E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock: FED ekonomiyi krize sürüklüyor---

BlackRock: FED ekonomiyi krize sürüklüyor

BlackRock: FED ekonomiyi krize sürüklüyor
07 Eylül 2022 - 11:06 borsagundem.com

BlackRock analistleri FED’in sıkı para politikasının ABD’de 3 milyon kişinin daha işsiz kalacağı bir kriz yaratacağı konusunda uyardı. Analistler faiz artışlarının “resesyonla birlikte ekonomideki talebi ezmek” anlamına geldiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışları hisse senetlerini ve diğer riskli yatırım araçlarını FED yöneticilerinin beklediğinden çok daha fazla olumsuz etkileyebilir. MarketWatch’un haberine göre, dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’ın analistleri, yatırımcıların bir “rejim değişimi” ile mücadele etmekte olduğunu açıkladı.

Analistler Kovid-19 salgınının üretim ve enflasyonda alışılmadık bir volatilite dönemini başlattığına ve 1980’lerin başlarına benzeyen değişken bir piyasa ortamını oluşturduğuna dikkat çekti. Söz konusu ortam borçlanma da rekor seviyelere taşındı ve analistlere göre faiz oranlarındaki küçük değişiklikler hükümetler, hane halkları ve şirketler üzerinde büyük bir etkiler oluşturabilir.

BlackRock analistleri salı günü yayınladıklarını strateji notunda, “Jackson Hole forumundaki merkez bankacıları bu gerçeği fark etmeye başladı. Ancak, enflasyonu frenleme baskısına odaklanırken ekonomik etkilere öncelik vermediklerini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ağustos ayı sonunda yapılan Jackson Hole Ekonomi Sempozyumunda FED Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının sıkı para politikasının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini kabul etmiş ancak enflasyonla mücadele için bu politikanın devam ettirileceğini vurgulamıştı. Powell’ın açıklamalarının ardından ABD borsalarında özellikle temmuz ayında ivme kazanan yaz rallisi sona ermiş ve endeksler düşüş trendine girmişti.

BlackRock analistleri FED politikalarına ilişkin, “Şimdilik, enflasyon ve büyüme arasındaki keskin dengeyi yönetmek niyetinde değiller gibi görünüyor. Bu çok önemli. Enflasyonu merkez bankası hedeflerine geri döndürmenin, resesyonla birlikte ekonomideki talebi ezmek anlamına geldiğini düşünüyoruz. Bu, yakın vadede riskli varlıkları için kötü bir haber” açıklamasında bulundu.

Powell, FED’in faiz artırımlarından geri adım atmaya niyeti olmadığının sinyalini veriyor. Ancak BlackRock analistlerine göre bu artışlar en büyük sorun olan ABD’nin düşük üretim kapasitesini çözmeyecek. BlackRock analistleri ABD ekonomisindeki tabloyu şu ifadelerle açıkladı:

“FED’in enflasyonu hızlı bir şekilde düşürmesinin tek yolu, ekonominin şu anda rahatça üretebileceği talebi yaklaşık %2 oranında düşürmeye zorlayacak kadar yüksek oranları getirmektir. Bu, Covid öncesi büyüme trendinin oldukça altında. Ancak FED, büyümenin büyük maliyetini veya pandemiden bu yana işgücü piyasasındaki kısıtlamaların olağandışı doğasını henüz kabul etmedi. Talebin %2 oranında daralması durumunda 3 milyon kişinin daha işsiz kalacağını tahmin ediyoruz.

FED, bize göre sıkılaştırmanın neden olduğu büyüme hasarına şaşıracak. FED’in bu acı tabloyu gördüğünde faiz artırımını durduracağını düşünüyoruz. O zamana kadar ekonomik aktivitede bir daralmayı önlemek için çok geç olacağını düşünüyoruz, ancak düşüş kişisel tüketim harcamaları enflasyonunu FED’in %2 hedefine indirecek kadar derin olmayacak. Bunun yerine, enflasyonun %3'e yakın seyretmesini bekliyoruz.”

Bu yatırımcılara çok şey anlatan bir tablo. BlackRock analistlerine göre çıkarılması gereken ana sonuç yeni rejimde yatırımcıların portföylerini daha sık ayarlamaları gerektiği. Analistlere göre eşdeğer önemli ikinci bir sonuçsa portföylerin hedef süreleri.

