasyon verileri henüz düşüş göstermese de yükselişini durdurdu. Toptan satış fiyatları ise Temmuz ayında düşüş kaydetti. Insana tüm bu verilerin ışığında enflasyonun geçici olduğuna dair beklentileri yazısına taşıdı:

“Merriam-Webster'a (sözlük) geçicilik kelimesi için ikinci bir bakış atmanın ve geçici kelimesini yeniden canlandırmanın zamanı gelmiş olabilir. 1966-1980 yılları arasında, 15 yıl boyunca hızlanan enflasyonun aksine şu anki durum "geçici" olsa da birçoklarımız için kalıcı hissettirdi. ABD ve küresel ekonomiler, sadece bir yıl boyunca yükselen fiyatlar yaşadı. Bu fiyatlar da halihazırda düşüş eğilimi gösteriyor olabilir. ‘Geçici’ kelimesinin anlamı eğer bu değilse ben ne anlama geldiğini bilmiyorum.”

 

Fed'in agresif faiz artırım baskısı kısmi de olsa azaldı

 

ABD’de enflasyon soğurken, risk iştahı sağlam

 

Çin ile Avrupa arasında bağlantı koptu!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)