E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeorgia seçimleri sonrasında Wall Street’te ne değişecek?---

Georgia seçimleri sonrasında Wall Street’te ne değişecek?

Georgia seçimleri sonrasında Wall Street’te ne değişecek?
07 Ocak 2021 - 17:03 borsagundem.com

ABD’de Georgia seçimlerinin sonuçlanmasıyla birlikte Demokratlar ABD Kongresi’nin tamamını ele geçirmiş oldu. Ancak yatırımcılar daha önceki hatalarını tekrarlamamak için Biden politikalarını izlemeye kararlı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Siyasetteki gelişmeler genellikle yatırımcılar için önemlidir. Ancak siyasetin etkilerinin yatırımcılarda nasıl oluşacağı her zaman kesin değildir.

Wall Street Journal’ın haberi Donald Trump’ın 2016 yılında seçimleri kazandığında borsaların verdiği tepkiyle Demokratların Georgia ikinci tur seçimleriyle birlikte ABD Senatosu’nu kontrol altına alması sonucu borsaların ani reaksiyonunu karşılaştırıyor.

2016 yılında bankacılık sektörü hisselerinde yükseliş hakimken teknoloji hisseleri aylar boyunca düşüş gösteriyor ya da borsaların gerisinde kalıyordu. Siyaset uzmanlarınınsa konuyla ilgili basit bir açıklaması vardı: Cumhuriyetçiler Wall Street’i tercih ederken Silikon Vadisi’nin savunmada kaldığı belirtiliyordu.

Ancak Georia seçimleri bunun yanlış olduğunu gösterdi. Yatırımcıların seçim sonuçlarına tepkisi banka hisselerinin alınması büyük teknoloji şirketleri hisselerininse satılması yönünde oldu.

Tabii ki bu dört yıllık süreçte politikalar değişti. Facebook ve Amazon Demokratların büyük bir kısmı tarafından kötü adam ilan edildi. Söz konusu şirketler ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim sürecinde söz verdiği üzere kurumsal vergilerin arttırılması durumunda en büyük kaybedenler olacaklar. Demokratların kontrolündeki Senato ile gelecek yüksek sermaye kazanç vergileri hisse senetleriyle birlikte gerçekçi olmayan yüksek kazançlara heveslenen yatırımcıları da vuracak.

Ancak 2016 ile şimdi arasındaki asıl ortak nokta ise reflasyon ticareti. Söz konusu ticarete göre ABD hükümeti borç alıp harcama yaparak ekonomiyi destekleyecek ve daha yüksek enflasyonla daha az ABD Merkez Bankası desteği alacak. Bu fikir Çarşamba günü 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri getirilerinde büyük bir sıçramaya yol açtı ve tahvil oranları mart ayından bu yana ilk defa %1’in üzerine ulaştı. Bir diğer işaretse enflasyonda artış işaretleriydi ki bu beklendi Nisan 2019’dan bu yana en yüksek seviyesinde.

Yüksek tahvil getirileri tıpkı Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından gerçekleştiği gibi banka hisselerinin yükselmesine yardım etmişti. Bu durum büyük teknoloji şirketlerine zarar verdi. Zira güvenli alternatiflerin daha cazip hale gelmesiyle gelecekteki kârlar daha az değerli hale geldi. Tüm FANG hisseleri (Facebook, Apple, Netflix ve Google’ın çatı şirketi Alphabet) diğer daha küçük teknoloji şirketleriyle birlikte aşağı yönü gösterdi.

Ekonomiye duyarlı döngüsel hisse senetleri genel olarak daha güvenli savunma hisselerini geride bıraktı ve finans, sanayi ve tüketici tercihleri sektörleri iyi bir performans gösterdi. S&P 500 Endeksi’nin kaybedenlerine kazananların dörtte biri kadardı. Ancak büyük teknoloji hisselerinin ağırlığı sebebiyle endeks sadece %0,6 oranında yükselebildi. Büyüme odaklı şirketlere daha az maruz kalan Russell 2000 Endeksi ise büyüme hisselerindeki düşüşe rağmen %4 oranında yükseliş gösterdi.

ABD Kongresi’nde yangın varken Wall Street nasıl ralli yaptı?

Bu noktada siyasetin nerede daha kesin bir etkisi olduğunu belirtmekte fayda var. Demokratlara ilişkin görünüm ne zaman daha olumlu hale gelirse çevreye duyarlı bütün hisseler de aynı zamanda yükseliş gösterdi. Bunun sebebi çevreyle ilgili düzenlemelerin ve hükümet desteklerinin söz konusu şirketlerden tarafa olmasıydı. ABD Senatosu’nun kontrolü ülke kurumlarını çevre düzenlemelerine zorlayacak daire başkanlarının atanmasını kolaylaştırıyor. Zira Senato da her şeyi tek başına yapabilecek kapasitede değil.