BlackRock analistleri, “Kısa vadede, kötüleşen makro görünüm nedeniyle gelişmiş piyasa (DM) hisse senetlerinin ağırlığını azaltıyoruz. Merkez bankaları para politikalarını aşırı sıkılaştırmaya ve ekonominin yeniden başlatılmasını durdurmaya hazır görünüyor. Beklediğimiz resesyonun henüz hisse senetlerinde satın alınmadığını düşünüyoruz. Bu sebeple dipten almıyoruz” açıklamasında bulundu.

Analistler uzun vadede ise mütevazı derecede DM hisse senetlerinde ve sabit gelir varlıklarında yatırımların artırılması önerdi. BlackRock analistleri, karbon sıfır gibi uzun vadeli trendlerden yararlanan teknoloji gibi sektörlerin DM hisse senetleri evreninde iyi temsil edildiğine de dikkat çekti.

Dünya borsalarında görünüm negatif

 

Dolar, Fed beklentisi ile güçleniyor

 

El-Erian’dan kaçış önerisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )08 Eylül 2022 07:22

    yarın çöker abd. Bitti : ) hep aynı mantık yaklaşım :D  Biz dünya egemeni olur, söz sahibi olurken, ABD hep çöküyor ve batıyor :D ABD dünya teknlojısıne gön veren firmaları var. Her ürün satışı ve hammadde alışları ABD doları... Rusyanın enerjısını rus parası ile satması gibi. İşine geliyorsa ...İran, ırak, k.kore, vb hali ortada. 4 nesil ABd uçakları alacaz diye kapılarındayız hala dünya 5 neisl kullanıyor ve ABD 5,5 nesil gelişiminde iken :D abd battı.

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ07 Eylül 2022 18:47

    ABD para kazanılmayacağını anlayan abd li fonların bundan sonra sert şekilde BİST geleceğini düşünmekteyim.

  • Cenk07 Eylül 2022 16:19

    Bence mantıklı şeyler açıklamış gibi. Çünkü Dunyada şuan doğalgaz ve petrol fiyatı yüksekliği ayrica Çin kaynaklı üretim zayıflığı ve Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle emtia ve sanayi ürünleri azalmaya başladı. Avrupa bile fabrikaların bazilarini kapatmaya başladı. Tüm bu zor zamanda Fed diyorki benim piyasaya sürdüğüm parayı geri getirin diyor ama bu da piyasada şartları dahada zorlaştıracak gibi görünüyor. Bakalım ne olacak

  • fuat07 Eylül 2022 13:01

    hadi insallah hadi  (6) 

  • Murat07 Eylül 2022 12:21

    Şeriatçı BlackRock faiz karşıtlığı yapıyor.....diyen çıkmadı mı hayret.... adamların bize tavsiyesi faiz artırımı, kendilerine faiz indirimi....bize doğum kontrolü, kendilerine çocuk teşviki....bize yetersiz yeşil enerji , kendilerine nükleer,termik ne varsa doldur....bize koalisyon, kendilerine istikrar

  • Murat07 Eylül 2022 17:38

    2002 de vergi gelirlerinin yüzde doksanı kamu borcunun faizine gidiyordu,bu oranı yüzde on beş yirmi düzeyine düşürdüğü için takdir ettin mi hayır....2013 de kamu yüzde dört seksen ile borçlandı, tarihî en düşük seviye... teşekkür ettin mi, hayır....ya gezide azdınız ya da azanları desteklediniz.... O gün mesele agaç degildi , karşıtlığınızın bugünkü sebebi de ekonomi değil.....Kula bela gelmez Allah yazmayınca, Allah bela yazmaz kul azmayınca

  • Sai07 Eylül 2022 14:04

    Onların derdi paralarının değerlenmesi yada değersizleşmesi değil, üretimle ilgili sorunlar :)) Seni de gördük faiz faiz dediniz düştü düştü üç kat paran çöp oldu, enflasyon 400 e fırladı, sonuç olarak kkm ile yüzde 70 faiz vermek zorunda kaldın, faize caiz fetvası çıkaran da ilk ülke oldun :))