E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD Kongresi’nde yangın varken Wall Street nasıl ralli yaptı?---

ABD Kongresi’nde yangın varken Wall Street nasıl ralli yaptı?

ABD Kongresi’nde yangın varken Wall Street nasıl ralli yaptı?
07 Ocak 2021 - 10:36 borsagundem.com

Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD Kongresi’ndeki onay sürecine şiddet olayları damga vurdu. ABD Kongresi’nin işgal edildiği ve utanç sahnelerinin yaşandığı günde Wall Street borsalarında ise yükseliş hakimdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Kongresi Çarşamba günü tarihi bir utancı yaşadı. Kongre binası kalabalık bir protestocu topluluğu tarafından basıldı. Fakat yatırımcılar tüm bu karışık ortama rağmen neredeyse hiç tepki vermedi. Dow Jones Endeksi günü rekor yükselişle kapattı. Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim zaferinin onaylanmasını geçici olarak kesintiye uğratan şiddet olaylarına rağmen güvenli liman varlıklarına çok az talep gösterildi.

Bunun en büyük nedeni ABD Kongresi’nin işgalinin yakın vadedeki politik ve ekonomik görünüm beklentilerinde bir değişik oluşturmamasıydı.

Borsaların ve finans piyasalarının yükselişine neden olan itici güçse Demokratların Georgia seçimlerindeki zaferi sonucu daha geniş çaplı bir destek paketinin onaylanacağına dair iyimserlikti. Georgia’daki ikinci tur seçimler sonucunda Demokratlar ABD Senatosu, Temsilciler Meclisi ve ABD Başkanlığı’nı kazanmış oldu ve mavi dalga olarak adlandırılan zaferi elde etti.

CFRA Baş Stratejisti Sam Stovall konuyla ilgili MarketWatch’a yaptığı açıklamada, “Kongre’nin işgalinin siyasi sonuçları ne olursa olsun Wall Street Demokratların elde ettiği üçlü zaferin ekonomik gelişim olanaklarıyla cesaretlenmeyi sürdürüyor” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar Kovid-19 aşısının dağıtımına ilişkin sorunlara ve mutasyona uğrayan virüsün yarattığı endişelere rağmen aşının kullanıma sunulmasının ekonomide daha geniş yeniden açılmalara olanak sağlayacağı inancını sürdürüyor. Hisse senetleri tüm bu sebeplerden dolayı şiddet olayları Washington’ı kasıp kavururken ralli havasına girdi.

New York borsasında Dow Jones rekor kırdı

New York merkezli döviz ticareti şirketi Oanda’nin Kıdemli Borsa Analisti Edward Moya yine de borsaların ABD Kongresi’ndeki olaylara çok sınırlı tepki vermesini şaşkınlıkla karşılıyor. Moya konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Finansal piyasalar ABD Başkanı Donald Trump’ın sessizce girmeyeceğini biliyordu. Fakat bu kadarını da beklemiyordu” ifadelerine yer verdi.

ABD Kongresi Çarşamba akşamı barışçıl bir yetki devrinin önemli bir unsuru olan onaylanma sürecine hazırlanıyordu. Moya Kongre’de çıkan olaylara ilişkin, “Her şeyin sonunda başkentteki olaylar seçimin sonucunu değiştirmeyecek ve Demokratların Mavi Dalga zaferinin önemini de aynı oranda arttıracak” dedi.

15 gün süreyle OHAL! Kongre işgalinde ölü sayısı 4'e yükseldi

Varlık yönetimi firması BK’in Doviz Stratejileri Genel Müdürü Kathy Lien’e göre yatırımcılar ABD politikasında ve ekonomide birleşik bir Demokrat yönetiminin “çarpıcı etkilerini” görüyor. Lien konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Seçilmiş Başkan Joe Biden daha agresif teşvik paketleri için hamle yapabilir ve harcamaları daha yüksek vergilerle karşılayabilir” ifadelerine yer verdi. Lien, ABD Senatosu çoğunluk lideri yetkisine sahip olacak Senatör Chuck Schumer’in hanelere 2000 dolarlık teşvik ödemelerini içeren teşvik paketinin esas öncelikleri olduğu açıklamasını hatırlatıyor.

Sam Stovall Çarşamba günü erken saatlerde paylaştığı bir notta birleşik bir hükümete ilişkin piyasadaki olumlu faktörlerin altını çizerek, bu durumun piyasa katılımcılarının bölünmüş bir hükümeti tercih ettiği yönündeki yaygın inancı yalanladığını söyledi.

CFRA Baş Stratejisti 1900 yılından bu yana sekiz Demokrat başkanın tümüne Demokratların kontrolündeki bir Temsilciler Meclisi ve Senato'nun eşlik ettiğini ve borsanın bu tür Demokratik "üçlülerin" ilk yılında ortalamanın üzerinde performanslar sergilediğini ve ortalama %11,3'lük bir kazanç elde ettiğini kaydetti.

ABD hisseleri pahalı, yeni favori İngiltere

 

ABD Borsası 3. kez karar değiştirdi

 

ABD Kongresi 1814'ten bu yana ilk kez işgali gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sdk07 Ocak 2021 12:06

    Neden yükseliyor... Çünkü dünyada ekonomi dolar üzerine kurulu ve Amerika dolar bastıkça basıyor... basılan para borsaya oraya buraya gidiyor... Ayrıca Amerika'nın bir numaralı ihracat ürünü dolar...

  • RAMO CANCAN07 Ocak 2021 11:14

    Bence bunlar büyük bir oyun.ABD ekonomik açıdan çin ile baş edemeyeceğini anlayınca yeni oyunları ortaya sürerek doların değerini çöp yapacaklar bakın görürsünüz.ellerinde dolar oln ülkelerin ellerinde patlayacaktır.