E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse yatırımcısına 6 öneri---

Hisse yatırımcısına 6 öneri

Hisse yatırımcısına 6 öneri
26 Eylül 2021 - 08:04 borsagundem.com

Global ve yerel piyasalarda sonbaharda yaşanan hareketlilik, yatırım enstrümanlarında “güvenli liman” olarak bilinen gayrimenkul, altın ve döviz üçlüsünü öne çıkarıyor. Riskli varlıklarda yol alanlar için hızlı büyüyen alanlar öne çıkıyor

Piyasalarda faiz kararı sonrası hareketli seyir sürüyor. Borsa Endeksi 1.384 seviyesinde bulunurken dolar kuru 8.88 TL’yi gördü. Şimdi, gözler ihracat yapan döviz pozisyonu yüksek şirketlerde. Peki, yabancı para pozisyonu yüksek şirketler kazandırıyor mu?

Borsadaki sanayi şirketlerini piyasa değerlerine göre sıralayarak döviz pozisyonunu da göz önünde bulundurarak getiriye göre değerlendirdik. Piyasa değeri 8 milyar TL ile 60 milyar TL arasında olan 15 sanayi şirketine baktığımızda dokuz şirketin yabancı para pozisyonunun ekside olduğu görülüyor. Bu dokuz firmanın sekizi yabancı para pozisyonu ekside olmasına rağmen yatırımcıya dolar bazında kazandırdı. Piyasa değeri yüksek şirketler içerisinde yabancı para pozisyonu ekside olup yılbaşından bu yana değer kaybeden tek hisse ise Tüpraş, o da Pandemi etkisini henüz üzerinden atabilmiş değil. Borsa şirketlerinde yabancı para pozisyonunun artıda ya da ekside olması hisse performansları için birincil kriter değil. Şirketlerin yabancı para pozisyonlarındaki açıkları ne derece yönetebildiği çok daha önemli.

Borsalar için 3 büyük risk


Piyasa değeri en yüksek 15 sanayi şirketi borsadaki sanayi endeksindeki hareketin yüzde 56’sını gerçekleştiriyor. Bu 15 şirketin altısı yabancı para pozisyonu artıda bulunuyor. Yılbaşından bu yana hisse performanslarına bakıldığında beş hissenin yılbaşından bu yana dolar bazında değer kaybettiğini sadece birinin kazandırdığı gözlenmekte. O da İskenderun Demir Çelik. Firmanın yılbaşından bu yana dolar bazında getirisi yüzde 7.9.

Faiz indiriminden sonra paranın adresi

Hisse yatırımcısına 6 öneri

1- Ekonomilerin canlanma dönemlerinde tüketim sektörleri öne çıkar. Tüketim sektörü hisselerini göz önünde bulundurmalı.

2- Dolar bazında getiri amaçlanmalı. Son beş yıldır reel getiri üretmeyen şirketlerden uzaklaşmalı.

3- Yatırımları farklı sektörlerin öncü şirketlerinde dengelemeli.

4- Kâr payı almayı öncelemeli. Mümkün olduğunca temettü endeksleri içerisinden yatırım tercihlerini vermeli. Zira içerisinde bulunduğumuz dönem yatırımların korunması dönemi.

5- Hisse senetlerinde kısa vadede volatilite artabilir. Bu dönemi birikim dönemi olarak değerlendirmeli.

6- Pandemi sonrası en fazla etkilenen hisselerde tepkiler yukarı doğru sert olabilir atlanmamalı.

Borsaları çetin bir kış bekliyor

İçerisinde bulunduğumuz dönem, belirsizliklerin yüksek olduğu bir süreç. Zira pandemi bitmiş değil. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da gözler merkez bankalarında. ABD’de FED gelişmelere bakacağını ve yakın zamanda ekonomiye, tahvil alım yoluyla verilen aylık 120 milyar dolar desteğin kademeli olarak azaltılacağını belirtiyor. Brezilya Merkez Bankası, faizi artırıyor. Merkez bankaları “fiyat istikrarı”nı sağlamak için aktivite halinde. Peki böyle bir durumda fonlar ve bireyler nasıl hareket edecek? Değişen para politikaları karşısında nasıl bir aksiyon alacak? Hem bireyler hem de fonlar bir yandan getirilerini artırmak isterken bir yandan da riski düşük bölgeleri bulmaya çalışacak. Türbülansların yüksek olabileceği dönemler yaşanıyor.

