E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arz patlaması dev bankaları yükseltti---

Halka arz patlaması dev bankaları yükseltti

Halka arz patlaması dev bankaları yükseltti
07 Ocak 2021 - 15:02 borsagundem.com

2020’nin halka arz patlaması ve SPAC furyası Wall Street’in en büyük bankalarını yükseltti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020 yılında büyük bankaların açık çek şirketleri kurma ücreti olarak milyarlarca dolar kazanması, sermaye piyasalarının Wall Street’in korona virüs krizini atlatmasına nasıl yardımcı olduğunu gösterdi. ABD borsalarında listelenen özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) 2020’de 82 milyar dolar gelir elde etti. Dealogic verilerine göre bu rakam, önceki yıllarda elde edilen getirinin toplamından daha yüksek oldu. Şirketler aynı zamanda basketbol efsanesi Shaquille O’Neal’dan, ABD Eski Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan’a bir çok tanınmış isimden de destek gördü.

Ünlülerin ve iyi bilinen kurumların sektöre girmesiyle birlikte, büyük bankalar da faaliyetlerine hız verdi. Credit Suisse ve Citigroup, aracılık faaliyetlerinin neredeyse %30’unu kapsadı. İki dev bankanın ardından %5,40’la Goldman Sachs geldi.

SPAC şirketleri, halka arz aracılığıyla elde edilen getiriyi, tipik olarak birkaç yıl içinde başka bir şirketle birleşme amacıyla kullanıyor. Birleşmenin hedefindeki şirket, borsalarda SPAC’ın pozisyonunu alıyor ve böylelikle halka arzını gerçekleştirmiş oluyor.

Pandemi bu alanda rekor bir faaliyeti tetikledi. Elektrikli araç ve kenevir gibi alanlarda, yatırımcıların artan heyecanını kaçırmak istemeyen start-up şirketleri, bu yolla halka arzlarını gerçekleştirdi. 

Bankalar bir şirketin hisseleri için alıcı buluyor ve hisse fiyatını destekliyor. Bunun karşılığında, halka arzdan sağlanan getirinin yaklaşık %2’sini ve hedef şirketle birleşmenin gerçekleşmesinin ardından da getirinin %3,5’ini alıyor.

Bankaların talep ettiği bu ücretler geleneksel halka arzlarda daha düşük olabilirken, Wall Street bankaları, şirketlere SPAC anlaşmaları sürecinde danışmanlık hizmeti vererek de getiri sağlıyor.

Analistlere göre, tüm bu süreç oldukça yüksek getiriler sağlayarak, Wall Street’in en büyük şirketlerinin, daha önce küçük oyuncuların domine ettiği bu alana yöneldiğini açıklıyor. 

Geçtiğimiz yıl Morgan Stanley, JPMorgan Chase ve Bank of America, en büyük 10 aracı kurum arasında yer aldı. Aynı zamanda, Credit Suisse, Citigroup ve Goldman gibi daha büyük şirketler, önceki iki yılda bu kategoride birinci sırada olan Cantor Fitzgerald & Co.’yu SPAC alanında geride bırakmak için yarıştı. Cantor Fitzgerald & Co. 2020 yılında dördüncü sıraya düştü.

Halka arz patlaması, piyasalarda görülen daha kapsamlı bir coşkunun parçası oldu. Şirketler pandemi sürecini atlatabilmek için büyük miktarlarda hisse ve borç ihraç etti. Aracılık ücretlerinin artması, büyük bankaların karlılığını sürdürmesini sağlayan yüksek işlem gelirleriyle birleşti. Bankalar, korona virüs krizi nedeniyle gelecekte ortaya çıkacak olan batık kredi dalgasına karşı önlem olarak milyarlarca dolar ayırmış olsalar bile, sermaye piyasaları sayesinde karlılıklarını korudu.

Bazı analistler, SPAC’ların bu trendin ilerlemesine katkıda bulunacağını düşünüyor. Bunun nedeni sıfıra yakın faiz oranları ve SPAC aracılığıyla yakın zamanda halka arzını gerçekleştiren DraftKings ve Virgin Galactic gibi şirketlerin yüksek getirileri olarak görülüyor. Royal Bank of Canada’nın bir birimi olan RBC Capital Markets’ın ABD Sermaye Piyasaları Başkanı Michael Goldberg, “bu Wall Street için büyük avantaj sağladı” dedi.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Goldman ve Citigroup yöneticileri, Ekim ayındaki bilanço açıklamalarında, yatırım bankacılığı birimlerinde, aracılık faaliyetlerini arttırmayı planladıklarını söyledi. Yatırımcılar, büyük bankalar gelecek hafta bilanço açıklamalarına başladığında, aracılık faaliyetlerinin dördüncü çeyrekteki karlılığı nasıl etkilediğini izleyecek.

Oldukça düşük faiz oranları da SPAC’ları yatırımcılar için daha çekici kılıyor. Bunun nedeni, hükümet tahvilleri gibi güvenli varlıkların getirilerinin faiz oranlarıyla birlikte düşmüş olması. Yatırımcılar aynı zamanda SPAC’ları, anlaşma tamamlanmadan hisselerini satabildikleri için de tercih ediyorlar.

Borsada pandeminin kaybedenleri yükselişte

 

ABD Kongresi’nde yangın varken Wall Street nasıl ralli yaptı?

 

Kongre, Biden'ın başkanlığını onayladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)