E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBireysel yatırımcılar 2023’te hangi varlıklara yatırım yapacak?---

Bireysel yatırımcılar 2023’te hangi varlıklara yatırım yapacak?

Bireysel yatırımcılar 2023’te hangi varlıklara yatırım yapacak?
09 Aralık 2022 - 11:55 borsagundem.com

Bireysel yatırımcılar piyasalardaki kargaşanın 2023 yılı ortasında sona ereceğine inanıyor. Peki bireysel yatırımcılar yeni yılda hangi alanlara odaklanmayı planlıyor?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar için kabus gibi geçen 2022 yılının ardından yeni yıl için öngörüler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Birçok uzman gelecek yılın en azından ilk çeyreğinde borsalarda düşüş beklerken, yılın geri kalanında ise bir toparlanma öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kurumsal yatırımcıların gelecek yıl, kripto başta olmak üzere bu yılı açık bir çöküşle kapatan piyasalara odaklandığı gözlenirken bireysel yatırımcıların da nakitlerini benzer alanlarda değerlendirmesi bekleniyor.

Piyasalardaki kargaşa 2023 ortasına kadar sona erecek

Fortune’dan Chloe Taylor’ın haberine göre, geniş çaplı bir küresel anket, bireysel yatırımcıların 2023'te paralarını yatırmayı planladıkları yerleri ortaya koyuyor. Perakende yatırımcıların yeni yılda nakitlerini koyabilecekleri alanları seçerken, zor durumdaki varlıklara odaklanacağı görülüyor. Ankete göre, Big Tech ve kripto para birimleri gelecek yıl, herkesin ihtiyaç duyduğu seviyede artışlar görebilir.

Yatırım platformu Finimize, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'dan 2.300'den fazla bireysel yatırımcının katıldığı yeni yayınladığı bir ankette, profesyonel olmayan yatırımcıların büyük çoğunluğunun mevcut piyasa kargaşasının 2023 ortasına kadar sona ereceğine inandığını ortaya koyuyor.

Finansal piyasalar, ekonomik belirsizlik, faiz oranlarındaki artışlar ve yatırımcı hissiyatını baskılayan onlarca yıllık yüksek enflasyonla çalkantılı bir yıl geçirdi. S&P 500 endeksi bu yıl şimdiye kadar değerinin neredeyse yüzde 20'sini kaybederken teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise yüzde 30'dan fazla düşüş yaşadı.

Varlıklarını satmayı düşünenlerin oranı yüzde 1

Ancak dalgalanmaya rağmen, Finimize'ın anketine katılan bireysel yatırımcıların beklendiği gibi soğukkanlı görünmedikleri ortaya çıkıyor. Ankete göre, bireysel yatırımcıların sadece yüzde 1'i gelecek yıl varlıklarını satmayı düşünürken yüzde 65'i ise yatırımlarına devam etmeyi planlıyor. Ankete katılanların neredeyse üçte biri, 2023 yılında bu yıldan daha fazla yatırım yapmayı planladıklarını ifade ediyor.

Ayrıca, ankete katılan her beş kişiden biri, ‘neler olacağını görmek amacıyla’ nakit birikimlerini artırdıklarını söylüyor. Ankete katılanların üçte biri, borsaların altı ay içinde dibe ulaşacağını düşünürken dörtte biri ise dip seviyelerin üç ay içinde geleceğini tahmin ediyor. Katılımcıların yaklaşık beşte biri, hisse senedi piyasalarında dibin çoktan görüldüğüne ya da şimdiki seviyenin dip olduğuna inanıyor.

Kurumsal yatırımcılar ise hisse senetlerinin akıbeti konusunda bölünmüş durumda. Ancak birçoğu gelecek yıl için daha karamsar bir görünüm benimsiyor. Kurumsallar, hiçbir yere varmayan ‘dalgalı bir yol’, daha fazla düşüş ve bazı yatırımcılar için acı verici bir uyanış öngörüyor.

Bireysel yatırımcılar 2023'te paralarını nereye yatırmak istiyor?