Powell: İşletmeler yeni gerçeğin taleplerine göre dönüşüyor

İçerisinde bulunduğumuz dönem yatırıma biraz da esnek bakışı zorunlu kılıyor. Negatif faiz sürecinde mevduat ya da sabit getirili enstrümanlarda paralarını değerlendirenler, alternatif seçenekleri göz önünde bulundurmak durumunda kalacak. Yüzde 18 faiz oransal olarak hayli yüksek görünse de enflasyonun yüzde 19,25 olduğu göz ardı edilmemeli. Elde edilen faiz enflasyon karşısında reel getiri sağlayamıyor. Faizlerin kademeli olarak inmeye devam etme ihtimali ise yatırımcıların farklı seçenekleri göz önünde bulundurmasına yol açacaktır.

Bireysel yatırımcılar güvenli liman olarak gayrimenkul, altın ve dövizdeki tercih eğilimlerini değiştirmeyecek. Riskli varlıklarda yol alanlar ise konjonktür olarak hızlı büyüyen alanlara yönelecek.

Banka hisseleri borsalarda liderliğe mi yükselecek?

Fon yatırımcıları için çok fazla yeni seçenekler oluştu. Yabancı hisse fonları, kripto paralara duyarlı fonlar, oyun sektörü fonları, tematik fonlar yeni kazanç alanları olarak öne çıkıyor. Para piyasası fonlarına bulunanlar getirilerini artıracak fon çeşitlenmelerini göz önünde bulundurabilir.

Küresel borsalar eylül korkularından kurtuldu mu?

Altın yatırımcıları için üç öneri
1-
Altının seyri sadece yurt içi piyasa hareketleri ile değil, altının onsundaki hareketle de belirlenmekte. Bu nedenle çift yönlü izlenmeli. Altın birikim olarak öne çıkmaya devam edecek.

2- Altını fiziksel olarak korumak güç bu nedenle altın fonları ve gram altın hesapları da bir seçenek.

3- Altının yanı sıra döviz bazlı fonlar da göz önünde bulundurulabilir.
(Zeynep Aktaş /Milliyet)

Hisse işlemlerinde hacmi artıracak plan!

Evergrande krizi borsalar için neden önemli?

6 ayda 11.4 milyarlık halka arz

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serkan ilkeli26 Eylül 2021 22:15

    Herkes kötümserken sen al.Biriktir.Senetler çok ucuzladı.

  • Can26 Eylül 2021 16:45

    İstiktarsızlığın olduğu yerde Türbülansa karşı alınabilecek teK önlem borsadan uzak durmaktır.

  • Hepsi Bu26 Eylül 2021 14:03

    Altıya gerek yok gerekirse sat butonunu kullan alırken zarar edebileceğini unutma teknik seviye takip et stop loss yeri gelir seni kurtarır.

  • ALİ KODUŞ26 Eylül 2021 11:57

    Ben bu listeye asla inanmıyorum.zaten hepsi şişmiş durumdalar elinize vermesinler.

  • BORSACI26 Eylül 2021 10:58

    ekenomide iyi giden bir şey yok iyimser degilim kendimi korumak için mevduatta bekliyorum nerden satsan kardasın inancındayım bu yıl böyle bitecek.

  • Salih26 Eylül 2021 08:35

    Petkim 13 yıldır resmen bizi soydu soğana çevirdi soysuzlar 6 tl geçmedi bir hisse ile 5 dolar alırken şimdi bir hisse bir dolor etmiyo bunların cani cehenneme, yazıklar olsun 3 yildr mal mal son taksidi erteleyip bizim paraları hiç ettiler

  • ALİ KODUŞ26 Eylül 2021 11:59

    Sen cem okullu nun girdiği hisse senedinde hangi yatırımcı kazandırmıştır.hep kendisi ve ekibi kazandırmış olup, bir kendisi petkimi boşaltsın bakın ne oluyor fiyatı.ben bu operesyonun aralık sonunda olacağını tahmin ediyorum.