E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"2023’te getiriler neredeyse sıfır olacak"---

"2023’te getiriler neredeyse sıfır olacak"

2023’te getiriler neredeyse sıfır olacak
07 Aralık 2022 - 12:04 borsagundem.com

Uzmanlar yıl bitmeden borsalarda dip seviyelerin yeniden test edilebileceği noktasında yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kötü bir yılı geride bırakmak üzere olan borsalarda çöküşün devam edip etmeyeceği merak konusu. Uzmanlar, Ekim ayından bu yana devam eden rallinin duvara çarpması sonrası tahminlerini revize ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında yaşanan rallinin nefesi tükenmiş gözüküyor. İstihdam verileri sonrası faiz artırımlarından yumuşamaya gidilmeyeceği ihtimalinin doğmuş olması piyasalardaki korku seviyesini yükseltiyor.

Dip seviyeler yeniden test edilebilir

Markets Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Goldman Sachs Baş Hisse senedi Stratejisti David Kostin, borsanın bu yılın en düşük seviyelerini yeniden test edebileceğini ve getirilerin 2023'te neredeyse sabit olacağını söylüyor.

Kostin'e göre S&P 500, bu yılın başlarında gördüğü dip seviyelerini yeniden test edebilir ve getiriler 2023 yılında, ABD resesyondan kurtulsa bile, neredeyse sabit seyredebilir. Kostin, yatırımcıları S&P 500'ün yakın vadede 3.600 puana düşebileceği konusunda uyarıyor, çünkü 2023 için kurumsal kazanç tahminleri son aylarda ‘oldukça önemli ölçüde’ aşağı yönlü revize ediliyor. Bu, enflasyonun son 41 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,1'e ulaştığı Haziran ayında görülen en düşük seviyeyi yeniden test edebileceği anlamına geliyor.

Kostin, S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılını 3.750 ila 4.000 puan arasında bitirebileceğini tahmin ederek, gelecek yıl, ABD bir resesyonu atlatsa bile S&P 500'ün getiri bakımından neredeyse sabit seyredeceğini sözlerine ekliyor. S&P 500 Endeksi’nin güncel değeri 3.930 puan civarında seyrediyor.

Kostin, “Bu nedenle, değerlemeler kabaca bu seviyelerdeyse, bence bu iyimser bir senaryo, ve fazla kazanç artışı yoksa, yatay seyreden bir piyasadasınız demektir. Öte yandan, bir resesyon yaşanırsa, ki bu en kötü senaryo değil, gelecek yıl kazançlarınız yüzde 11 oranında düşebilir ve bu da, piyasanın gelecek yılı 3.750 puanda kapatacağı anlamına gelir. Yani bence, görülecek aralık muhtemelen 3.750-4000 puan arasında olacak. Yakın vadede ise 3,600 puan civarına kadar inebilecek aşağı yönlü bir risk görüyorum” şeklinde konuşuyor.

Gelecek yıl ters rüzgarlar esecek

Kostin, “Kazançların ekonomideki cansız büyümeden zarar görmesi halinde, hisse senedi fiyatları büyük ölçüde değerlemeler ve faiz oranları tarafından belirlenecek” diyor. Kostin, “S&P 500 Ocak ayındaki seviyelerinden yüzde 17 oranında düşerken, endeksin fiyat-kazanç oranı şu anda 18 kat civarında geziniyor. Tarihsel olarak, bu, yüzde 80’lik dilime karşılık geliyor, yani gelecek yıl ters rüzgarlar esmesi oldukça muhtemel gözüküyor” diyerek yatırımcıları uyarıyor.

Bu arada, diğer Wall Street uzmanları, hisse senetleri artan faiz oranları, yüksek enflasyon ve kurumsal kazançlar üzerindeki diğer ters rüzgarlarla mücadele ederken piyasada daha da keskin şekilde, yüzde 20'lik düşüş olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Morgan Stanley stratejisti Mike Wilson, 2023 için kazanç tahminlerinin yaklaşık yüzde 20 oranında yüksek olduğu konusunda uyardı. Bu da bir kazanç durgunluğunun ve ardından yeni piyasa diplerinin gelecek yılın ilk yarısında görülebileceği anlamına geliyor.

Eski PIMCO baş ekonomisti Paul McCulley de, borsaların yükseleceği düşüncesinde olan uzmanlarla aynı fikirde olmadığını ifade ederek, teknoloji ve büyüme hisseleri gibi piyasanın spekülatif alanlarının bu yıl çok kötü performans göstermesinin hisse senetlerini mevcut fiyatları bakımından oldukça değerli kıldığını belirtiyor.

Morgan Stanley Baş Stratejisti: Hisselerinizi elden çıkarın

 

Borsalar resesyon öncesinde değil, resesyon esnasında düşüyor

 

Ünlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Borsada alım için henüz erken mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorumcu08 Aralık 2022 17:03

    Burada yazılanlar neyi amaçlıyor dışarısını mi yoksa bizim borsamıza mi işaret ettiriliyor. Açık olarak dile getirilebilir.

  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI07 Aralık 2022 16:22

    Olur ise olsun benim aldığım tüm hisse senetlerinden 50-60 kat kazandım sıfır getirisi bir sene olsa ben borsada kayıp etmiş olmuyorum ki.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK07 Aralık 2022 16:01

    Benim sorunum değil nasıl olsa tüm paramı şortladım.

  • KEZİBAN KORTANLI07 Aralık 2022 15:43

    Ağzınızdan bal damlıyor.ben 2020 de sasa hisse senetlerini 3.25 TL den 154 000 adet alıp 185 TL den satı verdim paramı üç bölüp altın döviz ve şort pozisyonları açtım.