E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisseleri borsalarda liderliğe mi yükselecek?---

Banka hisseleri borsalarda liderliğe mi yükselecek?

Banka hisseleri borsalarda liderliğe mi yükselecek?
24 Eylül 2021 - 15:15 borsagundem.com

Önümüzdeki yıl tedarik darboğazlarının ortadan kalkması, talebin güçlü olması ve büyümenin trendlerin yukarısında seyretmesi bekleniyor. Tüm bunlar ise banka hisselerini yükseltme potansiyeline sahip.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haziran ayında analistler banka hisselerinde beklenen düşüşün gerçekleşmediğini söylüyordu. Şimdi ise banka hisselerinin yeterince yükselmediği dile getiriliyor. Haziran ayında tahvil getirileri güçlü bir yükseliş trendini kırmış ve düşüşe geçmişti. Şimdi düşüş trendi kırıldı ve tahvillerde yükseliş yeniden başladı.

Kısa vadede büyümenin eskiden olduğu kadar güçlü olmayacağının farkına varılmasına rağmen gelecek yıl darboğazların yakın zamanda ortadan kalkacağı, talebin güçlü olacağı ve büyümenin trendlerin yukarısında seyredeceği beklentileri bulunuyor. Financial Times’ın haberine göre tüm bunların ABD Merkez Bankası’nın (FED) varlık alımlarının miktarını azaltmasına rağmen gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu durum banka hisseleri için oldukça iyi. Ancak banka hisseleri perşembe günü iyi bir gün geçirmiş olmalarına rağmen, son aylarsa yüksek performans göstermedi. Bankalar kredi veriyor ve bu kredilerin geri dönmesini umuyor. Kredilerin geri dönüşünde ise iyi bir performans görülüyor. Batık krediler şaşırtıcı biçimde düşük seyrediyor. Ancak kredilere yönelik talep oldukça yüksek. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan bu yükseliş, beraberinde korona virüs nedeniyle beklenen kredi çöküşünü getirmedi.

Bugün şirket kredilerinde hacim 2018 yılındaki seviyelerde. Bunun nedenlerinden bir tanesi pazar payının tahvil piyasasına geçmiş olması. Ancak sermayeye yönelik talep büyük olmadı. Ancak iyimser bir yaklaşımla bakıldığında talebin geri dönmesi bekleniyor.

Kredi kurumlarının anketleri de bu iyimserliği doğruluyor. Yükselen faiz oranlarıyla birlikte bu durum bankaların karlarını yükseltecek. Daha yüksek gelirin bir başka potansiyel kaynağı da kredi kartları. Pandemi döneminde ABD’liler kredi kartlarını kullanmadı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu yılın ikinci çeyreğinde JPMorgan Chase, Citigroup ve Bank of America’da kart kredilerinde büyüme sırasıyla %0, -%5 ve -%10 olarak gerçekleşti.

Bir başka felaket daha yaşanmadığı takdirde bu rakamlar değişebilir. Menkul kıymetler ve yatırım bankacılığı işlemlerinde yüksek gelir sağlayan volatilite ortadan kalkabilecek olsa da bu durum bankaları olumsuz etkilemeyebilir. Peki banka hisseleri neden beklenen yüksek performansı göstermiyor?

Bunun nedenlerinden bir tanesi borsaların bankaları görmezden gelmesi ve banka hisselerini ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirilerine kıyasla değerlendirmesi. Bankalar kısa vadeli tahvillerin getirilerine karşı, uzun vadeli tahvillerin getirilerine olduğundan daha hassas. Bu nedenle kurulan korelasyon anlamsız. Yine de 10 yıllık getirileri gelecekteki büyümeyi de yansıtıyor ve banka hisseleri ekonominin durumuna karşı hassas. Ancak bankaların karlılığını belirleyen birçok başka unsur da var.

İçinde bulunduğumuz dönemse bankalar için görünümün, 10 yıllık getirilerin gösterdiğinden çok daha olumlu olduğu bir süreç ve yatırımcıların banka hisselerine yönelmesi bekleniyor. Banka hisselerinin zayıf performansının bir başka nedeni de ekonomi ve politika tarafındaki görünümün düşünüldüğünden daha kötü olması ve bankaların düşük faiz ve düşük kredi talebi karşısında köşeye sıkışmış olması.

Küresel borsalar eylül korkularından kurtuldu mu?

 

Yatırım bankalarının faiz beklentisi değişti

 

Evergrande krizi borsalar için neden önemli?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Trakyali26 Eylül 2021 03:03

    Donumuz kaldı. Onunlami alıcaz??

  • Deniz24 Eylül 2021 23:45

    Banka hisseleri herkesi küstürdü. Küçük yatırımcı kalmayında bankalar 50 lira olur.

  • Cemsin 24 Eylül 2021 19:29

    Herkesin kaçtığı ortamda bankaların şansı sıfır.

  • Yabancı yoksa borsa yükselmez24 Eylül 2021 19:24

    Şaka heralde. Bu şartlarda BİST düşmeye devam eder. Yabancılar neden kaçıp gitti İyi düşünmek lazım

  • K224 Eylül 2021 18:04

    BANKALARA YABANCILAR GİRİNCE GÖRÜN BAKALIM NE OLACAK BİR LİTRE KOLA PARASINA BİLE DEĞİL COLA............CAY PARASI ALAN KAZANIR....

  • Mesela yani24 Eylül 2021 17:21

    Tabi tabi garan 50 akbank 40 iş 45 halk 20 vs vs olur.

  • Mucize Reis : )24 Eylül 2021 15:40

    Hemen gidin, temerrüde giden çin firması varya,  kredi veren bankasına sorun bakalım ne diyecek : D bankalarmış : ))

  • sedat24 Eylül 2021 15:40

    BİZİM BANKALAR DEĞİLDİR HERALDE. HERKES HALK VE VAKIFBANK ALIYOR.

  • ....24 Eylül 2021 15:37

    Ne rallisi Sayın Analist, yıllardır düşen bir halkbank var. En son 2.55 i gördüğünde dolar 1 tl civarıydı. Çeyrek altın fiyatınada bakın. Şu an dibin dibi, dahada dip var mı öküz gibi bakıyorum? Hisse fiyatı 0.48 cent civarı bunu reva gördüler bizlere... Resmen yuttu bizi. Helal etmiyorum tek kurusumu. İnsanca talepleride anlamıyorlar. Ne olacak benim yıllarca zararım. Ne temettü, ne güven..Çocuklarımın geleceğini hapsettiniz.Rezillik.

  • ...24 Eylül 2021 15:32

    İndirdiğiniz sıfıra şimdi aldıye pazarlama yapin

  • Vatandaş24 Eylül 2021 15:26

    Halkbankmı, Vakıfmı yükselecek, millet borsada kıvranıyor içi boşaltılmış, borsadan kaçan kurtuluyor.