E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arzlar yılbaşından bu yana ne kadar kazandırdı?---

Halka arzlar yılbaşından bu yana ne kadar kazandırdı?

Halka arzlar yılbaşından bu yana ne kadar kazandırdı?
23 Mart 2024 - 09:16 borsagundem.com

Yılın ilk üç ayında gerçekleşen halka arzlar yatırımcılara yüzde 143 kazandırırken Ocak 2023'ten bu yana halka arz kazancı tam üçe katlandı. Şirketlerin 2023'teki halka arz hasılatı ise 79 milyar lira 

Yatırımcılar açısından kazanç kapısı olmaya devam eden halka arzlar şirketler için de çok verimli bir gelir kapısı. Zeynep Aktaş, ekonomim.com'daki analizinde halka arzlarla ilgili bilgiler paylaştı. 

Aktaş'ın yazısına göre Ocak 2023’ten bu yana gerçekleşen halka arzlara her birinden 500 TL ile katılan bireysel yatırımcıların, toplam 31.685 TL’lik yatırımı üçe katlanarak 93 bin TL’ye ulaştı.

Geçen yılın hasılatı 79 milyar TL

Şirketler, halka arzlardan 2023 yılında 79 milyar 290 milyon TL hasılat elde etti. 2024 yılının ilk üç ayında ise 14,6 milyar TL’lik gelir sağlandı. Halka arzlar 2024 yılında da yatırımcılara kazandırdı. Pasifik Teknoloji halka arzından bu yana yüzde 331 yükselirken, Alves Kablo yüzde 243 oranında prim yaptı.

Kaybettiren hisse sayısı sadece 3

Halka arzlarda yüksek getiriler oluşmasına rağmen kaybettirenler de oldu. İki gayrimenkul firması ile yapı malzemesi firması kaybedenler arsında yer aldı. Borsada işlem görmeye başladıktan sonra Avrupakent GMYO, Sur Tatil Evleri GMYO ve Bien Yapı Ürünleri halka arz fiyatlarının altına geriledi.

Halka arzlarda yatırımcı nelere dikkat etmeli

Aktaş'ın yazısında yatırımcıların halka arzlarda dikkat etmesi gereken konulara da dikkat çekildi. Buna göre yatırımcılar halka arzları değerlendirirken uzun vadeli bir perspektifle yaklaşıyorlarsa şirketin elde edeceği fonu nerede kullanacağına dikkat etmesi gerekiyor. Sağlanacak kaynak yatırımlara mı yoksa borç kapatmak için mi kullanılacağı şirketin yönelimi ve vizyonunu tespit etmeye olanak verecektir. Büyüyen yatırım yapan şirketler yatırımcılara uzun vadede daha fazla kazandırırken, yeni kaynak ile borç kapatmaya çalışan şirketlerin mali yapıları güçlense de büyüme olasılığı belirsiz kalacaktır. Bu da ilerleyen süreçte yatırımcı ilgisinin zayıflamasına sebep olacaktır.

SPK, IC Enterra Yenilenebilir Enerji'nin halka arzına onay verdi

 

Yatırımcı sayısında halka arz etkisi: Yeniden 8 milyonun altında

 

Halka arzda 165 kat fazla talep

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)