E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaResesyona rağmen kazandıracak sektörler---

Resesyona rağmen kazandıracak sektörler

Resesyona rağmen kazandıracak sektörler
02 Eylül 2022 - 15:08 borsagundem.com

Yönettiği 10 trilyon dolara yakın varlıkla dünyanın en büyük para yöneticisi olan BlackRock, olası bir resesyon durumunda petrol ve doğalgaz hisselerinin güçlü kalacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’ın Kıdemli Yatırım Stratejisti Kurt Reiman, petrol ve doğalgaz şirketleri hisselerinin zorlu bir piyasa koşullarının oluşması halinde dahi az sayıdaki dayanıklı hisselerden olmaya devam edeceğini söyledi. BlackRock küresel merkez bankalarının faiz artışı konusundaki sinyalleriyle birlikte hisse senetlerindeki pozisyonunu düşürdü.

10 trilyon dolara yakın varlığı yöneten dev para yöneticisi küresel ekonomilerde bir resesyonun yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Buna karşın BlackRock Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başta olmak üzere, yatırımlardaki azalma ve jeopolitik açıdan hassas bölgelerdeki ham maddelerin dolaşımı gibi faktörlerden ötürü arz tarafındaki baskıların devam edeceğini öngörüyor. BlackRock söz konusu baskılar nedeniyle petrol ve diğer emtialara olan talebin güçlü kalmasını bekliyor.

Bloomberg’ün haberine göre Reiman konuyla ilgili açıklamasında, “Bizim görüşümüze göre, yapısal olarak daha yüksek emtia fiyatlarına duyulan güven, yıl boyunca artmıştır. Şu sıralar Avrupa'daki savaş nedeniyle halihazırdaki bir arz şoku içerisinde bir arz şoku daha yaşıyoruz. Rusya ve Ukrayna’nın ihraç ettiği kilit ürünlere yapılan yatırımın azaldığını da düşündüğümüzde üretilen mallar küresel talebi karşılamak yeterli için olamadı. Bu kapasiteyi yeniden işler hale getirmek için birkaç yıllık yatırım gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre BlackRock, merkez bankalarının agresif faiz artırımı sinyallerini güçlendirmesiyle temmuz ayında hisse senetleri için pozisyonunu ‘zayıf’ olarak değiştirdi. Yatırım firması söz konusu açıklamayı yaptığında küresel borsalar şirketlerin beklentileri aşan bilanço rakamlarıyla birlikte yükselişe geçmişti. Borsalardaki bu yüksek performans ağustos ayı sonunda merkez bankalarının faiz artışı konusundaki açıklamalarıyla birlikte tersine döndü.

S&P 500 Endeksi’ndeki petrol ve doğalgaz şirketlerini izleyen göstergeler bu yıl %40 yükseldi. S&P 500 Endeksi’nin genel performansı ise %18’lik bir düşüşle tam tersi bir tabloyu işaret etti. Occidental Petroleum bu yıl %135 yükselirken, Devon Energy ve Exxon Mobil en çok kazandıran ilk beş hisse arasında yer aldı.

Enerji sektörü, emtialar üç aydır düşüş kaydetse bile, petrol fiyatlarındaki düşüşü atlattı. Bu arada enerji hisseleri de yatırımcıların volatilitesi yüksek piyasalarda güvenli liman aramasıyla yükselişe geçti.

Beklentilerin üzerindeki bilançolarla birlikte yaz aylarında borsalar yükselişe geçti. Ancak piyasalar ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın yatırımcıları daha yüksek ve daha uzun sürecek faizler konusunda uyarmasıyla U dönüşü yaptı.

Reiman, merkez bankaları faiz artırımlarını tersine çevirmeye başlayana kadar daha borsaların genel anlamda düşmeye devam etmesini beklediğini söyledi. BlackRock stratejistine göre satışlar büyük oranda tüketici ve iletişim sektörleri odaklı gerçekleşecek.

Reiman, “Enflasyonu %2'lik hedeflerine geri getirmeyi planlıyorlarsa, bizim görüşümüze göre, hisse senetlerinin şu anda fiyatlandırıldığından çok daha büyük bir talep darbesiyle karşı karşıya kalacaktır. Enflasyon ve hisse senetleri üzerindeki etkisi, lastiklerdeki hava basıncı gibidir. Bir miktar enflasyona ihtiyacınız vardır, ancak çok fazla veya çok az olursa bir sorununuz var demektir” dedi.

Küçük yatırımcı için borsada kazanmanın ipuçları

 

Küresel piyasalarda dolar tehdidi

 

Petrol kayıpların bir kısmını geri aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uslanmaz04 Eylül 2022 21:44

    Tav haric hepsi kazandirir. Ben tav aldim param pula döndü.

  • Ramazan04 Eylül 2022 01:02

    Faiz artışı enflasyon sorurununu çözecek gibi durmuyor. Çünkü Rusya Ukrayna savaşı etkisi ve petrol üreticisi ülkelerin uretimi ile alakali bir durum var ortada. Dogalgaz ve enerji fiyatlarını bu ortam belirliyor. Sonuç olarak Amerika büyümesi de duraklamaya başladı sanki. Dolayısıyla sorunun kaynağı çözülmedi ve çözülürse ticaret canlanacaktır. Piyasalar canlanacaktır. Ama petrol, doğalgaz sorunu çözülmeli dir. Yoksa gidişat pek iyi değil gibi.

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV03 Eylül 2022 19:53

    ELLERİNDEKİ PETROL VE DOĞALGAZ HİSSELERİNİ YİLEYECEK YATIRIMCILAR ARAMAKTADIRLAR.

  • Blackrock03 Eylül 2022 19:37

    Aydem ayen gwind bunlara dikkat enerji hisselerini topluyorlar