E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalar eylül korkularından kurtuldu mu?---

Küresel borsalar eylül korkularından kurtuldu mu?

Küresel borsalar eylül korkularından kurtuldu mu?
24 Eylül 2021 - 14:30 borsagundem.com

Eylül ayı, başlangıcından bu yana yatırımcılar için zorlu bir süreç oldu. Ancak Evergrande krizinin Çin’le sınırlı kalacağı beklentileri ve FED’in piyasalarla uyumlu açıklamaları yatırımcıların bu süreci geride bırakmasını sağlamış olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsaların tarihsel istatistiklerine bakıldığında bir yıl içerisinde en kötü performans gösteren ayın eylül olduğu görülüyor. Ancak borsalar eylül ayı düşüşlerini geride bırakmış olabilir. Geçtiğimiz gün Çim Merkez Bankası’nın bankacılık sistemine daha fazla nakit enjekte etmesini ve Çarşamba günkü ABD Merkez Bankası toplantısının sonuçlarını değerlendiren ABD borsaları %1’in üzerinde yükselişe geçmişti.

Barron’s’un haberine göre Wall Street’in 2 seanstır devam eden yükselişi eylül ayı endişelerinin geride kaldığı konusunda ikna edici bir tablo sunuyor. FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi bu haftaki en düşük seviyesinden %3 oranında yükseldi. Endeks ayrıca önemli bir teknik seviye olan 50 günlük ortalamasının üzerine çıkmayı başardı. Ayrıca Perşembe gününe kadarki geçen iki işlem gününde New York Borsası’nda yükselişe geçen hisselerin düşüşteki hisselerin sayısından 1500’ün üzerinde daha fazlaydı. Borsa araştırmaları şirketi Instinet’e göre bu yıl bunun benzeri bir ola en son kısa süreli geri çekilme ardından gerçekleşmişti. Hisse senetleri takip eden iki hafta boyunca iyi performans göstermişti.

New York Borsası Kıdemli Borsa Stratejisti Michael Reinking konuyla ilgili açıklamasında, “Küresel toparlanma rallisi Salı günü akşam saatlerinden başlayarak bugüne kadar geldi” ifadelerine yer verdi. Kıdemli stratejist FED’in açıklamalarının piyasalar için bir sürpriz oluşturmadığını da sözlerine ekledi. Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande hakkında da yorumlarda bulunan Reinking, kriz hakkında, “Yatırımcılar herhangi bir şekilde riskin bulaşıcı olmadığı konusunda daha rahat hale geldi” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Evergrande için kriz çanları çalmaya devam etse de borsalar krizin zincirleme etkisinden dolayı endişeli değil. Çin Merkez Bankası bu hafta bankacılık sistemine sırasıyla 13 milyar dolar ve 17 milyar dolar olmak üzere toplamda 30 milyar dolarlık likidite enjekte etti.

Evergrande krizi borsalar için neden önemli?

Nakit enjeksiyonu Çin bankacılık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacaktır. ABD bankaları ise Çin’deki kredi risklerine yoğun bir şekilde yatırım yapmış durumda değil. Wells Fargo analistleri hiçbir büyük ABD bankasının varlıklarının %1,5’inden fazlasını Çin’deki sınır ötesi anlaşmalara bağlı varlıklara yatırmadığını söyledi.

Evergrande hisseleri bugün Hong Kong borsasında %11,61’lik düşüş gösterdi. Hisse senetleri yılın başından bu yana %92’nin üzerinde kayıp verdi.

FED Başkanı Jerome Powell Çarşamba günkü açıklamasında aylık varlık alımlarının 15 milyar doların üzerinde azaltacağı beklentileri yönünde bir işaret vermedi. FED daha hızlı hareket etseydi uzun vadeli tahvillerin fiyatını beklenenin üzerinde düşürebilir ve gelecekte elde edilecek kârları daha az değerli hale getirebilirdi. Şimdilikse piyasaların beklentisi tahvil alım programının kademeli olarak azaltılacağı yönünde.

Yatırım bankalarının faiz beklentisi değişti

 

Küresel borsaların risk iştahı artışta

 

Çin kripto paralarla ilgili tüm işlemleri yasakladı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum24 Eylül 2021 15:06

    Küresel borsalar kurtuldu da, bizde de krizden beslenen bir hükümet var, başımızı krizlerden kurtaramıyoruz, tam nefes aldık derken hemen faiz silahını çekiyor, hayır ekonomi dört dörtlük olsa dolar Tl karşısında değer kaybetse hatta bir dolar eşit bir Tl olsa faizi kaldırın gitsin, kim ki dolar ve faizden nemalanıyorsa haram zıkkım olsun.

  • Mucize Reis : )24 Eylül 2021 14:40

    resim iyi seçilmiş. adam çantalarla kaçıyor ama nereye kaçacak  :D heryer bomb*k  : )) ahaha