Bol miktarda ABD dışı hisse senetleri içeren Invesco Solar Borsa Yatırım Fonu yakın zamana kadar kötü bir performans gösteriyordu. Ancak Georgia seçimlerinin sonuçlanmasının ardından yatırım fonu %8’in üzerinde yükseliş gösterdi. Elektrikli araba üreticisi Tesla da yükseliş gösteren hisseler arasındaydı. Ancak şirketin hisse değeri Hisse yatırımcılarının umutları ve hayalleriyle değerleniyor ve rasyonel açıklamalar hisseye yatırım yapanları memnun etmeyebilir.

Borsaları meşgul eden asıl soru ise reflasyon ticaretine ilişkin yanlış bir işaret alınıp alınmadığı yönünde. Yatırımcılar yirmi yıldır neredeyse her yıl enflasyonun yükselmesini ve yüksek tahvil verimlerini bekliyor ve neredeyse hepsinde yanıldılar. Donald Trump seçilmesinin ardından altyapı yatırımlarına daha fazla harcama yapma sözünü karşılayamamış bunun yerine kurumsal vergi indirimlerine odaklanmıştı. Bu durum bütçe açıklarına yol açtı. Ancak ekonomiye çok sınırlı bir destek sağladı ve enflasyonda bir artış görülmedi. Banka hisseleri 2017 yılı boyunca geride kaldı ve büyük teknoloji hisseleriyle diğer büyüme hisseleri oldukça başarılı bir yıl geçirdi.

Georgia seçimlerinin Demokratlar tarafından kazanılması dahi Biden’ın bu yöne yaklaşacağı ya da yaklaşmak isteyeceği anlamına gelmiyor. Her Demokrat Senatör Cumhuriyetçilerin reddettiği herhangi bir karar için onay vermek zorunda. Bu her senatörün veto hakkı olduğu anlamına geliyor. Merkeziyetçi senatörler çok ileriye gidebilecek herhangi bir yasayı bloke edebilir. Bu yasaların içerisinde Demokratların seçim öncesinde tartıştığı çevre yasası harcamaları da bulunuyor.

Şu ana kadarki piyasa hareketlerinin büyüklüğü borsaların Biden’ın Senato kontrolünü çok fazla fiyatlamadığını gösteriyor. Ciddi bir ek teşvik paketi döngüsel hisse senetlerinin rallisine destek olacaktır. Büyük teknoloji hisselerinin bu süreçte geride kalması olası.

Ancak yatırımcılar bir önceki on yıldan ders almış gözüküyor. Tahvil verimlerinde, döngüsel hisselerde ve ucuz değer hisselerinde önemli bir itici güç olmadığı sürece tahvil alımları ve büyük teknoloji hisseleri alımları devam ediyor. Şu anda ikisi de aşırı pahalı durumda. Ancak eğer Biden sözlerini tutmakta başarısız olursa bu hisseler kolayca daha da pahalı konuma geçebilir.

Halka arz patlaması dev bankaları yükseltti

 

ABD'de baskın sonrası Kongre'den ilk görüntüler

 

Kongre, Biden'ın başkanlığını onayladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU08 Ocak 2021 10:57

    Hepinize hayırlı cuma lar arkadaşlar.ben hiç hatırlamıyorum demokratlar zamanında borsaların ralli yaptığını dikkatli olun derim.

  • Yorum07 Ocak 2021 22:15

    Bişey daha o kongreyi basanlar siyahi abd li olsaydı hepsini vururlardı hedef gözetmeden çünkü abd de siyahileri daha basit şeylerden vuruyor polisler bu kongreyi basanlar kendilerini asil ırk asil abdeli beyaz ırkın temsilcisi olarak görüyorlar bu yüzden polis onlara karşı bişey yapamaz o vurulan kadın da kazayla vurulmuştur polis boya tabancası kullanmış komedi salonda polis göstericilerle köşe kapmaca oynamış siyahi biri olsaydı şajörler boşalmıştı çoktan

  • Yorum07 Ocak 2021 20:07

    Politikayı wallstreet i boşveriin dün itibariyle abd nin en güçlü adamı belli oldu abd de hiç kimse kongre binasını bastırıp oraya el koyduracak gücü yoktur tek kişi hariç o da Donald Trump oldu ve kendini ispatladı şimdi bir sonraki seçimlere kadar Trump ın başına birşeyler gelmezse ben hiç bişey bilmiyorum demektir ya felç geçirecek ya uçak kazası veya başka bişey ama kesinlikle başına birşeyler gelecek ve tekrar başkan adayı olamıyacak kim yapacak derseniz abd nin derin devleti o kim derseniz dinazor cumhuritçiler çünkü Donald Trump bu kesimin gücünü duman etti abd de ordu polis turmp ın kalesi oldu bu gün cumhuriyetçilerden farklı bir parti kursun adıda hakiki cumhuriyetçi olsun %25 in üstünde oy alır