E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşsizlik artıyor, borsalarda ralli sona eriyor---

İşsizlik artıyor, borsalarda ralli sona eriyor

İşsizlik artıyor, borsalarda ralli sona eriyor
05 Eylül 2022 - 10:23 borsagundem.com

ABD’de artan işsizlik rakamları resesyon korkularını haklı çıkarıyor. Endişeli bekleyiş yatırımcılara da sıçramış durumda. Borsalarda ise ralli sona eriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda ralli sona erdi. Bu iddianın arkasında işsizlik rakamları yatıyor. Enflasyonla mücadele kapsamında rekor oranda faiz artırımına giden ve şahin tavrını sürdüreceğinin sinyallerini veren FED’in isteği gerçekleşiyor. Toplu işten çıkarmaların artmasıyla ABD’de işsizlik rakamları da yükseliş trendine girdi. Resesyon korkusu ise tavan yapmış durumda.

FED'in yükselen fiyatları hafifletme çabalarının işe yarayabileceğini gösteren yeni verilere rağmen, yatırımcılar, enflasyonun gelecek yıl bir resesyondan kaçınmak için yeterince düşeceğinden emin değil. Uzmanlar ise risklerin hisse senetlerini haftalarca sürecek bir çukura itmesiyle arttığı konusunda uyarıyor.

Reuters’tan Jonathan Ponciano’nun haberine göre, S&P 500 endeksi, Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Ağustos ayı işsizlik verilerini açıklamasıyla birlikte Temmuz ortasından bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi. Son yedi ay içinde ilk kez artış gösteren işsizlik rakamları, Temmuz ayındaki yüzde 3,5’lik seviyeden yüzde 3,7’ye yükseldi. Rakamlar, daha fazla Amerikalının iş aramaya başladığını gösteriyor.

Milyonlarca Amerikalı işsiz kalacak

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, açıklamanın ardından Bank of America analistleri, müşterileri için yayınladığı notta, işsizlik rakamlarındaki artışın FED için ‘iyi haber’ olduğunu, çünkü bunun ekonominin yeterince soğumakta olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Bank of America analistleri, işsizlik rakamlarının aynı zamanda enflasyonun yakın zamanda düşüş trendine gireceğini gösteriyor olabileceğini belirtiyor.

Öte yandan, rakamların ekonomide ‘hafif bir durgunluk’ anlamına da geldiğini belirten analistler, yayınladıkları notta, “Bu yılın ilerleyen dönemlerinde FED faiz oranlarını artırmaya devam edecek ve bu da potansiyel olarak milyonlarca Amerikalının işsiz kalmasına yol açacak” diyor.

Resesyon korkusu tırmanıyor

Piyasa araştırma şirketi Vital Knowledge Media'dan Adam Crisafulli, “FED zafer ilan etmeye henüz yakın değil” diyerek, ‘hala yapılacak daha çok iş olduğunu ve sıkılaşmanın süreceğini’ söylüyor. Crisafulli, iddiasını geçen hafta FED Başkanı Jerome Powell'ın talebi soğutmak ve enflasyonu düşürmek için hanehalkları ve işletmelerin bir süre daha acı çekeceğini söylemesine dayandırıyor.

AXA Investment Manager'dan Ekonomist David Page de FED'in izlediği politikada yeni bir rotaya girmeden önce ekonomik koşulların yumuşadığına dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyacağını söylüyor. Page ayrıca, gelen verilerin enflasyonun düşmediğini göstermesi durumunda görünümün daha da kötüleşebileceği konusunda uyarıyor.

Enflasyon düşse bile Page, istihdam artışının bu yılın sonuna kadar ayda 100.000 yeni işe kadar düşeceğini tahmin ediyor. Böylesi bir durum, muhtemelen beklenenden daha yüksek faiz artışlarını önlemeye yardımcı olacak olsa da 2020 yılından bu yana görülen en yavaş büyümeyi de işaret ederek resesyon korkularını daha da tırmandıracak.

Borsalar yıl sonuna kadar yüzde 8 daha düşecek

İş gücü piyasası, Kovid durgunluğunun ardından ekonominin en güçlü ayaklarından biri olmaya devam etti, ancak Cuma günü yayınlanan istihdam raporu, toplu işten çıkarmalardaki artışın yanı sıra işe alımlarda yavaşlamanın da başladığını gösteriyor. Bank of America'ya göre, çalışan veya iş arayan Amerikalıların sayısı geçen ay tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve ilk kez pandemi öncesi dönemde görülen zirveyi aştı.

Hisse senetleri piyasasında ise istihdam raporunun iyi haber olması gerekiyordu ancak resesyon korkularının artmasıyla piyasa Cuma günü elde ettiği kazançları hızla sildi. S&P 500 endeksi, Ağustos ayındaki zirvesinden bu yana yaklaşık yüzde 9 oranında düştü. Endeks bu hafta ise yüzde 18 değer kaybetti.

Bank of America'dan Savita Subramanian, “Yaz rallisi sona erdi” diyerek S&P 500'ün yıl sonuna kadar yüzde 8 daha düşeceğini tahmin ediyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise ayı piyasası bölgesinin derinliklerine daldı. Endeksin bu yılki kaybı yüzde 27 seviyelerine yükseldi.

Yatırımcılar için birincil endişe enflasyon

Wilmington Trust ekonomistleri Luke Tilley ve Rhea Thomas ise “Enflasyon görünümü yatırımcılar için birincil endişe olmaya devam ediyor” diyor. Benzin fiyatları rekor seviyelerden düşmüş olsa da, gıda ve kira fiyatları inatla yüksek kalmaya devam ediyor. Bir sonraki enflasyon baskısı ise Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Ağustos ayı tüketici fiyat endeksi rakamlarını açıkladığı 19 Eylül tarihinde gerçekleşecek.

50 baz puan artış ihtimal yükseldi

Cuma günü yayınlanan istihdam raporunun ardından, tahvil piyasaları, FED'in faizleri korkulandan daha iyi bir şekilde, 75 baz puan değil 50 baz puan artıracağından giderek daha fazla emin oldu. Ancak para politikasının izlediği yol hala oldukça belirsiz. Piyasalar, FED Başkanı Powell’ın Perşembe günü Cato Enstitüsü konferansında politika yapıcılarla yapacağı konuşmaya odaklanmış durumda. Toplantının, 21 Eylül'de gerçekleştirilecek bir sonraki faiz artırımına ışık tutması bekleniyor.

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altına indi

 

ABD'de tarım dışı istihdam verileri açıklandı

 

Resesyona rağmen kazandıracak sektörler

 

Resesyon endişeleri risk iştahını baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)