Bireysel hisse senetleri, ankete katılanlar arasında tercih edilen yatırımlarda başı çekiyor. Katılımcıların yüzde 72'si, fazla gelirlerini önümüzdeki altı ila 12 ay içinde hisse senetlerine yatırmayı planladıklarını söylüyor.

Borsa yatırımcılarının tercih ettiği sektör ise Big Tech oluyor. Ankete katılanların üçte ikisi Apple, Microsoft, Google, Facebook ve Netflix gibi teknoloji devlerinin hisselerini tercih ettiklerini söylüyor.

Büyük sermayeli teknoloji firmaları, Big Tech hisselerinin Ekim ayına kadar 400 milyar dolar kaybettiği ve birçok teknoloji devinin maliyetleri düşürmek için işten çıkarmalar yapmak zorunda kaldığı 2022’de zor bir yılla karşı karşıya kaldı. Diğer teknoloji hisseleri, 2023 yılında hisse satın almak isteyen bireysel yatırımcılar için en popüler ikinci alan olurken, onu temiz enerji hisseleri izledi. Ankete katılanların yüzde 60'ı ise gelecek yıl endeks fonlarına yatırım yapacaklarını ifade ediyor.

Kripto paralar popülerliğini koruyor

Araştırmaya göre kripto para, gerilemesine rağmen perakende yatırımcılar arasında popüler bir varlık olmayı sürdürüyor. Katılımcıların üçte biri FTX felaketine rağmen kripto para birimlerine yatırım yapmayı planladıklarını söylüyor.

Ankete katılanların yarısından fazlası, Bitcoin fiyatının 12 ay içinde bugünkü seviyesinden daha yukarıda olacağına inandığını belirtiyor.

Bitcoin, tüm kripto paralar gibi, riskli ve oldukça değişken bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Bu yıl şimdiye kadar, tüm kripto para birimleri ‘kripto kışı’ olarak bilinen yaygın bir satış dalgasına maruz kaldığı için Bitcoin, değerinin yüzde 60'ından fazlasını kaybetmiş durumda bulunuyor.

Finimize CEO'su Max Rofagha yaptığı açıklamada, “Bu veriler, mevcut piyasa ortamında bile, çoğunluğun bilgiye erişim ve artan yatırım deneyimi sayesinde oynaklığı ekonomik döngünün bir parçası olarak gördüğünün kanıtlıyor” diyor.

Bireysel yatırımcılar Bitcoin'de 10 bin doların altını bekliyor

 

"2023’te getiriler neredeyse sıfır olacak"

 

Dolar 2023'te toparlanacak

 

2023 yılının dirençli ve zayıf sektörleri

 

2023 yılının olası riskleri ve fırsatları

 

Borsadaki düşüşler, 2023’teki yükselmeyi mi müjdeliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)09 Aralık 2022 13:26

    en önemli etken nedir ? TC no ya bir halka arz yapılıyor... yani aynı kişi ailesinin başka bireyleri ile halka arzlara girdiyor... halka arzlarda yüzde 100 lere kadar çıkışyapabiliyor. bunu gören takıyan bilen kişiler  yeni hesap açıyor... iş yerlerinde 1 arz.. kar..2 arz kar 3 arz kar 4 arz kar derken seyirci ve korkanlarda yaa bende gireyim bari arza diyip giriyor... böylece Bİstte yatırımcı patlaması oluyor.. Dikkat edin :D edemezsiniz.. borsaya ilk kez giren kim varsa arza katılıyor... Yani bu küçükler kazanıyor bir şekilde. kaybetsede  zaten arzda az lot oldugundan ciddi korku sarmıyor... ilk tanışma bu. Şahsi analizlerimdir :D  iddam yok tabi... Bu kişileri komisyonlar ile boğmayın. spk yaşı 25 altından kişilerden %50 indirimli komisyon alsın mesela 1 yıl 2 yıl ... aracı kurumlar öğrencilerden az komisyon alsın mesela, kriptolarda 1,000 tl nin masrafı alım-satım vergisi... ama Borsaya giriyorsun bakımı, kesimi, eft si , komisyonları, 

  • Bg09 Aralık 2022 13:06

    Alayı palavra yalan dolan cehennemlik sahtekarlar kimseye kazandırmaz