E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeleneksel borsa stratejisinin kayıp yılı---

Geleneksel borsa stratejisinin kayıp yılı

Geleneksel borsa stratejisinin kayıp yılı
12 Eylül 2022 - 13:08 borsagundem.com

Merkez bankalarının faiz politikasını değiştirmesinin ardından 60/40 portföy dağılımını benimseyen geleneksel yatırımcı portföyleri yıl boyunca dolar karşısında yüzde 15’e yakın düştü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetleri ve tahviller, Ağustos ortasından bu yana, ABD Merkez Bankası (FED), İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi büyük merkez bankalarının para politikası sıkılaştırma hızını artırmasıyla birlikte düşüşe geçti.

Merkez bankalarının yöneticileri, kırk yılın en yoğun enflasyonist baskılarını kontrol edene kadar faiz artırımlarına devam edeceklerinin sinyalini veriyorlar. Ancak Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar parasal sıkılaştırma politikaları ve yükselen enerji fiyatlarının birleşiminin ABD ve Avrupa’da resesyonu tetikleyeceğinden endişe ediyor.

Yılbaşından bu yana FTSE Tüm Dünya Endeksi ve Bloomberg Küresel Toplam Tahvil Endeksi %16,8 düştü. Bu senkronize zayıflık portföylerinde klasik 60/40 stratejisini benimseyen yatırımcılar için büyük bir sorun oluşturdu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 60/40 stratejisi yatırımcıların varlıklarının yüzde 60’ını hisse senetlerine, yüzde 40’ını da tahvil varlıklarına yatırmasını öneren bir yatırım modeli. Genellikle emeklilik yatırımları için kullanılan bu model hisse senetleri ve tahvillerin birbirine zıt yönde hareket edeceği düşüncesini barındırıyor. Hisse senetlerinin yüksek getirisinden kâr sağlamayı hedefleyen model aynı zamanda tahvil yatırımlarıyla borsalardaki çöküşlerden korunmayı amaçlıyor.

Goldman Sachs geçtiğimiz yıl kasım ayında yaptığı uyarıda hisse senetleri ve tahviller için değerlemelerin uzun vadeli ortalamalarına dönmesi durumunda, 60/40 portföylerinin yüzde 5'in altında getiri sağladığı "kayıp bir on yıl" ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarmıştı.

Goldman'a göre, Atlantik'in her iki yakasındaki 60/40 portföyleri son 12 ayda yaklaşık yüzde 15'lik düşüş kaydetti.

Vanguard’ın küresel çapta 60/40 stratejisini izleyen fonu LifeStrategy Orta Dereceli Büyüme Fonu bu yıl başından itibaren dolar karşısında eksi 14,9 toplam getiri kaydetti. Bu düşüş ağustos sonu itibarıyla fonun on yıl içerisindeki yıllık ortalama getirisini yüzde 6,5’e düşürdü.

Goldman’ın Küresel Hisse Senetleri Baş Stratejisti Peter Oppenheimer ABD hisse senetlerindeki temmuz ortası ve ağustos ortası arasında görülen rallinin kısa vadeli bir ‘ayı piyasası’ rallisi olduğunu ve yatırımcıların daha fazla volatiliteye hazırlanması gerektiğini söyledi. Faiz oranlarının yükseldiği ortamda yatırımcıların resesyon risklerine daha fazla hazırlıklı olması gerektiğini belirten Oppenheimer, “Belirleyici bir dip oluşmasından önce daha fazla zayıflık ve inişli çıkışlı piyasalar bekliyoruz” dedi.

10 trilyon dolara yakın varlığı yöneten dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock da benzeri tonda bir uyarı yaptı. BlackRock açıklamasında resesyon risklerinin henüz hisse senetleri piyasalarında tamamen satın alınmadığını belirtilirken, yüksek enflasyonun kalıcı olması riskinin yatırımcılar tarafından halen hafife alındığı da eklendi.

BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı Jean Boivin, ne FED’in ne de ECB'nin enflasyonu ezmek için ihtiyaç duyulacak ekonomik durgunluğun ciddiyetini kavrayamadığını söylüyor. Ancak BlackRock, hem FED’in hem de ECB'nin, parasal sıkılaştırma yoluyla ekonomiye ve istihdama verilen zararın dengeleri değiştireceğine de dikkat çekti. Boivin’e göre ekonomide karşı karşıya kalınacak çöküşün ardından merkez bankaları faiz oranlarını "piyasa projeksiyonlarından çok daha önce" yükseltmeyi bırakmak zorunda kalacak.

Böyle bir durumda FED'in tercih ettiği enflasyon endeksi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi resmi yüzde 2 hedefine ulaşamadan yıllık yüzde 3'e yakın bir seviyede tutulabilir.

BlackRock'un şu anki tahmini, 60/40 küresel portföyün önümüzdeki on yılda yıllık yüzde 7,1'lik nominal getiri sağlaması yönünde. Ancak merkez bankaları enflasyonu kontrol etmeyi başaramazsa net getiriler de kaçınılmaz olarak daha düşük olacaktır.

Parasal sıkılaşma borsalar için ne anlama geliyor?

 

BlackRock: FED ekonomiyi krize sürüklüyor

 

BlackRock’tan yatırımcılara uyarı: Dipten almak için henüz erken

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)